دکتر بابک محمودیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

لیزر درمانی

اثرات لیزر

با درمان با لیزر چندین نوع فعالیت سلولی شدیدتر می شود. ترمیم سلولها بعد از تخریب و رشد عصب آسیب دیده با لیزر درمانی دیده می شود. تحریک پاسخهای ایمنی بدن، کاهش درد و تشدید سرعت ترمیم زخم و افزایش سرعت بازسازی عصب ها از جمله اثرات دیگر لیزر می باشد.

اثرات حرارتی لیزر

دردمای 42-40 درجه اثرات ضد درد و ضد ورم درمان با لیزر ظاهر می شود. انتقال انرژی به بافت بخصوص در لیزر های پر توان می تواند دمای متوسط بافت را افزایش دهد. در دمای 46-42 درجه متابولیسم بافتی به صورت برگشت پذیر کاهش یافته و باعث مهار درد در بافت می شوند.

اثرات استفاده از لیزر تراپی:
1.اثرات ضد التهابی
2.اثرات ضد درد
3.اثرات ضد ورم
4.اثرات تحریک بافتی ناشی از لیزردرمانی

عوارض جانبی و مشکلات لیزر درمانی:

لیزرها در صورتیکه اصولی و با دوز مناسب استفاده شوند درد ایجاد نمی کنند و باعث سوختن بافت نمی شوند. بطورکلی لیزر فاقد عوارض جانبی بوده و خطری برای انسان ندارد.

موارد منع استفاده از لیزر

توصیه می شود که در بیماران زیر از استفاده از لیزر درمانی پرهیز شود.
•در خانمهای حامله لیزر در ناحیه شکم، کمر و لگن نبایستی استفاده شود.
•بیماران سرطانی و در بدخیمی ها در ناحیه تومور استفاده از لیزر ممنوع است.
•بیماران دارای Pacemaker لیزر بر روی قفسه سینه استفاده نشود.
•بیماران حساس به نور
•مناطق نزدیک به چشم به خصوص در لیزرهای پر توان

فرایند لیزر درمانی

پس از معاینه و تعیین برنامه درمانی مناسب و روش درمانی، جلسات لیزر درمانی شروع می گرد. زمان هر جلسه بین 30-5 دقیقه بسته به نوع لیزر و محل و علت مراجعه بیمار می تواند متفاوت باشد. تعداد جلسات از یک جلسه تا جلسات متعدد متفاوت است.

کاربرد لیزر درمانی

هر روز بر تعداد بیماری‌هایی كه از لیزدرمانی در آن استفاده می‌شود، اضافه می‌شود. كارایی لیزر را می‌توان در دو بخش لیزرهای جراحی و ترمیمی طبقه‌بندی كرد.

در جراحی های لیزری، لیزر به عنوان چاقویی بسیار ظریف و حساس استفاده می‌شود. مدت استفاده از نور به جای چاقوی جراحی بیش از چهار دهه است. در این تكنیك میزان خونریزی، آلودگی و عفونت به مراتب كمتر و سرعت بهبودی زخم بسیار زیاد است علاوه بر این، جراحی با دقت و سرعت بالاتری صورت می‌گیرد.

لیزر ترمیمی با اثرات ضد درد، ضد التهاب و سرعت‌بخشی در ترمیم ضایعات و زخم‌ها یك درمان كاملا بدون عارضه است و در زیرشاخه‌های پزشكی به طور عمده در زمینه کاهش درد و ترمیم زخم‌ها استفاده می‌شود. استفاده از لیزرهای ترمیمی در برخی موارد می‌تواند از انجام عمل‌های جراحی جلوگیری كند و زمان بهبودی را به میزان قابل توجهی كاهش ‌دهد.

كاهش مصرف دارو و عوارض دارویی از دیگر مزایای لیزر درمانی است. لازم به ذكر است كه لیزرهای جراحی و لیزرهای ترمیمی هر كدام كاربرد و جایگاه خود را دارند و امروزه تكنیك‌های مكمل و توام این دو لیزر بیشترین پاسخ درمانی را دارند.

استفاده از ليزر در درمان بيماريها تحت عنوان ليزر درماني شناخته مي شود در واقع ليزر استفاده از نور جهت يافته و تقويت شده مي باشد كه خواصي را براي آن بوجود مي آورد.

بسته به ميزان قدرت ليزر مي توان از ليزر بجاي چاقوي جراحي براي برش استفاده كرد و يا براي تسريع ترميم زخمها آنرا بكار گرفت.

نقش ليزر در درمان درد

ليزر مي تواند با كاهش التهاب و اثرات ترميمي و نفوذ به بافتهاي ضايعه ديده درد را كاهش دهد .ليزر مي تواند با تحريك نقاط طب سوزنی تاثيرات طب سوزني را ايجاد نمايد

