دکتر بابک محمودیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

ورزش درمانی

اگر مایل هستید بدانید ورزش درمانی چیست و برای درمان چه بیماری هایی مناسب است به هیچ عنوان این مقاله را از دست ندهید.  لازم به ذکر است که ورزش درمانی شامل فعالیت های بسیاری برای ترمیم و هم چنین ساخت نیروی فیزیکی است. در واقع می توان گفت ورزش درمانی هدفی دارد و هدف آن نیز رفع مشکل پیش آمده بدون درد است. باید خدمتتان عرض کنیم که متخصص ورزش درمانی یک سری تمرین با توجه به بیماری و شرایط فرد در نظر می گیرد. یعنی دکتر ورزش درمانی با توجه به سابقه ی پزشکی فرد و توانایی هایی که دارد یک برنامه ی ورزشی می نویسد تا فرد با انجام آن ها به نتیجه ی دلخواه برسد. نکات زیادی در رابطه با ورزش درمانی وجود دارد که ما در این بخش به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.

  • برنامه ورزشی باید علاوه بر رفع نیاز های جسمی فرد نیاز عاطفی او را نیز حل کند.
  • پزشک مورد نظر باید به مواردی هم چون اضطراب عملکردی، آسیب های قبلی حوادث و انگیزه ی فرد توجه کند.
  • درمان باید بلافاصله بعد از شناسایی آسیب مورد نظر شروع شود
  • و غیره

ورزش درمانی برای بهبود چه دردهای مفید است؟

همانطور که اشاره کردیم؛ هدف اصلی ورزش درمانی کاهش درد و بهبود اختلالات موجود در مفاصل و عضلات است. هدف بعدی آن بهبود دامنه حرکتی بیمار است. در این روش درمانی ابتدا پزشک معالج برای بیمار یک فرآیند درمانی شامل حرکات و تمرینات ورزشی در نظر میگیرد که با انجام این تمرینات، دردهای بیمار کاهش می یابد و دامنه حرکت او بهتر میشود.

به طور کلی ورزش درمانی را می‌توان برای درمان مشکلات زیر به کار گرفت:

  • بهبود درد مفاصل شانه
  • بهبود درد آرنج و مچ دست
  • بهبود آتروز زانو
  • بهبود درد در ناحیه کشکک زانو
  • کاهش انحراف ستون فقرات
  • بهبود پوکی استخوان
  • پیشگیری از پیشرفت آرتروز مفاصل
  • جلوگیری از ابتلا به دردهای عضلانی و مفصلی

کاربردهای ورزش درمانی

همچنین در صورتی که در دوره نقاهت پس از جراحی مفاصل به سر میبرید، ورزش درمانی میتواند به کمتر شدن عوارض بعد از عمل و بازگشت هرچه سریعتر شما به زندگی عادی کمک کند.

فواید ورزش درمانی

به طور کلی ورزش برای بدن حتی برای افراد سالم، مفید و ضروری است. اما برای افرادی که مبتلا به یکی از موارد زیر باشند، میتواند ضروری باشد چراکه یکی از راهکارهای درمانی ایمن و بدون عوارض است که اثر بخشی آن به اثبات رسیده است. پس اگر به یکی از مشکلات زیر مبتلا هستید، پیشنهاد میشود ورزش درمانی تحت نظارت پزشک را در برنامه خود قرار دهید:

  • درد  در ناحیه پا، کمر و یا گردن
  • ضعف عضلات کمر، پا، لگن، گردن و یا عدم تعادل عضلانی
  • محدودیت دامنه حرکتی
  • احساس ضعف در مفاصل زانو، کمر

به وجود آمدن مشکلات و اختلالات اسکلتی و عضلانی، روی سبک زندگی شما تاثیر نامطلوبی خواهد گذاشت، از طرف دیگر دامنه حرکتی شما را تحت تاثیر قرار میدهد به همین دلیل این گونه بیماری ها باید هرچه سریعتر توسط پزشک درمان شود.

جالب است بدانید بر اساس آزمایشات انجام شده و اطلاعات گردآوری شده از سراسر جهان،  بهترین متخصص ستون فقرات در تهران متوجه شده از هر چهار نفر، یک نفر در یکی از مراحل زندگی خود به مشکلات اسکلتی عضلانی مبتلا میشود. به همین دلیل درمان اختلالات این حوزه از موضوعات مهم پزشکی در دنیا به حساب می آید. ورزش درمانی برای بهبود بیماران، اهداف زیر را دنبال میکند:

  • کاهش دردهای ادامه دار عضلات و مفاصل
  • بهبود دامنه حرکتی و افزایش توانایی حرکت
  • بهبود کیفیت زندگی
  • پیشگیری از شکستگی و تحلیل رفتن استخوان
  • پیشگیری از پوکی استخوان

تمرین درمانی چه مزایایی دارد؟

قطعا می دانید که نام ورزش کنار هر چیزی بیاید تاکیدی بر داشتن مزیت آن است؛ شایان ذکر است که ورزش درمانی مزیت های متفاوتی برای افرادی که به تازگی جراحی کرده اند و حرکت اندام های آن ها محدود شده است یا هر فرد دیگری که در عملکرد عضلانی ضعف دارند ارائه می شود.

  1. بازیابی آسیب های مربوط به ورزش: گاهی اوقات تمرینات سنگین و اشتباه آسیب های جدی به ورزشکاران وارد می کند که بخش زیادی از این مشکلات با کمک طب فیزیکی از بین می رود.
  2. ریکاوری بعد از سکته : سکته مغزی یکی از بزرگ ترین مشکلاتی است که ممکن است گریبان هر فردی را بگیرد متاسفانه سکته مغزی حرکت اندام ها را محدود و کم می کند و ورزش درمانی می تواند بخش های آسیب دیده را ترمیم کند و حرکات فرد را بهبود بخشد.
  3. از بین بردن درد: اگر از درد های مفصلی رنج می برید ممکن است انجام یک سری تمرینات برای شما دردناک باشد اما اگر این تمرینات را به صورت منظم و جدی انجام دهید می توانید میزان درد خود را کم کنید و اجازه ی بازگشت به آن ندهید.
  4. کنترل بیماری قلبی: افرادی که از بیماری قلبی و ریه رنج می برند می توانند با تمرکز بر تنفس و انجام مرتب تمرینات بیماری قلبی خود را کنترل کنند.

ورزش درمانی شامل چه چیز هایی می شود

باید خدمتتان عرض کنیم که این درمان شامل تمرینات بهم پیوسته و منظمی است که انجام آن ها در کنار یک دیگر موثر است.

  • تمرینات انعطاف پذیری: این تمرینات برای بالا بردن انعطاف فرد بیش تر روی حرکات و کشش تمرکز دارد.
  • تمرینات استقامتی: همان گونه که از نام این تمرینات مشخص است از آن ها بیش تر برای بالا بردن استقامت عضلات برای طولانی مدت استفاده می شود.
  • تمرینات قدرتی: این تمرین ها نیز برای بیش تر شدن قدرت مناسب هستند.
  • تمرینات تعادلی: این تمرینات برای این که تعادل  فرد را بیش تر کنند بر مرکز ثقل تاکید می کند.

البته ارزیابی عملکرد حرکتی نیز شامل ورزش درمانی می شود که پزشک به طور مفصل درباره ی تمام این ها با شما صحبت می کند.