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

فیزیوتراپی برای پارگی مینیسکفیزیوتراپی برای پارگی مینیسک

پارگی مینیسک آسیب شایعی است که در مفصل زانواتفاق می افتد. این آسیب می تواند ورزشکاران و غیرورزشکاران را به طور یکسان تحت تأثیر قرار دهد. اینپارگی می تواند در نتیجه یک حرکت خاص اتفاق بیفتد یادر طول زمان ایجاد شود. فیزیوتراپ می تواند به شماکمک کند تا پارگی مینیسک را درمان کرده و قدرت وحرکت خود را بازیابی کنید. برای پارگی مینیسک اغلبنیازی به جراحی نیست. در صورت نیاز به جراحی،فیزیوتراپیست می تواند به شما کمک کند تا برای اینجراحی آماده شوید و پس از آن بهبودی خود را پیداکنید.
پارگی مینیسک چیست؟
مینیسک یک دیسک غضروفی است که درمفصل زانو به شکل بالشتک عمل می کند. هر زانو دارای دو مینیسکاست. یک مینیسک در قسمت داخلی زانو و دیگری درقسمت بیرونی زانو قرار دارد. آنها با هم برای جذب شوکو ضربه عمل می کنند و مفصل زانو را ثابت نگه می دارند.
دو دسته پارگی مینیسک وجود دارد: حاد یا دژنراتیو.
پارگی حاد مینیسک. این پارگی‌ها عمدتاً در نتیجهچرخش یا چرخش سریع روی زانوی خم شده، با ثابت ماندن پا روی زمین، ایجاد می‌شوند. این نوع آسیب اغلبباعث ایجاد آسیب های مرتبط مانند پارگی ACL (رباط صلیبی قدامی ) می شود.
پارگی دژنراتیو مینیسک. این آسیب به مرور زمان وبه دلیل فشار مکرر روی زانو رخ می دهد. برخی مشاغل وورزش هایی که نیاز به چمباتمه زدن زیاد دارند، افراد رادر معرض خطر بیشتری برای این نوع پارگی مینیسکقرار می دهد.
چه احساسی دارد؟
هنگامی که مینیسک پاره می شود، ممکن است این مواردرا تجربه کنید:
درد شدید و تیز در ناحیه زانو.
احساس صدایپاپیا پارگی در ناحیه زانو (آسیبحاد).
تورم در 24 ساعت اول آسیب.
مشکل در راه رفتن یا پایین رفتن از پله ها به دلیل درد یااحساس گرفتن یا قفل شدن در زانو.
مشکل در صاف کردن یا خم شدن کامل زانو.
چگونه تشخیص داده می شود؟
فیزیوتراپیست یا پزشک شما یک ارزیابی کامل انجامخواهد داد. این شامل بررسی دقیق آسیب، علائم و سابقهسلامتی شما خواهد بود. آنها همچنین:
دامنه حرکت (میزان حرکت) را در زانوی آسیب دیده اندازه می گیرند.
تعیین می کنند کدام حرکات و موقعیت ها علائم شما راافزایش می دهند.
برای تعیین اینکه آیا آسیبی به مینیسک وارد شدهاست، یک سری تست انجام می دهند.
نتایج این آزمایشات ممکن است نشان دهنده نیاز به تست های تشخیصی بیشتر باشد. در صورت نیاز، شما رابرای MRI ارجاع می دهند.
چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟
فیزیوتراپیست ها اغلب می توانند به افراد کمک کنند تاپارگی مینیسک را بدون جراحی مدیریت کنند. چند درمانتوسط فیزیوتراپیست می تواند به تعیین اینکه آیا می توانیداز جراحی اجتناب کنید یا خیر کمک می کند. فیزیوتراپمی تواند به شما در کنترل درد و تورم در ناحیه زانو کمککند. آنها برای بازگرداندن قدرت و تحرک کامل به زانویشما با شما کار خواهند کرد.
درمان فیزیوتراپی برای پارگی منیسک ممکن است شاملموارد زیر باشد:
درمان دستی. فیزیوتراپیست ممکن است از درماندستی استفاده کند. این درمان می تواند به کاهش تورم وسفتی و بازیابی عملکرد عضلات اطراف زانو کمک کند. درمان دستی ممکن است شامل ماساژ، کشش یا تحرکمفصل باشد.
یخ درمانی. فیزیوتراپ کیسه های یخ را روی زانو قرارمی دهد تا به کنترل هر گونه درد و تورم کمک کند. آنهاهمچنین ممکن است به شما یاد دهند که چگونه یخ را درخانه استفاده کنید، و چند وقت یکبار. تورم یک راهنمایمهم است که می تواند سطح توانایی و بهبودی شما رانشان دهد. اگر افزایش تورم را تجربه کنید، فیزیوتراپیستبرنامه درمانی یا سطح فعالیت شما را اصلاح می کند.
فشاردرمانی. فیزیوتراپیست ممکن است استفاده ازبانداژ فشاری، جوراب ساق بلند یا پمپ های مخصوص راتوصیه کند. اینها می توانند به کاهش یا جلوگیری از تورمبیشتر کمک کنند. همچنین ممکن است از آنها به عنوانبخشی از درمان های معمولی شما استفاده کنند و نحوهاستفاده از آنها را در خانه به شما آموزش دهند.
تحریک الکتریکی عصبی عضلانی. فیزیوتراپ ممکناست از درمانی به نام تحریک الکتریکی عصبی عضلانیاستفاده کند. NMES از جریان الکتریکی برای تحریک وانقباض ملایم عضلات اطراف زانو استفاده می شود. ایندرمان می تواند به بهبود قدرت عضلانی کمک کند.
وسایل کمکی. ممکن است در کوتاه مدت نیاز به استفادهازعصا یا واکر داشته باشید. فیزیوتراپ توصیه می کند کهکدام وسیله راه رفتن، برای شما مناسب است. آنهاهمچنین می توانند به شما یاد دهند که چگونه از آن برایکاهش فشار روی زانو استفاده کنید.
تمرینات تقویتی.فیزیوتراپ شما تمریناتی را طراحیخواهد کرد که به شما کمک می کند قدرت عضلات خود رادر طول دوره بهبودی بدست آورید و حفظ کنید. ایجادقدرت عضلانی به بازگرداندن حرکت کامل به زانو کمکمی کند. آنها همچنین یک برنامه تمرینی در خانه را بهشما ارائه می دهند که مخصوص شرایط شماست. تقویتعضلات اطراف زانو و سرتاسر ساق پا به کاهش فشارروی بافت در حال بهبود زانو، کمک می کند.