ورزش درمانی برای سیاتیک

در واقع می توان گفت که سیاتیک یک اصطلاح برای درد پا، سوزن سوزن شدن و یا بی حسی در نقاط مختلف است؛ ریشه ی این بیماری وارد شدن آسیب به ریشه های عصبی سیاتیک است که در ستون فقرات کمر قرار دارد و درد زیادی را ایجاد می کند؛ افرادی که درد کم تری دارند می توانند با مصرف دارو های ضد التهاب و حرکات بیشتر درد خود را کم کنند اما اگر زمان و هم چنین شدت بیماری بیش تر شود درمان کمی متفاوت تر می شود.  ما در این بخش تعدادی ورزش برای درمان سیاتیک را برای شما توضیح می دهیم.

  • کشش زانو تا سینه: برای انجام این تمرین باید روی فرش و یا تشک دراز بکشید و بالشتکی کوچک را زیر سر خود بگذارید زانو های خود را خم کنید و پاهایتان را به اندازه باسن باز کنید، بالا تنه خود را نگه دارید و چانه خود را روی قفسه سینه بگذارید.  در مرحله ی بعد زانو سمت راست را به سمت سینه خم کنید و سپس آن را با دو دست خود بگیرید و تا ۳۰ ثانیه در این وضعیت بمانید و بار دیگر به سراغ زانوی سمت چپ بروید و این تمرینات را ۳ بار انجام دهید.
  • خم شدن به پشت: برای انجام این تمرین ابتدا باید روی شکم دراز بکشید و آرنج های خود را کنار پهلو های خود بگذارید و گردن خود را صاف نگه دارید به گونه ای که نگاهتان رو به زمین باشد و بعد از آن گردن را صاف نگه دارید و بالا تنه خود را عقب بکشید و به پشت خود قوس دهید و حدود ۱۰ ثانیه در همین حالت بمانید و این کار را ۸ تا ۱۰ بار انجام دهید.

ورزش برای جا انداختن دنبالچه

باید خدمتتان عرض کنیم که این درد بیش تر در انتهای ستون فقرات است که بین پاها و استخوان خارجی پخش می شود.  این بیماری بیش تر در زنان دیده می شود و عواملی هم چون زمین خوردن و یا ضربه ناشی از لگد موجب بروز آن می شود، البته زایمان طبیعی و شکسته شدن دنبالچه نیز در نمایان شدن آن بی تاثیر نیست. معمولا پزشک با توجه به شرایط علاوه بر جا انداختن دنبالچه با ورزش بالشتک های حلقوی برای کم کردن درد فرد تجویز می کند. معمولا مواردی هم چون ماساژ های خود بیمار بعد از دیدن آموزش های لازم، استفاده از تیوب، ورزش های مناسب، جا انداختن و تزریق راه حل های رفع این مشکل هستند و اگر وضع خیلی خراب تر شود پزشک مجبور به جراحی می شود.

  • اسکات بدون وزنه می تواند موجب تقویت برخی عضلات شود و عملکرد آن ها را بهبود بخشد سعی کنید این کار را چندین بار انجام دهید تا نتیجه بخش باشد.
  • تمرینات شکمی نیز برای حل این مشکل بی تاثیر نیستند؛ شما با این تمرینات می توانید عضلات شکم خود را منقبض کنید. در این تمرین باید زانو های خود را خم کنید تا عضلات شکم منقبض شوند و سپس آن ها را آزاد کنید.
  • تمرینات کششی نیز مفید هستند. برای این حرکت باید دمر بخوابید و آرام سر و سینه ی خود را بلند کنید و چند ثانیه در این حالت بمانید و این حرکات را چندین بار تکرار کنید.

ورزش درمانی برای پای پرانتزی

درمان پای پرانتزی یکی از بزرگ ترین معضلات در پا است که اصلا هم فرقی نمی کند که اندازه ی آن چه قدر باشد. متاسفانه دلایل زیادی برای به وجود آمدن پای پرانتزی وجود دارد. عواملی مثل نحوه ی قرار گیری جنین در رحم مادر، مشکلات تغذیه، وراثت، کمبود ویتامین دی و یا حتی شکستگی موجب بروز این مشکل می شوند . ورزش درمانی پای پرانتزی این گونه است که بیش تر تمرکز روی تقویت زانو و بهتر کردن قدرت عضلانی مثل عضلات همسترینگ،  چهار سر ران، ساق پا و عضلات سرینی است. برای حل این مشکل ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید و اگر پزشک ورزش خاصی را به شما پیشنهاد کرد دیگر تمرینات خود را کنار بگذارید و آن را تکرار کنید اما عموما این حرکات شامل موارد زیر هستند.

  • اسکات؛ اسکات می تواند نقش مهمی در تقویت عضلات ذکر شده داشته باشد. اگر در این کار آماتور هستید می توانید از یک صندلی کمک بگیرید و روی آن بنشینید و سپس از روی آن بلند شوید و سر پا بایستید. برای راحت تر کردن کار خود می توانید از صندلی بلند استفاده کنید.
  • لانژ: حرکات لانژ می تواند به طور چشم گیری عضلات زانو را تقویت کند؛ علاوه بر آن می توانید با تمرینات لانژ لگن و ران خود را تقویت کنید. برای انجام آن باید بایستید و پا های خود را به اندازه شانه های خود باز کنید و باسن خود را پایین بیاورید و زانو ها را خم کنید اما این زانو ها نباید از انگشت های پایتان جلوتر بروند.
  • بالا بردن پا از پهلو: این تمرین عضله های چهار سر ران و داخل ران را تقویت می کند؛ برای این تمرین باید پای خود را خم کنید و پای خود را بالا ببرید و آن را تا شانه ببرید و سپس پای خود را عوض کنید.
  • کشش های قوس کوتاه: در این تمرین به یک توپ نیاز دارید؛ روی زمین دراز بکشید و توپ را زیر پای خود بگذارید و پای خود را صاف کنید و مقداری صبر کنید و این کار را برای پای دیگر انجام دهید.
  • و غیره

ورزش درمانی برای اسکولیوز

برای رفع این مشکل تمرینات زیادی وجود دارد که ما به خاطر کمبود وقت تنها می توانیم به تعدادی از آن ها بپردازیم.  برای این ورزش باید ابتدا وضعیت بیمار بررسی شود.  اگر از بیماری اسکولیوز رنج می برید می توانید با کمک این تمرینات و تمرکز بر روی تنفس خود ظرفیت ریه های خود را بالا ببرید زیرا بالا رفتن ظرفیت ریه می تواند موجب فشار به قوس اسکولیوز شود در نتیجه نه تنها از پیشرفت این بیماری جلوگیری می شود بلکه بیماری نیز بهتر می شود.

  • روی شکم دراز بکشید و از فردی درخواست کنید که باسن و کمر شما را نگه دارد و شما نیز دست هایتان را پشت سرتان نگه دارید و تنه به سمت برجسته پشت بکشید. ‌
  • به حالت سجده بمانید و به سمت جلو خم شوید و دست های خود را به جلو بکشید و کف دست های خود را روی زمین نگه دارید.
  • روی تخت به پهلو دراز بکشید و از فردی بخواهید که باسنتان را نگه دارد و دستتان را به زمین نزدیک کنید، بهتر است که یک حوله زیر قسمت پشتی خود قرار دهید.
  • با فاصله ی ۱۵ سانتی متری از دیوار بمانید و دست های خود را بالای سر نگه دارید و به طرف بالا بکشید و پاهای خود را نیز به زمین فشار دهید.
  • و غیره

ورزش درمانی برای زانو

معمولا از ورزش درمانی برای پارگی مینیکس زانو بسیار مفید است. تمریناتی که پزشک برای شما یادداشت می کند و  یا این که به شما کمک می کند آن ها را انجام دهید قطعا کمک شایانی به کاهش درد شما و هم چنین کم کردن التهاب زانوی شما می کند. شما می توانید از متخصص زانو در تهران و یا مربی خود بخواهید این تمرینات را به شما آموزش دهد.

  • بالا بردن پا در حالت خوابیده
  • پا به پهلو
  • خم کردن زانو در وضعیت خوابیده روی شکم
  • پرس زانو
  • بالا بردن پاشنه پا

ورزش درمانی برای دیسک کمر

انجام صحیح ورزش درمانی برای درمان کمر درد  می تواند نقش مهمی در بهبود شما داشته باشد. اگر از ورزش درمانی برای پارگی دیسک کمر خود استفاده می کنید بهتر است تمام تمرینات را زیر نظر فیزیوتراپیست خود انجام دهید زیرا که ممکن است تمرینات برای هر فردی با دیگری متفاوت باشد پس حتما برای انجام این نوع درمان به یک کلینیک ورزش درمانی معتبر مراجعه کنید.

رفع دیسک کمر با ورزش درمانی

شاید برایتان سوال باشد که این ورزش ها چه بیماری ها و مشکلاتی را درمان می‌کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم این ورزش ها معمولاً برای درمان دیسک کمر به کار می‌روند، از این رو به آنها ورزش های درمانی دیسک کمر گفته می‌شود، اما علاوه بر دیسک کمر، می‌تواند در بهبود بیماری‌هایی مانند: سیاتیک، رگ‌به‌رگ شدن کمر، خشکی و گرفتگی عضلات کمر، دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، ساییدگی مهره کمر، آرتروز ستون فقرات، گودی کمر و قوز پشت یا کمر نیز کمک کننده باشد.

ورزش درمانی برای رفع مشکلات گردن

حرکات ورزشی گردن برای کلیه دردهای گردنی مفید است. برای درمان آرتروز گردن گرفته تا درمان فتق دیسک‌های بین مهره‌ای گردن، اسپاسم عضلانی گردن و کشیدگی عضلات تجویز می‌شود. رایج ترین تمرینات برای ناحیه گردن تلفیقی از حرکات کششی، تقویتی و هوازی است با در نظر گرفتن نقاط ماشه‌ای است.

توانبخشی شانه با ورزش درمانی

مؤثرترین روش درمانی برای بهبود و درمان مشکلات مربوط به قسمت شانه، توانبخشی عضلات و ایجاد هماهنگی بین آن‌هاست. انجام منظم تمرینات توانبخشی شانه، به طور قطع می‌تواند برای درمان دردهای مرتبط با شانه و کمر مؤثر باشد.

نوع تمریناتی که برای بهبود درد بیمار در نظر گرفته می‌شود، به نوع آسیب‌دیدگی بستگی کامل دارد. شایع‌ترین دردهایی که با ورزش درمانی می‌تواند بهبود پیدا کند، در رفتگی شانه، آرتروز شانه، شانه منجمد، پارگی و التهاب تاندون شانه هستند.

توانبخشی آرنج با ورزش درمانی

دردهایی که در ناحیه آرنج به وجود می‌آیند، معمولاً مربوط به آسیب‌های ورزشی از جمله تنیس و گلف هستند. به همین دلیل به تمرینات ورزشی آرنج تنیس بازان و آرنج گلف بازان مشهور شده‌اند. حرکاتی که برای تقویت توان کششی، انعطاف پذیری عضلات، بهبود استقامت و قدرت مفاصل این ناحیه هستند.

رفع مشکل آرنج با ورزش درمانی

هدف از انجام این تمرینات ورزشی، تقویت آمادگی جسمانی در ناحیه آرنج و رسیدن به وضعیت قبل از آسیب‌دیدگی است. برای این هدف، تنظیم یک برنامه تمرینات منظم توانبخشی برای بهبود مفاصل و جلوگیری از آسیب مجدد بسیار می‌تواند کارآمد باشد.

تقویت مچ پا با تمرینات ورزشی

تمرینات توانبخشی مچ پا با هدف بازیابی توان حرکتی این مفصل بدون احساس درد انجام می‌شود. علاوه بر این، تمرینات مذکور باید بتواند تقویت عضلات اطراف مچ پا را به دنبال داشته باشد. چراکه تعدادی از مراجعه کنندگان برای دریافت برنامه تمرینات ورزشی مچ پا، ورزشکارانی هستند که هدفشان تقویت مچ پا برای شرکت مسابقات است.

ورزش درمانی و بیماری‌های سیستم عصبی

آزمایشاتی که روی بیماران مختلف انجام شده، نشان میدهد که تمرینات ورزشی ایروبیک و مبتنی بر یادگیری، می‌توانند برای درمان بیماری‌های سیستم عصبی مؤثر باشند. به نظر می‌رسد این ورزش‌ها اثرات عمیقی بر سیستم عصبی افرادی که دچار سکته مغزی یا پارکینسون شده‌اند، دارد. برنامه‌های توانبخشی که برای این موارد در نظر گرفته می‌شود، شامل کار کردن با یک تیم درمانی شامل فیزیوتراپ، متخصص کمر و متخصص ستون و فقرات است. تیم درمانی احتمالاً ترکیبی از تمرین‌های مختلف و سایر تکنیک‌ها را برای کمک به بازیابی عضلات شما توصیه می‌کند.

جمع بندی و سخن پایانی

ورزش درمانی یکی از درمان‌هایی است که با تشخیص پزشک برای درمان بیماری‌های مفصلی تجویز می‌شود. به یاد داشته باشید که تجویز ورزش در بیماری‌های مفصلی یا برخی مشکلات عضلانی، درست مثل تجویز دارو در بیماری‌های دیگر است.

نوع و میزان ورزشی که باید انجام شود و همچنین شدت و ملایمت آن توسط پزشک و پس از بررسی دقیق وضعیت بیمار و نوع آسیب دیدگی او مشخص می‌شود. لازم به ذکر است که انجام برخی تمرین‌ها در یک بیماری منجر به بهبود و کاهش درد می‌شود درحالی که همان حرکات برای یک بیماری دیگر ممنوع است.

پس لازم است برای حصول نتیجه مطلوب حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. فراموش نکنید که برنامه درمانی یک بیمار مختص اوست و بر اساس شرایط خود او طراحی شده است. بنابراین دادن یک نسخه کلی به بیماران برای انجام تمرینات ورزشی، صحیح نیست.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

فیزیوتراپی برای سرگیجهفیزیوتراپی برای سرگیجه

سرگیجه به یک حس حرکتی کاذب اشاره دارد که میتواند بدون در نظر گرفتن اینکه فرد در حال حرکت استرخ دهد. سرگیجه به خودی خود یک بیماری نیست بلکه می تواند یک علامت احتمالی از چندین بیماری باشد.