مشاوره تناسب اندام. با پیشرفت بهبودی،فیزیوتراپیست، شما را در مورد راه هایی برای بهبود وحفظ تناسب اندام راهنمایی می کند. آنها فعالیت هایی راتوصیه می کنند که انجامشان برای شما بی خطر است. آنها همچنین به شما کمک خواهند کرد تصمیم بگیرید چهزمانی برای بازگشت به فعالیت کامل آماده هستید.
چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند قبل و بعد ازجراحی کمک کند؟
افرادی که پارگی های منیسک جدی تری دارند، یا کسانیکه به فیزیوتراپی پاسخ نمی دهند، ممکن است نیاز بهجراحی داشته باشند. جراحی برای برداشتن مینیسک پارهشده معمولاً یک روش ساده است ولی برای کمک بهبازیابی عملکرد و بهبودی، به درمان فیزیوتراپی بعد ازجراحی نیازوجود دارد. پس از جراحی و حدود چهار ماهدرمان فیزیوتراپی، بسیاری از افراد می توانند به سطحفعالیت قبلی خود از جمله ورزش بازگردند. با این حال،وضعیت هر فرد متفاوت است. فیزیوتراپ شما ایمن ترین ومؤثرترین برنامه درمانی را برای برآورده کردن نیازها واهداف خاص شما طراحی خواهد کرد.
برداشتن مینیسک. پس از برداشتن ساده قسمت پارهشده مینیسک، برنامه درمانی فیزیوتراپی شما مشابهآسیب های مینیسک غیر جراحی خواهد بود. فیزیوتراپیست شما ممکن است از یخ و فشار درمانی برایکنترل درد و تورم استفاده کند. آنها به شما نشان میدهند که چگونه از این درمان ها در خانه استفاده کنید. تمرکز اصلی درمان ،بر کمک به بازگرداندن قدرت و حرکتشما خواهد بود. برنامه درمانی شامل یک سری تمریناتانجام شده در کلینیک و در خانه خواهد بود. فیزیوتراپهمچنین ممکن است ازدرمان دستی استفاده کند. درابتدا، احتمالاً باید ازعصا برای راه رفتن استفاده کنید. فیزیوتراپ به شما کمک می کند تا به تدریج وزن را رویزانوی خود قرار دهید تا بایستید یا راه بروید. این روش بهمینیسک باقیمانده و سایر بافت‌های مفصل زانو اجازهمی‌دهد تا با افزایش فشار سازگار شوند.
ترمیم مینیسک. گاهی اوقات جراح شما می تواند بهجای برداشتن منیسک پاره شده، آن را ترمیم کند. تحقیقات نشان می دهد که اگر ترمیم امکان پذیر باشد،می تواند خطر ابتلا به آرتروز را در مراحل بعدی زندگیکاهش دهد. فیزیوتراپی بعد از ترمیم منیسک کندتر وگسترده تر از برداشتن منیسک است. این به این دلیلاست که بافت ترمیم شده باید در حین بهبودی محافظتشود. نوع جراحی، وسعت آسیب و توصیه های جراحتعیین می کند که چقدر سریع می توانید:
روی پای خود وزن بیندازید.
استفاده از عصا را متوقف کنید.
به فعالیت های قبلی خود بازگردید.
پس از جراحی ترمیم منیسک، فیزیوتراپیست موارد زیر راانجام خواهد داد:
به شما در کنترل درد و تورم کمک می کند.
شما را در بارگذاری مجدد وزن به زانو (یعنی ایستادنو راه رفتن) راهنمایی می کند. این به غضروف اجازه میدهد تا به آرامی با افزایش استرس و فشار سازگار شود.
به بازیابی دامنه حرکتی زانو و پا کمک می کند.
تمریناتی را به شما آموزش دهد تا به بازیابی قدرتعضلانی شما کمک کند.
در بازگشت به فعالیت، چه مینیسک پاره شده شما بهخودی خود بهبود یابد و چه نیاز به جراحی داشته باشد،فیزیوتراپ نقش مهمی در کمک به بازگشت شما به فعالیتهای قبلی خواهد داشت. آن‌ها به شما کمک می‌کنند راهرفتن را بدون توجه به پاها و انجام فعالیت‌هایی مانند بالاو پایین رفتن از پله‌ها ، به راحتی یاد بگیرید.
بازگشت به کار. اگر شغل یا سبک زندگی سختی دارید،فیزیوتراپیست می تواند به شما کمک کند به این فعالیت هابازگردید. آنها به شما کمک می کنند که چگونه حرکاتمکرر را به درستی انجام دهید تا فشار کمتری به زانویخود وارد کنید.
بازگشت به ورزش اگر ورزشکار هستید، ممکن استبرای بازگشت به سطح قبلی فعالیت یا رقابت خود به یکدوره فیزیوتراپی طولانی‌تر نیاز داشته باشید. فیزیوتراپیست به شما کمک می کند تا با همکاری با شمابرای بازیابی کامل موارد زیر، بازگشت خود را به ورزش بهحداکثر برسانید و از آسیب مجدد جلوگیری کنید:
استحکام و قدرت.
پایداری.
انعطاف پذیری.
هماهنگی.
بازگشت به ورزش از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوتاست. بستگی به موارد زیر دارد:
میزان آسیب شما.
روش جراحی خاص.
توصیه های جراح.
نوع ورزشی که در آن شرکت می کنید.
فیزیوتراپ این عوامل را هنگام طراحی و تنظیم برنامهدرمانی شما در نظر می گیرد. آنها همچنین از نزدیک باجراح شما همکاری خواهند کرد تا تعیین کنند چه زمانیبازگشت شما به ورزش و سایر فعالیت ها بی خطر است.
آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟
برخی از راه هایی که می تواند به شما کمک کند زانوهایخود را قوی نگه دارید عبارتند از:
انجام تمرینات منظم برای کمک به تقویت ماهیچه هاییکه از زانوهای شما حمایت می کنند.
فعال ماندن بدن و آماده سازی بدن برای نیازهای یکورزش یا فعالیت شدید.
از پیچیدن یا چرخش سریع در زمانی که پای شما رویزمین است خودداری کنید. این امر به جلوگیری از فشاروارده به زانو که می تواند باعث پارگی منیسک شود کمکمی کند.
اگر در حال حاضر مشکلات زانو دارید، فیزیوتراپ میتواند به شما کمک کند تا یک برنامه تناسب اندام ایجادکنید که وضعیت زانوهای شما را در نظر بگیرد. برخی ازتمرینات برای کسانی که سابقه زانو درد دارند بهتراستانجام نشود. فیزیوتراپ تمرینات را متناسب با نیازهایخاص شما را تعیین خواهد کرد.