فیزیوتراپی ممکن است به فرد در کاهش یا از بین بردنسرگیجه کمک کند. با این حال، بیمار باید ابتدا با یکپزشک صحبت کند که بتواند علت اصلی را تعیین کند.

هنگامی که پزشک تشخیص را تأیید کرد، ممکن استفیزیوتراپی را برای کمک به بهبود علائم فرد توصیه کند.

این نوشته توضیح می دهد که چگونه فیزیوتراپی می تواندبه افرادی که سرگیجه دارند کمک کند. همچنین بهتمریناتی می پردازد که فرد می تواند در خانه امتحان کند.

سرگیجه چیست؟

سرگیجه به احساس حرکتی اشاره دارد که با اعمال فردارتباطی ندارد و معمولاً به عنوان یک احساس چرخشظاهر می شود. گاهی اوقات ممکن است این احساس رادر فرد ایجاد کند که گویی وسایل دور و برش در اطرافاو می چرخند.

سرگیجه یکی از علائم مشکلات دیگر است. با این حال،ممکن است در کنار علائم دیگری مانند مشکلات تعادل،حالت تهوع و بیماری حرکت نیز رخ دهد یا منجر به آنشود.

دو نوع سرگیجه وجود دارد: محیطی و مرکزی.

سرگیجه محیطی حدود 80٪ از موارد  را تشکیل می دهدو اغلب نتیجه سرگیجه موضعی حمله ای خوش خیم(BPPV) است.

20 درصد بقیه موارد، سرگیجه مرکزی است که ازضایعات روی ساقه مغز یا مسائل دیگری که بر مغز تأثیرمی گذارد، ناشی می شود.

مولتیپل اسکلروزیس (MS) و میگرن می توانند باعثسرگیجه مرکزی شوند.

BPPV چیست؟

BPPV یا سرگیجه موضعی حمله ای خوش خیم زمانیاتفاق می‌افتد که کریستال‌های کربنات کلسیم در گوشمیانی، معروف به کانال، شل شده و به داخل یکی ازکانال‌های پر از مایع حرکت می‌کنند.

این شایع ترین علت سرگیجه محیطی است.

این کریستال ها در حرکت طبیعی مایع در کانال هااختلال ایجاد می کنند. هدف این مایع حس کردن حرکتاست، اما اختلالات می تواند باعث ارسال سیگنال هاینادرست به مغز شود.

این امر مغز را فریب می دهد تا فکر کند که یک فرد درحال حرکت است، حتی اگر اینطور نباشد. سیگنال کاذببا آنچه گوش دیگر حس می کند و چشم ها می بیند درتضاد است. این اطلاعات متناقض باعث ایجاد احساسچرخش می شود که به عنوان سرگیجه شناخته می شود.

آیا فیزیوتراپی می تواند کمک کند؟

فیزیوتراپی می تواند به سرگیجه کمک کند. مناسب ترینتمرینات ممکن است بسته به نوع سرگیجه متفاوت باشد. فرد باید قبل از انجام فیزیوتراپی یا انجام تمریناتورزشی درخانه ،از تشخیص صحیح اطمینان حاصل کند.

متخصصان مراقبت‌های بهداشتی ممکن است از یک نوعفیزیوتراپی به نام درمان توانبخشی دهلیزی (VRT) برایکمک به سرگیجه استفاده کنند. VRT ممکن است به افرادمبتلا به سرگیجه ناشی از BPPV، صدمات سر،ضایعات سیستم عصبی مرکزی و علل نامشخص کمککند.

با این حال، این نوع درمان ممکن است برای همه عللسرگیجه موثر نباشد. هدف VRT این است که به فردکمک کند سرگیجه را از محرک های شناخته شده پیشبینی کند و برای جلوگیری از بروز آن اقدام کند. در نتیجه،افرادی که حوادث پراکنده و غیرقابل پیش بینی را تجربهمی کنند ممکن است از VRT بهره مند نشوند.

آیا VRT می تواند سرگیجه را بدتر کند؟

علائم سرگیجه ممکن است در طول تمرینات VRT کاهشیابد یا بدتر شود.

گاهی اوقات، بدتر شدن علائم ممکن است به دلیلاستفاده بیش از حد وغیر ضروری از تمرینات در یک روزمناسبباشد که می تواند باعث خستگی و در نتیجهافزایش علائم شود.

حتی اگر به نظر می رسد که تمرینات علائم سرگیجه رابرطرف کرده است، فرد می تواند عود علائم را در زمانبعدی تجربه کند.

تمریناتی که باید در خانه امتحان کنید

انجام برخی تمرینات برای سرگیجه ممکن است برایافراد در خانه آسان باشد. با این حال، تعیین علتسرگیجه قبل از شروع هر درمانی برای درمان علائم، مهماست.

فرد همچنین باید تمام توصیه های یک پزشک یا درمانگررا برای ورزش رعایت کند. این متخصصان می توانند هرتمرین را با جزئیات بیشتری توضیح دهند و راهنماییهایی را در مورد اینکه چه چیزی باید انتظار داشت و چهزمانی باید متوقف شود را ارائه دهند.

این بخش نحوه انجام دو تمرین تغییر موقعیت کانال راتوضیح می دهد که ممکن است به کاهش سرگیجه کمککند.

مانور Epley

این تمرین رایج به ویژه در درمان BPPV موثر است.

یک فرد می تواند مانور Epley را با دنبال کردن اینمراحل انجام دهد :

۱روی لبه تخت به صورت عمودی بنشینید.

2. سر را حدود 45 درجه به راست بچرخانید.

3. به سرعت دراز بکشید.

4. 30 ثانیه در این حالت بمانید.

5. سر را طوری بچرخانید که اکنون 45 درجه به سمت چپباشد.

6. ث 30 ثانیه در این حالت بمانید.

7. سر و بدن را 90 درجه دیگر به سمت چپ، داخل تختبچرخانید.

8 . این وضعیت را به مدت 30 ثانیه حفظ کنید.

9 . به آرامی بنشینید.

سپس فرد باید همان حرکت را در طرف مقابل تکرار کندبه عبارت دیگر، در ابتدا سر رو به سمت چپ باشد. آنهامی توانند این کار را تا سه بار در روز انجام دهند تازمانی که دیگر حداقل به مدت 24 ساعت سرگیجه نداشتهباشند.

تمرینات برندت داروف

این تمرین مشابهی است که شامل تناوب بین وضعیتنشستن و دراز کشیدن است.

برای انجام تمرینات براندداروف، فرد باید:

۱. روی لبه تخت به صورت عمودی بنشینید.

2 . سر را حدود 45 درجه به چپ بچرخانید.

3. در سمت راست بدن دراز بکشید و سر را در همانزاویه نگه دارید.

4 . این وضعیت را به مدت 30 ثانیه یا تا زمانی کهسرگیجه متوقف شود، نگه دارید.

5. به آرامی به موقعیت شروع بازگردید.

6. سر را به سمت مرکز برگردانید.

7 . تمرین را از طرف دیگر تکرار کنید.

سایر درمان ها

درمان سرگیجه می تواند بسته به علت اصلی آن متفاوتباشد. هنگامی که فرد علت اصلی را درمان می کند،علامت سرگیجه باید برطرف شود.