فیزیوتراپی برای اختلال مفصل گیجگاهی فکیفیزیوتراپی برای اختلال مفصل گیجگاهی فکی

اختلال مفصل گیجگاهی فکی یا TMD یک بیماری شایعاست. افراد در هر سن و جنس را تحت تاثیر قرار میدهد. زنان در سنین باروری سه برابر بیشتر از مردان بهاین عارضه مبتلا می شوندTMD. اغلب به اشتباه“TMJ” نامیده می شود که نشان دهنده نام مفصلگیجگاهی فکی است.

علائم TMD شامل درد درناحیه فک، ناتوانی در باز کردنکامل دهان، و صداهایترقدر هنگام حرکت فک است. سایر علائم احتمالی شامل گوش درد، صدای زنگ در گوش، سردرد، سرگیجه و مشکل در بلع است.

طیف وسیعی از مشکلات می تواند باعث TMD شود،مانند ضربه ناشی از کار دندانپزشکی، تصادف رانندگییا ضربه به صورت. همچنین می تواند ناشی از فشردن ودندان قروچه مزمن دندان ها در شب، یا تنش در گردن وصورت در اثر استرس و وضعیت نامناسب باشد. فیزیوتراپیست ها می توانند برای تسکین علائم، درد وبهبود عملکرد دهان، TMD را ارزیابی، درمان و به شماکمک کنند.

اختلال مفصل گیجگاهی فکی چیست؟

مفصل گیجگاهی فکی یا TMJ یک مفصل لولایی است. در جلوی گوش شما قرار دارد و فک شما را به جمجمهشما متصل می کند. عملکرد TMJ باز و بسته کردن دهانو حرکت فک از یک طرف به طرف دیگر و جلو به عقباست. این به شما امکان می دهد بجوید، قورت دهید وصحبت کنیدTMD، زمانی اتفاق می‌افتد که عملکردطبیعی TMJ به دلیل اختلال در خود مفصل یا رباط‌ها یاماهیچه‌های ناحیه سر، گردن و صورت، تغییرکند یا محدودشود.

علل TMD عبارتند از:

ضربه: نمونه هایی از تروما عبارتند از:

یک روش دندانپزشکی طولانی مدت
تصادف وسایل نقلیه موتوری
ضربه به صورت و فک.
وضعیت نامناسب سر و گردن.
فشردن و ساییدن دندان ها در شب.
گرفتگی عضلات به دلیل استرس.

دندان قروچه یا ساییدن مزمن (براکسیسم):بسیاری از افراد هنگام خواب فک های خود را به هم فشارمی دهند. این یک رفتار غیر ارادی است (بدون تفکر انجاممی شود). برخی از افراد نیز در طول روز دندان های خودرا به هم فشار می دهند، به خصوص زمانی که استرسدارند. استفاده از اسپلینت شبانه ممکن است به کاهشمیزان فشردن دندان ها کمک کند و از ساییدگی دندان هاجلوگیری کند. ثابت شده است که مدیریت استرس درکنترل این رفتار موثر است.

عادت وضعیت نامناسب: وضعیت سر به جلو درحین فعالیت هایی مانند نشستن، ایستادن، آشپزی واستفاده از رایانه یا تلفن همراه ممکن است منجر بهسفتی در عضلات فک و گردن شود. این می تواند منجر بهTMD شود.

تراز غیر طبیعی دندان ها (مال اکلوژن): اینمشکل ممکن است بر عملکرد طبیعی TMJ به دلیل الگوینامناسب جویدن تأثیر بگذارد.

شکستگی فک: شکستگی فک در اثر تصادف یاجراحی بر عملکرد TMJ تاثیر می گذارد.

عمل جراحی: درد، سفتی و محدودیت باز شدن دهانپس از جراحی فک یا صورت ممکن است منجر به TMD شود. یک فیزیوتراپ ماهر در درمان افراد مبتلا به TMD می تواند به شما کمک کند تا حرکت مناسب فک را پس ازجراحی در صورت، دهان یا فک بازیابی کنید.

تریسموس (قفل فک): اسپاسم عضلانی فک پس ازیک عمل طولانی دندانپزشکی، توانایی شما را برای بازکردن دهان محدود می کند.

جابجایی دیسک مفصلی که وسط مفصلTMJ قرار دارد:این وضعیت باعث قفل شدن فک می شود واغلب منجر به درد می شود و توانایی شما برای باز کردندهان را محدود می کند.