درمان های دیگری که می توانند به درمان برخی از عللسرگیجه کمک کنند عبارتند از:

داروها، مانند آنتی هیستامین ها، دیورتیک ها،بنزودیازپین ها، کورتیکواستروئیدها یا ضد استفراغ ها

ترکیبی از داروها و VRT

تغییر شیوه زندگی، مانند اجتناب از الکل، کافئین، ونمک

عمل جراحي

چشم انداز

با فیزیوتراپی و سایر درمان‌های مؤثر، بیشتر افراد بایدشاهد بهبود سرگیجه خود باشند. پزشک می‌تواند هرشرایط زمینه‌ای که باعث سرگیجه می‌شود را برطرف کند.

با این حال، ممکن است فرد در آینده همچنان سرگیجهداشته باشد. به عنوان مثال، حدود 50٪ از افراد در عرض5 سال دچار عود BPPV می شوند. علاوه بر این، حدودیک سوم افرادی که سرگیجه ناشی از اضطراب را تجربهمی کنند، پس از 1 سال همچنان علائم را تجربه خواهندکرد.

خلاصه

سرگیجه علامتی است که با چندین بیماری مختلف همراهاست. زمانی اتفاق می‌افتد که فرد دچار چرخش واحساس سبکی سرمی‌شود یا احساس می‌کند که وسایلاطرافش در حال حرکت به دور سرش است.

فیزیوتراپی می تواند به بهبود سرگیجه فرد کمک کند. یکفرد باید قبل از شروع هر برنامه جدید با پزشک صحبتکند تا مطمئن شود که درمان موثری برای بیماری زمینه ایدریافت می کند.

فیزیوتراپی برای فیبرومیالژیافیزیوتراپی برای فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که اغلب تشخیص آندشوار است .80 تا 90 درصد مبتلایان زن هستند. فیبرومیالژیا معمولاً در بزرگسالان بین 30 تا 50 سالتشخیص داده می شود، اما علائم مانند درد و خستگیمزمن گسترده می توانند زودتر ظاهر شوند.

اگرچه در حال حاضر هیچ درمان قطعی وجود ندارد، امادرمان هایی وجود دارد که می تواند کمک کند. فیزیوتراپیست می تواند به شما کمک کند تا:

درد خود را درک کرده و مدیریت کنید.

خستگی خود را کاهش دهید.

عملکرد و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید.

فیبرومیالژیا چیست؟

علت فیبرومیالژیا ناشناخته است، اما تصور می شود کهبه دلیل تغییرات در نحوه پردازش درد توسط سیستمعصبی باشد. ممکن است در اثر ضربه، جراحی، عفونت،آرتریت یا استرس عاطفی بزرگ ایجاد شود، یا ممکناست به تدریج در طول زمان ایجاد شود. افراد مبتلا بهبیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس اریتماتوزسیستمیک یا اسپوندیلیت آنکیلوزان بیشتر در معرض ابتلابه فیبرومیالژیا هستند.

علائم و نشانه ها

فیبرومیالژیا فقط یک بیماری نیست. این یک سندرم پیچیدهاست که شامل علائم و نشانه های مختلف است. بافیبرومیالژیا، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:

درد گسترده، اغلب یک درد مبهم، در دو طرف بدن در بالاو پایین کمر.

نقاطی روی سر، گردن، قفسه سینه، شانه ها، آرنج ها،باسن یا زانوهای بیمار که با لمس محکم حساس هستند. ایننقاط حساسممکن است جا به جا شوند.

سفتی عضلانی به خصوص در هنگام صبح.

سردرد.

مشکلات تفکر و حافظه.

خستگی.

افسردگی.

اضطراب.

درد یا گرفتگی در ناحیه شکم یا لگن.

سندرم روده تحریک‌پذیر.

سندرم مثانه تحریک پذیر.

مشکل در خواب.

درد درمفصل فک.

بی حسی یا گزگز.

اغلب، استرس می تواند علائم بیماررا بدتر کند.

چگونه تشخیص داده می شود؟

از آنجایی که هیچ آزمایش خون، رادیولوژی یا بیوپسیعضلانی وجود ندارد که بتوان از آن برای تشخیصفیبرومیالژیا استفاده کرد، باید با پزشک خود برایتشخیص دقیق صحبت کنید. بسیاری از شرایط می توانندباعث درد وخستگی شوند، بنابراین مهم است که یکمعاینه پزشکی کامل برای رد شرایطی غیر از فیبرومیالژیا،مانند بیماری روماتولوژیک یا عفونی، بیماری لایم، کمکاری تیروئید، بیماری متابولیک، یا عوارض جانبی ناشیاز دارو انجام دهید.

هنگامی که سایر شرایط رد شد، تشخیص بر اساسعلائم کلیدی انجام می شود . خستگی شدید، درد درچندیننقطه حساس” (نقاط حساس به لمس و حرکت دراطراف)، مشکلات خواب، اضطراب و مشکلات حافظه. فیزیوتراپ شما می تواند فیبرومیالژیا را در حین انجاممعاینه معمول و گرفتن سابقه سلامتی شما شناسایی کند. پزشک شما به الگوی علائم شما توجه زیادی خواهد کرد. به عنوان مثال، 18 نقطه حساس احتمالی وجود دارد، و هرچه نقاط حساس بیشتری داشته باشید، احتمال ابتلا بهفیبرومیالژیا بیشتر می شود. پزشک ممکن است شما را بهیک روماتولوژیست، یک پزشک متخصص در آرتریت، برایمراقبت های پزشکی شامل داروها ارجاع دهد.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

زندگی با فیبرومیالژیا می تواند چالش برانگیز باشد. دردو سایر علائم شما ممکن است روز به روز اشکال متفاوتیداشته باشند. اگر به دلیل درد از فعالیت اجتناب کنید،ممکن است آمادگی جسمانی کلی شما کاهش یابد.

تحقیقات گسترده از استفاده از آموزش، ورزش هوازی وتمرینات تقویتی برای کمک به بهبود فیبرومیالژیا ،حمایتمی کند. اما ترس از درد اغلب افراد را از شروع یک برنامهورزشی باز می دارد. فیزیوتراپیست به شما یاد می دهدکه چگونه سیگنال های درد را تفسیر کنید و چگونه علائمخود را از طریق یک برنامه ورزشی اختصاصی مدیریتکنید و کاهش دهید . از طریق اطلاعات به شما کمک میکند کنترل را در دست بگیرید

تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که در مورد وضعیتسلامتی خود آگاه هستند، اعتماد به نفس بیشتری دارند،بهتر می‌توانند با شرایط خود کنار بیایند و احتمالبیشتری دارد که درمان شوند فیزیوتراپ شما می‌تواندتوضیح دهد که چگونه فیبرومیالژیا بر نحوه درک و پاسخبدن شما به درد تأثیر می‌گذارد و چگونه می‌توانید شروعبه کنترل درد کنید، نه اینکه درد شما را کنترل کند. درمانگر شما همچنین می‌تواند اطلاعاتی در موردگروه‌های پشتیبانی ، برنامه‌های ورزشی و برنامه‌هایخودیاری ارائه دهد.

علائم خود را از طریق ورزش مدیریت کنید

ورزش منظم و متوسط ​​بخش مهمی از مدیریت فیبرومیالژیااست. کاهش شاخص توده بدن در واقع می تواند خطرابتلا به فیبرومیالژیا را کاهش دهد.