آرتروز: استئوآرتریت که با استفاده بیش از حد مفاصلمرتبط است، می تواند بافت های نرم را از بین ببرد و شکلو عملکرد فک را تغییر دهد. التهاب ناشی از آرتریتروماتوئید که باعث حمله سیستم ایمنی به بافت سالم میشود و آرتریت پسوریاتیک می تواند به فک آسیب برساند.

TMD می تواند موقتی باشد یا سال ها ادامه داشتهباشد. افراد مبتلا به TMD ممکن است این موارد را تجربه کنند:

درد فک (شایع ترین علامت).

مشکل در باز کردن کامل دهان.

جابجایی فک پایین به یک طرف در انتهای باز شدندهان. فک همچنین ممکن است در حین باز شدن از یکطرف به سمت دیگر حرکت کند.

درد با جویدن برخی غذاها.

صدا درحرکت فک با جویدن یا صحبت کردن.

سردرد.

درد گردن یا صورت.

سرگیجه.

گوش درد، گرفتگی گوش، یا صدای زنگ در گوش.

خستگی فک.

.قفل شدن فک. فک در وضعیت نیمه باز گیر می کند.

مشکل در بلعیدن.

مشکلات در صحبت کردن.

اضطراب.

احتیاط

درد فک همچنین می تواند از علائم حمله قلبی باشد. اگردرد فک همراه با هر یک از علائم زیر را دارید، فوراً بهدنبال مراقبت های پزشکی باشید:

درد قفسه سینه.

تنگی نفس.

سرگیجه.

درد در بازوی چپ.

بی حسی در بازوی چپ.

حالت تهوع.

تشخیص

پس از گرفتن شرح حال دقیق از وضعیت شما، سر، گردنو TMJ شما را ارزیابی می شود. همچنین موارد زیر راارزیابی خواهد شد:

وضعیت بدنی شما.

الگوی تنفس.

سطح استرس.

سایر عواملی که ممکن است به وضعیت شما کمک کنند.

فیزیوتراپ شما تعیین خواهد کرد که آیا علت بیماری شمامربوط به مفصل یا بافت نرم است یا ترکیبی از آن.

اگر فیزیوتراپ شما مشکوک باشد که همترازی دندان هایشما ممکن است باعث TMD شما شود، شما را برایارزیابی بیشتر به دندانپزشک یا ارتودنتیست ارجاع میدهد. ممکن است از اسپلینت شبانه بهره مند شوید.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

فیزیوتراپ شما می تواند به شما در کاهش درد و بازیابیعملکرد فک کمک کند. آنها یک برنامه درمانی برای شرایطخاص شما طراحی خواهند کرد. برنامه فیزیوتراپی شماممکن است شامل موارد زیر باشد:

آموزش. فیزیوتراپیست شما در مورد علت TMD شماصحبت می کند و به شما در مورد موارد زیر آموزش میدهد:

وضعیت مناسب و مکانیک بدن.

وضعیت استراحت زبان.

خوردن یک رژیم غذایی نرم در صورت لزوم.

ورزش کردن.

هدف آموزش بیمار کاهش ناراحتی و جلوگیری از تشدیدو علائم در آینده است.

روش ها. فیزیوتراپ شما تعیین خواهد کرد که کدامدرمان برای شما بهترین است. این موارد ممکن استشامل استفاده از درمان هایی مانند گرما یا یخ،اولتراسوند، تحریک الکتریکی، نور درمانی، یا سایرابزارها برای آماده سازی بافت نرم شما برای درماندستی باشد.

آزادسازی بافت نرم. فیزیوتراپیست شما ممکن استاز درمان های دستی برای آزاد سازی بافت نرم شمااستفاده کند. این می تواند اسپاسم و گرفتگی عضلات رابرطرف کند. آنها ممکن است روی صورت، فک و داخلدهان شما کار کنند.

تمرینات درمانی. فیزیوتراپیست تمرینات خاصی را بهشما آموزش می دهد که چندین بار در طول روز تکرارکنید. انجام آنها می تواند به شما کمک کند چرخه درد واسپاسم را بشکنید. این تمرینات به رفع عدم تعادل درعضلات درگیر و بهبود تحرک مفاصل برای حمایت و حفظتراز مناسب سر، گردن و فک کمک می کند.

مدیریت استرس. فیزیوتراپیست شما می تواند راههایی را به شما آموزش دهد تا به شما در مدیریت استرسکمک کند و حمایت روانی و تشویق مثبت ارائه دهد. درصورت نیاز، آنها شما را به روانشناس یا پزشک مناسبارجاع می دهند.

نیاز به جراحی

در صورت نیاز به جراحی، فیزیوتراپیست می تواند یکبرنامه قبل از جراحی ارائه دهد. قبل از جراحی،فیزیوتراپیست شما را در مورد این روش و انتظارات پساز آن آموزش می دهد. آنها یک اندازه گیری پایه از تحرکمفصل شما را ثبت می کنند و یک برنامه ورزشی مناسبرا برای شما ارائه می دهند.

پس از جراحی، فیزیوتراپیست شما درمانی را برایتسکین درد، رهاسازی بافت نرم و تحرک مفصل ارائه میدهد. آنها یک برنامه ورزشی درجه بندی شده و تمرینعملکردی طراحی خواهند کرد تا به شما کمک کنند تا فکخود را به حالت اولیه بازگردانید و عملکرد کامل خود رابازیابی کنید.

آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟

شما می توانید با حفظ وضعیت مناسب سر و گردن،یادگیری نحوه مدیریت استرس و رفع گرفتگی عضلات درهنگام بروز آن، از TMD جلوگیری کنید.