تحقیقات نشان داده است که درمان‌های زیر می‌توانند دردرا کاهش داده و عملکرد، سلامت عمومی و خواب را درافراد مبتلا به فیبرومیالژیا بهبود بخشند:

ورزشهای هوازی.

ورزش در آب.

ورزشهای کششی

ورزش های تقویتی.

یوگا.

تای چی.

تنفس عمیق.

فعالیت های تفریحی.

درمان های دستی.

فیزیوتراپیست شما یک برنامه ورزشی مناسب برای شماطراحی خواهد کرد. برای اطمینان از موفقیت شما،فیزیوتراپ به شما نشان می دهد که چگونه:

آهسته شروع کنید.

استمرار داشته باشید.

برای ورزش و فعالیت بدنی اهداف واقع بینانه تعیینکنید.

در مواقع استرس برنامه خود را اصلاح کنید.

فیزیوتراپ شما می تواند با طراحی برنامه ای از تمریناتهوازی که قلب و ریه ها و همچنین عضلات شما را تمرینمی دهد، نه تنها تناسب اندام، بلکه کیفیت زندگی شما رابهبود بخشد. تمرینات هوازی شامل پیاده روی تند،دویدن،دوچرخه سواری و شنا است.

اگرعلایم شدید دارید

فیزیوتراپ با شما همکاری خواهد کرد تا به تدریج سطحکلی فعالیت و تحمل شما برای ورزش را افزایش دهد،شما با تمریناتی که قادر به انجام آنها برای دوره هایکوتاه مدت (مثلاً 10 دقیقه) هستید، شروع می کنید وسپس به تدریج تحمل خود را افزایش می دهید. برایورزش طولانی تر حتی جلسات ورزشی کوتاه و 10 دقیقهای که 2 یا 3 بار در روز انجام می شود می تواند قدرتشما را بهبود بخشد و استقامت شما را افزایش دهد. اگرعلائم خفیف‌تری دارید، درمانگر ممکن است روی تقویتعضلات یا افزایش آمادگی قلبی عروقی تمرکز کند. درمانگر ممکن است ورزش در آب را در استخر توصیه کندتا به کاهش سفتی و درد در حین ورزش کمک کند.

حتی اگر به آرامی شروع کنید، احتمالاً در نتیجه افزایشفعالیت خود، درد بیشتری خواهید داشت. فیزیوتراپیستشما را با آموزش تکنیک هایی که می توانید در خانه ازآنها استفاده کنید، مانند تکنیک های تمدد اعصاب وتمرینات کششی، آماده می کند.

ممکن است علاوه بر فیبرومیالژیا، شرایط دیگری مانندالتهاب تاندون، التهاب مفصل یا بیماری قلبی داشتهباشید. این شرایط می تواند ورزش را برای شما دشوارترکند. فیزیوتراپ شما درمان را با در نظر گرفتن مشکلات زمینه ای که ممکن است بر علائم فیبرومیالژیا و تواناییورزش شما تاثیر داشته باشد، مدیریت می کند.

ممکن است برای شما داروهایی تجویز شود که موادشیمیایی مغز را تنظیم می کنند که مسئول نحوه برخوردبدن شما با درد هستند. فیزیوتراپیست ها اثراتی را کهداروها ممکن است بر حرکت و توانایی ورزش شما داشتهباشند را نیز در نظر می گیرند.

بهبود دامنه حرکتی

درمانگر شما ممکن است از تکنیک های درمان دستیبرای حرکت دادن مفاصل شما در حالی که آرام هستیداستفاده کند تا به بهبود حرکت مفصل شما کمک کند. اینتکنیک ها با ورزش، کشش و حرکاتی که شما کنترل میکنید ترکیب می شوند.

استفاده از تکنیک های خاص

تحقیقات نشان می دهد که بهترین نتایج احتمالاً از ترکیبانواع درمان ها حاصل می شود. داروهای مناسب،ورزش، و «تکنیک‌های ذهن و بدن» می‌توانند با هم کارکنند تا به شما در مدیریت علائم کمک کنند.

برخی از تکنیک ها، مانند مدیتیشن و رفتار درمانیشناختی، می توانند پاسخ های شما را به درد تغییر دهندو آرامش شما را تقویت کنند. فیزیوتراپیست ها همچنیندر نحوه تشخیص رفتارهایی که ممکن است در بهبودعملکرد اختلال ایجاد کنند، آموزش دیده و با تجربه هستندو اغلب بیماران را به پزشکان متخصص ارجاع می دهندکه می توانند به آنها در غلبه بر این موانع کمک کنند.

فیزیوتراپیست شما ممکن است از بیوفیدبک برای کمک بهکنترل انقباض عضلانی و کاهش درد استفاده کند، بااستفاده از دستگاهی که اطلاعاتی در مورد میزانانقباض در عضلات به شما می دهد. درمانگر با یک ژلنرم الکترودها را روی پوست شما قرار می دهد و اینالکترودها انقباض عضلانی را ثبت می کنند در حالی کهدرمانگر شما توضیح می دهد که چگونه می توانید آنانقباض را کاهش دهید.

فیزیوتراپ شما همچنین می تواند به شما نشان دهد کهچگونه یک زمان منظم برای خواب و بیداری تنظیم کنید تاخواب خوبی داشته باشید. فیزیوتراپ، شما را از خوابیدندر طول روز منصرف می کند، زیرا می تواند چرخه خوابشما را از بین ببرد.

کاهش درد

برای کاهش درد، فیزیوتراپیست شما ممکن است  تعدادیدرمان را انتخاب کند:

درمانگر شما ممکن است از فشار بر روی نواحیخاصی از عضله و به دنبال آن کشش یا انقباض ماهیچههای شما برای تسکین درد و انعطاف پذیری بیشترعضلات استفاده کند. درمانگر شما همچنین ممکن استاز تکنیک‌های درمان دستی برای کمک به تسکین درد درعضلات و سایر بافت‌های همبند (ماده بین سلول‌های بدنکه از اندام‌ها و سایر بافت‌ها پشتیبانی می‌کند) استفادهکند.

پزشک یا فیزیوتراپ شما ممکن است از روشی به نام«سوزن خشک» برای تسکین درد شما با قرار دادن سوزنهای سیم مانند بسیار ظریف در نواحی دردناک عضلهاستفاده کند.

ماساژ درمانی را می توان برای افزایش جریان خون بهبافت ها و ایجاد آرامش عضلانی برای کاهش درد وسفتی عضلانی و کاهش بافت زخم استفاده کرد.

بسته به شدت درد، فیزیوتراپ شما ممکن است تصمیمبگیرد از تحریک الکتریکی برای کمک به تسکین درداستفاده کند. بیماران متوجه می شوند که دستگاه هایتحریک الکتریکی قابل حمل به آنها کمک می کند تا دردشدید را به طور مستقل مدیریت کنند. فیزیوتراپ با شماهمکاری خواهد کرد تا تعیین کنید که آیا این نوع درمانبرای شما منطقی است یا خیر.

آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟

متأسفانه، مکانیسم های واقعی پشت فیبرومیالژیا به طورکامل شناخته نشده است. به همین دلیل، هیچ راهی برایپیش بینی یا جلوگیری از شروع آن وجود ندارد. با اینحال، تشخیص زودهنگام علائم و نشانه های مربوط بهفیبرومیالژیا به شما و پزشک شما کمک می کند تا مدیریتزودهنگام را شروع کنید، که ممکن است نتایج بلند مدتبیماری شما را بهبود ببخشد.

فیزیوتراپی برای سندرم تونل کارپالفیزیوتراپی برای سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپال (CTS)یک بیماری شایع است کهباعث درد، بی حسی و ضعف در مچ دست و دست میشود CTS. می تواند بر استفاده از کل بازو تأثیر بگذاردودر اثر فشار روی عصب قاعده کف دست (عصب مدیان) ایجاد می شود. به دلیل نیازهای ثابتی که افراد روی دستها و مچ های خود دارند، در صورت شدید بودن علائمممکن است نیاز به جراحی باشد. با این حال، برایبسیاری از افراد مبتلا به CTS، درمان فیزیوتراپی میتواند درد و بی حسی را کاهش دهد و اغلب می تواند بهبازیابی استفاده طبیعی از دست، مچ و بازو بدون نیاز بهجراحی کمک کند.

سندرم تونل کارپال چیست؟

تونل کارپال یک گذرگاه باریک (به اندازه یک سکه) درسمت کف مچ دست شما است. این تونل از عصب مدیان و تاندون هایی که انگشتان شما را خم می کنند محافظتمی کند. هنگامی که تونل به دلیل آسیب یا شرایط دیگرباریک می شود یا تاندون ها و اعصاب داخل تونل متورممی شوند و فضای بیشتری را اشغال می کنند، فشارروی عصب افزایش می یابد. شکستگی مچ دست یاآرتریت می تواند باعث کوچکتر شدن اندازه تونل شود. تاندون ها یا اعصاب می توانند به دلیل التهاب یا تغییراتتاندون با افزایش سن بزرگ شوند. فشار روی عصب میتواند باعث درد و ضعف در مچ دست و دست و بی حسییا سوزن سوزن شدن در برخی انگشتان شود.  انگشتشست، اشاره، وسط و گاهی اوقات انگشت حلقه بیشترینآسیب را دارند. اگر این افزایش فشار در مدت طولانیادامه یابد، می تواند منجر به CTS شود.

کارهای شدید مچ دست و استفاده مکرر از انگشت بانیروی زیاد یا لرزش می تواند به ایجاد CTS کمک کند.

CTS در مشاغلی مانند کار در خط مونتاژ (مثلا بستهبندی گوشت) رایج است. همچنین در بین افرادی کهمشاغلی دارند که نیاز به استفاده از ابزار دستی دارد، بهویژه ابزارهایی که لرزش دارند، رایج است.

اگرچه استفاده بیش از حد از کامپیوتر با صفحه کلید میتواند باعث CTS شود، افرادی که کارهای خط مونتاژ راانجام می دهند بیشتر احتمال دارد دچار آن شوند. استفاده از دستگاه های تلفن همراه ، خیاطی، بازی هایویدئویی، و بازی های راکتی یا سازهای زهی مانند ویولننیز می تواند باعث ایجاد CTS شود.

شرایط زیر نیز ممکن است در برخی افراد منجر به CTS شود:

التهاب و تورم تاندون های مچ دست.

صدمات مچ دست (کشیدگی، رگ به رگ شدن،دررفتگی، شکستگی(

تغییرات هورمونی یا متابولیک (بارداری، یائسگی، عدمتعادل تیروئید(

تجمع مایعات.

دیابت.

داروها (مانند استروئیدها یا شیمی درمانی)

آرتریت دژنراتیو وآرتریت روماتوئید.

علائم و نشانه ها

CTS معمولاً به تدریج شروع می شود. بسیاری از افرادگزارش می دهند که با بی حسی، سوزن سوزن شدن یاسوزش در انگشتان شست، اشاره و میانی خود از خواببیدار می شوند. گاهی اوقات انگشت حلقه تحت تأثیر قرارمی گیرد. بسیاری از مردم احساس می‌کنند که بایددست‌های خود را تکان دهند تا علائم خود را کاهش دهند.

با بدتر شدن وضعیت، علائم در طول روز بیشتر قابل توجهمی شوند. علائم اغلب در موارد زیر بدتر می شوند :

گرفتن اجسام سنگین.

استفاده از کامپیوتر.

در دست گرفتن تلفن همراه.

گرفتن هر چیزی برای مدت طولانی.

اگر فشار روی عصب ادامه یابد، ممکن است ضعف دستو بی‌حسی به طور مداوم تری رخ دهد. ممکن است متوجهشوید که اشیا را به طور غیرمنتظره ای رها می کنید.

چگونه تشخیص داده می شود؟

نوار عصب و عضله دقیق ترین روش تشخیص بیماری است.ولی چندین آزمایش ممکن است برای کمک بهتشخیص یا رد CTS استفاده شود، از جمله:

معاینه گردن، شانه و بازو و ساعد تا انگشتان برای ردسایر شرایط.

تست گرفتن قدرت گرفتن انگشتان و شست شما.

تست های حسی.

تست های دامنه حرکتی مچ دست و دست.

تست فلکشن مچ دست (فالن). پزشک از شما می خواهدکه پشت دستان خود را به مدت یک دقیقه به هم فشاردهید. سوزن سوزن شدن یا بی حسی در انگشتان شماکه در عرض 60 ثانیه رخ می دهد ممکن است نشان دهندهCTS باشد.

آزمون علامت تینل. پزشک از چکش رفلکس برای ضربهزدن به مچ دست شما استفاده می کند. سوزن سوزنشدن در انگشت شست و انگشت اشاره و وسط ممکناست نشان دهنده CTS باشد.

اشعه ایکس. اگر ضربه ای را تجربه کرده اید یا اگرمتوجه شوند چیزی مطابق انتظار نیست، ممکن است شمارا برای عکسبرداری با اشعه ایکس بفرستند.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

فیزیوتراپ شما یک برنامه درمانی شخصی بر اساسمورد خاص شما ایجاد خواهد کرد.

مراقبت محافظه کارانه

در مراحل اولیه CTS، مراقبت محافظه کارانه به عنواناولین گام توصیه می شود. درمان فیزیوتراپی می تواندبرای کاهش علائم شما موثر باشد و به شما کمک کند بهفعالیت های روزمره خود بازگردید.

بسته به علل CTS شما، برنامه فیزیوتراپی شما ممکناست شامل موارد زیر باشد:

آموزش بیمار. فیزیوتراپ شما راه هایی را به شما آموزشمی دهد تا وضعیت خود را بهبود بخشید و از بدتر شدنآن جلوگیری کنید. این ممکن است شامل آموزش در مورداهمیت موارد زیر باشد:

تغییروضعیت مچ دست (مانند پرهیز از حالت خم شدنمچ دست برای مدت طولانی)

ضعیت مناسب گردن و قسمت بالایی پشت (جلوگیری ازوضعیت سر به جلو یا خمیدگی)

قدامات احتیاطی ایمنی هنگام استفاده از ظروف تیز،ابزار، یا سایر وسایل. این امر به ویژه در صورتی مهماست که پزشک شما تغییراتی را در سطح احساس شماتشخیص دهد.