فیزیوتراپیست می تواند با آموزش موارد زیر به شما درجلوگیری از عود یا بدتر شدن علائم TMD کمک کند:

نحوه نشستن، ایستادن و کار کردن با وضعیت مناسب.

پرهیز از فشردن فک در طول روز.

راه های رفع گرفتگی عضلات از طریق گرما، ماساژ وکشش.

تمرینات روزانه خاص برای حمایت از سر، گردن وTMJ شما.

تکنیک های مدیریت استرس.

برنامه ورزشی هوازی سالم.

نکات کلی برای افراد مبتلا به TMD عبارتند از:

همیشه وضعیت خوبی داشته باشید. از خم شدن جلویکامپیوتر یا هنگام بررسی پیام های تلفن خودداری کنید.

زبان خود را روی کام خود (سقف دهان) نگه دارید، درحالی که به طور طبیعی نفس می کشید، لب های خود رابسته و دندان های خود را از هم جدا کنید.

زمانی که درد شدید است فقط غذاهای نرم بجوید.

از خوردن غذاهای سفت (مانند گوشت سفت، نانشیرینی)، جویدنی (مانند آدامس، آب نبات)، یا ترد (مانندچیپس) خودداری کنید.

از باز کردن بیش از حد فک در حین فعالیت هایی مانندخمیازه کشیدن، خندیدن یا آواز خواندن خودداری کنید.

از سیگار کشیدن خودداری کنید.

بهداشت دهان و دندان و سلامت دندان را رعایت کنید.

ورزش درمانیورزش درمانی

اگر مایل هستید بدانید ورزش درمانی چیست و برای درمان چه بیماری هایی مناسب است به هیچ عنوان این مقاله را از دست ندهید.  لازم به ذکر است که ورزش درمانی شامل فعالیت های بسیاری برای ترمیم و هم چنین ساخت نیروی فیزیکی است. در واقع می توان گفت ورزش درمانی هدفی دارد و هدف آن نیز رفع مشکل پیش آمده بدون درد است. باید خدمتتان عرض کنیم که متخصص ورزش درمانی یک سری تمرین با توجه به بیماری و شرایط فرد در نظر می گیرد. یعنی دکتر ورزش درمانی با توجه به سابقه ی پزشکی فرد و توانایی هایی که دارد یک برنامه ی ورزشی می نویسد تا فرد با انجام آن ها به نتیجه ی دلخواه برسد. نکات زیادی در رابطه با ورزش درمانی وجود دارد که ما در این بخش به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.

  • برنامه ورزشی باید علاوه بر رفع نیاز های جسمی فرد نیاز عاطفی او را نیز حل کند.
  • پزشک مورد نظر باید به مواردی هم چون اضطراب عملکردی، آسیب های قبلی حوادث و انگیزه ی فرد توجه کند.
  • درمان باید بلافاصله بعد از شناسایی آسیب مورد نظر شروع شود
  • و غیره

ورزش درمانی برای بهبود چه دردهای مفید است؟

همانطور که اشاره کردیم؛ هدف اصلی ورزش درمانی کاهش درد و بهبود اختلالات موجود در مفاصل و عضلات است. هدف بعدی آن بهبود دامنه حرکتی بیمار است. در این روش درمانی ابتدا پزشک معالج برای بیمار یک فرآیند درمانی شامل حرکات و تمرینات ورزشی در نظر میگیرد که با انجام این تمرینات، دردهای بیمار کاهش می یابد و دامنه حرکت او بهتر میشود.

به طور کلی ورزش درمانی را می‌توان برای درمان مشکلات زیر به کار گرفت:

  • بهبود درد مفاصل شانه
  • بهبود درد آرنج و مچ دست
  • بهبود آتروز زانو
  • بهبود درد در ناحیه کشکک زانو
  • کاهش انحراف ستون فقرات
  • بهبود پوکی استخوان
  • پیشگیری از پیشرفت آرتروز مفاصل
  • جلوگیری از ابتلا به دردهای عضلانی و مفصلی

کاربردهای ورزش درمانی

همچنین در صورتی که در دوره نقاهت پس از جراحی مفاصل به سر میبرید، ورزش درمانی میتواند به کمتر شدن عوارض بعد از عمل و بازگشت هرچه سریعتر شما به زندگی عادی کمک کند.

فواید ورزش درمانی

به طور کلی ورزش برای بدن حتی برای افراد سالم، مفید و ضروری است. اما برای افرادی که مبتلا به یکی از موارد زیر باشند، میتواند ضروری باشد چراکه یکی از راهکارهای درمانی ایمن و بدون عوارض است که اثر بخشی آن به اثبات رسیده است. پس اگر به یکی از مشکلات زیر مبتلا هستید، پیشنهاد میشود ورزش درمانی تحت نظارت پزشک را در برنامه خود قرار دهید:

  • درد  در ناحیه پا، کمر و یا گردن
  • ضعف عضلات کمر، پا، لگن، گردن و یا عدم تعادل عضلانی
  • محدودیت دامنه حرکتی
  • احساس ضعف در مفاصل زانو، کمر

به وجود آمدن مشکلات و اختلالات اسکلتی و عضلانی، روی سبک زندگی شما تاثیر نامطلوبی خواهد گذاشت، از طرف دیگر دامنه حرکتی شما را تحت تاثیر قرار میدهد به همین دلیل این گونه بیماری ها باید هرچه سریعتر توسط پزشک درمان شود.

جالب است بدانید بر اساس آزمایشات انجام شده و اطلاعات گردآوری شده از سراسر جهان،  بهترین متخصص ستون فقرات در تهران متوجه شده از هر چهار نفر، یک نفر در یکی از مراحل زندگی خود به مشکلات اسکلتی عضلانی مبتلا میشود. به همین دلیل درمان اختلالات این حوزه از موضوعات مهم پزشکی در دنیا به حساب می آید. ورزش درمانی برای بهبود بیماران، اهداف زیر را دنبال میکند:

  • کاهش دردهای ادامه دار عضلات و مفاصل
  • بهبود دامنه حرکتی و افزایش توانایی حرکت
  • بهبود کیفیت زندگی
  • پیشگیری از شکستگی و تحلیل رفتن استخوان
  • پیشگیری از پوکی استخوان

تمرین درمانی چه مزایایی دارد؟

قطعا می دانید که نام ورزش کنار هر چیزی بیاید تاکیدی بر داشتن مزیت آن است؛ شایان ذکر است که ورزش درمانی مزیت های متفاوتی برای افرادی که به تازگی جراحی کرده اند و حرکت اندام های آن ها محدود شده است یا هر فرد دیگری که در عملکرد عضلانی ضعف دارند ارائه می شود.

  1. بازیابی آسیب های مربوط به ورزش: گاهی اوقات تمرینات سنگین و اشتباه آسیب های جدی به ورزشکاران وارد می کند که بخش زیادی از این مشکلات با کمک طب فیزیکی از بین می رود.
  2. ریکاوری بعد از سکته : سکته مغزی یکی از بزرگ ترین مشکلاتی است که ممکن است گریبان هر فردی را بگیرد متاسفانه سکته مغزی حرکت اندام ها را محدود و کم می کند و ورزش درمانی می تواند بخش های آسیب دیده را ترمیم کند و حرکات فرد را بهبود بخشد.
  3. از بین بردن درد: اگر از درد های مفصلی رنج می برید ممکن است انجام یک سری تمرینات برای شما دردناک باشد اما اگر این تمرینات را به صورت منظم و جدی انجام دهید می توانید میزان درد خود را کم کنید و اجازه ی بازگشت به آن ندهید.
  4. کنترل بیماری قلبی: افرادی که از بیماری قلبی و ریه رنج می برند می توانند با تمرکز بر تنفس و انجام مرتب تمرینات بیماری قلبی خود را کنترل کنند.

ورزش درمانی شامل چه چیز هایی می شود

باید خدمتتان عرض کنیم که این درمان شامل تمرینات بهم پیوسته و منظمی است که انجام آن ها در کنار یک دیگر موثر است.

  • تمرینات انعطاف پذیری: این تمرینات برای بالا بردن انعطاف فرد بیش تر روی حرکات و کشش تمرکز دارد.
  • تمرینات استقامتی: همان گونه که از نام این تمرینات مشخص است از آن ها بیش تر برای بالا بردن استقامت عضلات برای طولانی مدت استفاده می شود.
  • تمرینات قدرتی: این تمرین ها نیز برای بیش تر شدن قدرت مناسب هستند.
  • تمرینات تعادلی: این تمرینات برای این که تعادل  فرد را بیش تر کنند بر مرکز ثقل تاکید می کند.

البته ارزیابی عملکرد حرکتی نیز شامل ورزش درمانی می شود که پزشک به طور مفصل درباره ی تمام این ها با شما صحبت می کند.

ورزش درمانی برای سیاتیک

در واقع می توان گفت که سیاتیک یک اصطلاح برای درد پا، سوزن سوزن شدن و یا بی حسی در نقاط مختلف است؛ ریشه ی این بیماری وارد شدن آسیب به ریشه های عصبی سیاتیک است که در ستون فقرات کمر قرار دارد و درد زیادی را ایجاد می کند؛ افرادی که درد کم تری دارند می توانند با مصرف دارو های ضد التهاب و حرکات بیشتر درد خود را کم کنند اما اگر زمان و هم چنین شدت بیماری بیش تر شود درمان کمی متفاوت تر می شود.  ما در این بخش تعدادی ورزش برای درمان سیاتیک را برای شما توضیح می دهیم.

  • کشش زانو تا سینه: برای انجام این تمرین باید روی فرش و یا تشک دراز بکشید و بالشتکی کوچک را زیر سر خود بگذارید زانو های خود را خم کنید و پاهایتان را به اندازه باسن باز کنید، بالا تنه خود را نگه دارید و چانه خود را روی قفسه سینه بگذارید.  در مرحله ی بعد زانو سمت راست را به سمت سینه خم کنید و سپس آن را با دو دست خود بگیرید و تا ۳۰ ثانیه در این وضعیت بمانید و بار دیگر به سراغ زانوی سمت چپ بروید و این تمرینات را ۳ بار انجام دهید.
  • خم شدن به پشت: برای انجام این تمرین ابتدا باید روی شکم دراز بکشید و آرنج های خود را کنار پهلو های خود بگذارید و گردن خود را صاف نگه دارید به گونه ای که نگاهتان رو به زمین باشد و بعد از آن گردن را صاف نگه دارید و بالا تنه خود را عقب بکشید و به پشت خود قوس دهید و حدود ۱۰ ثانیه در همین حالت بمانید و این کار را ۸ تا ۱۰ بار انجام دهید.

ورزش برای جا انداختن دنبالچه

باید خدمتتان عرض کنیم که این درد بیش تر در انتهای ستون فقرات است که بین پاها و استخوان خارجی پخش می شود.  این بیماری بیش تر در زنان دیده می شود و عواملی هم چون زمین خوردن و یا ضربه ناشی از لگد موجب بروز آن می شود، البته زایمان طبیعی و شکسته شدن دنبالچه نیز در نمایان شدن آن بی تاثیر نیست. معمولا پزشک با توجه به شرایط علاوه بر جا انداختن دنبالچه با ورزش بالشتک های حلقوی برای کم کردن درد فرد تجویز می کند. معمولا مواردی هم چون ماساژ های خود بیمار بعد از دیدن آموزش های لازم، استفاده از تیوب، ورزش های مناسب، جا انداختن و تزریق راه حل های رفع این مشکل هستند و اگر وضع خیلی خراب تر شود پزشک مجبور به جراحی می شود.