تمرینات کششی. فیزیوتراپیست تمرینات کششی ملایمیرا برای بهبود انعطاف پذیری مچ، دست و انگشتان بهشما آموزش می دهد.

مرینات تقویتی. فیزیوتراپیست شما ممکن استتمریناتی را برای تقویت عضلات به شما آموزش دهد تا بهشما در حفظ وضعیت بهتر کمک کند. هنگامی که علائمشما کاهش یافت، ممکن است تمرینات تقویتی برایدست، مچ دست و ساعد تجویز شود.

آتل بندی. ممکن است توصیه شود که از آتل در شب برایکاهش ناراحتی استفاده کنید.

درمان های سرما و گرما. ممکن است از درمان هایسرما یا گرما استفاده شود یا به شما توصیه شود از یخ یاگرما برای تسکین درد استفاده کنید.

همچنین ممکن است گزینه هایی را برای کار، فعالیت درخانه و فعالیت های اوقات فراغت شما به عنوان بخشیاز برنامه درمانی شما توصیه شود. اینها ممکن استشامل موارد زیر باشد:

ارزیابی محل کار. اگر پشت میز می نشینید و با رایانهکار می کنید، مهم است که صفحه کلید خود را به درستیتراز کنید تا در حالت خمیده کار نکنید.

افزایش اندازه دسته ابزار و ظروف با افزودن مواداضافی برای گرفتن راحت تر.

استفاده از دستکش های مخصوص یا بسته بندی ها دراطراف دسته ابزار برای کاهش لرزش اگر عاملی در محلکار شما باشد.

پوشیدن دستکش برای گرم نگه داشتن مچ دست و دست.

کاهش یا توقف فعالیت هایی که علائم شما را افزایشمی دهند.

اهداف فیزیوتراپی عبارتند از:

علائم خود را بدون نیاز به جراحی کاهش دهید.

به شما اجازه می دهد تا حد امکان فعال و کاربردیباشید.

به شما کمک می کند تا کار، فعالیت در خانه و فعالیتهای اوقات فراغت عادی خود را از سر بگیرید.

فیزیوتراپی بعد از جراحی

اگر ارزیابی با نوار عصب و عضله نشان دهد که CTS شما شدید است، یا اگر علائم شما علیرغم فیزیوتراپی و درمان  غیر جراحی باقی بماند،  ممکن است شما را بهمشورت با جراح ارجاع دهند. در صورت نیاز به جراحی،جراح نوار بافتی را که سقف تونل کارپال را تشکیل میدهد، آزاد می کند. این باعث کاهش فشار روی عصبمدیان می شود.

درمان فیزیوتراپی پس از جراحی مهم است تا:

از تشکیل بافت زخم جلوگیری کند.

کمک به بازگرداندن قدرت به مچ دست.

به شما کمک می کند تا عادت هایی را که ممکن است دروهله اول منجر به بروز علائم شده باشد، تغییر دهید.

درمان فیزیوتراپی شما پس از جراحی ممکن است شاملموارد زیر باشد:

مدیریت زخم برای لطافت و انعطاف پذیری پوست.

تمریناتی برای سر خوردن عصب در داخل تونل کارپال.

تمرینات کششی برای بهبود تحرک مچ دست و انگشتانو بهبود عملکرد.

تمرینات تقویتی برای بهبود قدرت عضلات مچ و دست وبهبود عملکرد.

آموزش در مورد وضعیت و موقعیت مناسب مچ دستبرای جلوگیری از فشرده سازی تونل کارپال در فعالیتهای خانه وتفریحی.

آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟

هیچ روش ثابت شده ای برای پیشگیری از CTS وجودندارد، اما راه هایی برای کاهش فشار به دست ها و مچدست ها وجود دارد. از آنجایی که عوامل متعددی میتوانند در ایجاد CTS نقش داشته باشند، یک راه حلواحد ممکن است موثر نباشد.

روش های زیر برای کاهش فشار دست ها و مچ دست هاموثر است:

وضعیت بدن خود را بهبود بخشید. مطمئن شوید کهوضعیت بدن شما متناسب با کاری است که انجام میدهید. تراز مناسب تنه، گردن و شانه‌ها می‌تواند از فشارزیاد و قرار گرفتن نامناسب مچ‌ها و دست‌ها جلوگیری کند.

استراحت های مکرر داشته باشید. هنگام انجام فعالیتهای مکرر، با انجام حرکات کششی گهگاهی به دستانخود استراحت دهید. در صورت امکان، هنگام انجامبرخی کارها، دستان خود را به طور متناوب تغییر دهید. انگشتان خود را از هم باز کنید تا دائما در حالت گرفتنقرار نگیرید.

کاهش نیرو. بیشتر افراد هنگام کار با دستان خودنیروی بیشتری از آنچه نیاز است استفاده می کنند. نیرویی را که برای تایپ استفاده می کنید کاهش دهید. برای جلوگیری از خستگی و فشار عضلانی، دست خود راشل کنید. وقتی برای مدت طولانی با دست می نویسید، ازیک قلم دسته بزرگتر یا دسته نرم استفاده کنید.

حالت خنثی مچ دست. از خم کردن مچ دست برای مدتطولانی خودداری کنید. هنگام انجام کارهای طولانی مچدست خود را صاف یا خنثی نگه دارید. این بدان معنیاست که مچ دست شما نباید به سمت بالا (کشیده) یاپایین (خمیده) خم شود.

تنظیمات محل کار. از یک فیزیوتراپ بخواهید محل کارشما را بررسی کند تا مطمئن شود که متناسب با قد،وضعیت بدن و وظایف شماست. اطمینان حاصل کنید کهمچ دست خود را روی لبه میز خود قرار ندهید. تنظیماتساده می تواند به جلوگیری از فشار غیر ضروری کمککند.

دستان خود را گرم نگه دارید. اگر در محیط سرد کار میکنید، احتمال بروز درد و سفتی دست بیشتر است. اگرنمی توانید دما را کنترل کنید، دستکش بپوشید تا دست ومچ خود را گرم نگه دارد.

حفظ سلامتی. توجه به سلامت عمومی گام مهمی درپیشگیری از CTS است. فعال ماندن و حفظ وزن مناسبممکن است به کنترل بیماری ها و شرایطی که ممکن استمنجر به CTS شود کمک کند.

به چه نوع فیزیوتراپیست نیاز دارم؟

تمام فیزیوتراپیست ها از طریق آموزش و تجربه برایدرمان انواع شرایط از جمله CTS آماده شده اند. با اینحال، ممکن است بخواهید موارد زیر را در نظر بگیرید:

فیزیوتراپیست با تجربه در درمان افراد مبتلا به اختلالاتبازو و دست و فردی که در ارگونومی و ارزیابی محل کارتجربه دارد. ارگونومی شامل درک تناسب بین فرد،تجهیزات و محیط او است.

یک فیزیوتراپیست که در زمینه بیماریهای دست با تجربه است.

هنگامی که برای قرار ملاقات با یک کلینیک فیزیوتراپیتماس می گیرید، در مورد تجربه فیزیوتراپیست در کمک بهافراد مبتلا به CTS بپرسید.

آماده باشید تا علائم خود را تا حد امکان با جزئیاتشرح دهید و آنچه را که علائم شما را بدتر می کند، شرحدهید.