  • اسکات بدون وزنه می تواند موجب تقویت برخی عضلات شود و عملکرد آن ها را بهبود بخشد سعی کنید این کار را چندین بار انجام دهید تا نتیجه بخش باشد.
  • تمرینات شکمی نیز برای حل این مشکل بی تاثیر نیستند؛ شما با این تمرینات می توانید عضلات شکم خود را منقبض کنید. در این تمرین باید زانو های خود را خم کنید تا عضلات شکم منقبض شوند و سپس آن ها را آزاد کنید.
  • تمرینات کششی نیز مفید هستند. برای این حرکت باید دمر بخوابید و آرام سر و سینه ی خود را بلند کنید و چند ثانیه در این حالت بمانید و این حرکات را چندین بار تکرار کنید.

ورزش درمانی برای پای پرانتزی

درمان پای پرانتزی یکی از بزرگ ترین معضلات در پا است که اصلا هم فرقی نمی کند که اندازه ی آن چه قدر باشد. متاسفانه دلایل زیادی برای به وجود آمدن پای پرانتزی وجود دارد. عواملی مثل نحوه ی قرار گیری جنین در رحم مادر، مشکلات تغذیه، وراثت، کمبود ویتامین دی و یا حتی شکستگی موجب بروز این مشکل می شوند . ورزش درمانی پای پرانتزی این گونه است که بیش تر تمرکز روی تقویت زانو و بهتر کردن قدرت عضلانی مثل عضلات همسترینگ،  چهار سر ران، ساق پا و عضلات سرینی است. برای حل این مشکل ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید و اگر پزشک ورزش خاصی را به شما پیشنهاد کرد دیگر تمرینات خود را کنار بگذارید و آن را تکرار کنید اما عموما این حرکات شامل موارد زیر هستند.

  • اسکات؛ اسکات می تواند نقش مهمی در تقویت عضلات ذکر شده داشته باشد. اگر در این کار آماتور هستید می توانید از یک صندلی کمک بگیرید و روی آن بنشینید و سپس از روی آن بلند شوید و سر پا بایستید. برای راحت تر کردن کار خود می توانید از صندلی بلند استفاده کنید.
  • لانژ: حرکات لانژ می تواند به طور چشم گیری عضلات زانو را تقویت کند؛ علاوه بر آن می توانید با تمرینات لانژ لگن و ران خود را تقویت کنید. برای انجام آن باید بایستید و پا های خود را به اندازه شانه های خود باز کنید و باسن خود را پایین بیاورید و زانو ها را خم کنید اما این زانو ها نباید از انگشت های پایتان جلوتر بروند.
  • بالا بردن پا از پهلو: این تمرین عضله های چهار سر ران و داخل ران را تقویت می کند؛ برای این تمرین باید پای خود را خم کنید و پای خود را بالا ببرید و آن را تا شانه ببرید و سپس پای خود را عوض کنید.
  • کشش های قوس کوتاه: در این تمرین به یک توپ نیاز دارید؛ روی زمین دراز بکشید و توپ را زیر پای خود بگذارید و پای خود را صاف کنید و مقداری صبر کنید و این کار را برای پای دیگر انجام دهید.
  • و غیره

ورزش درمانی برای اسکولیوز

برای رفع این مشکل تمرینات زیادی وجود دارد که ما به خاطر کمبود وقت تنها می توانیم به تعدادی از آن ها بپردازیم.  برای این ورزش باید ابتدا وضعیت بیمار بررسی شود.  اگر از بیماری اسکولیوز رنج می برید می توانید با کمک این تمرینات و تمرکز بر روی تنفس خود ظرفیت ریه های خود را بالا ببرید زیرا بالا رفتن ظرفیت ریه می تواند موجب فشار به قوس اسکولیوز شود در نتیجه نه تنها از پیشرفت این بیماری جلوگیری می شود بلکه بیماری نیز بهتر می شود.

  • روی شکم دراز بکشید و از فردی درخواست کنید که باسن و کمر شما را نگه دارد و شما نیز دست هایتان را پشت سرتان نگه دارید و تنه به سمت برجسته پشت بکشید. ‌
  • به حالت سجده بمانید و به سمت جلو خم شوید و دست های خود را به جلو بکشید و کف دست های خود را روی زمین نگه دارید.
  • روی تخت به پهلو دراز بکشید و از فردی بخواهید که باسنتان را نگه دارد و دستتان را به زمین نزدیک کنید، بهتر است که یک حوله زیر قسمت پشتی خود قرار دهید.
  • با فاصله ی ۱۵ سانتی متری از دیوار بمانید و دست های خود را بالای سر نگه دارید و به طرف بالا بکشید و پاهای خود را نیز به زمین فشار دهید.
  • و غیره

ورزش درمانی برای زانو

معمولا از ورزش درمانی برای پارگی مینیکس زانو بسیار مفید است. تمریناتی که پزشک برای شما یادداشت می کند و  یا این که به شما کمک می کند آن ها را انجام دهید قطعا کمک شایانی به کاهش درد شما و هم چنین کم کردن التهاب زانوی شما می کند. شما می توانید از متخصص زانو در تهران و یا مربی خود بخواهید این تمرینات را به شما آموزش دهد.

  • بالا بردن پا در حالت خوابیده
  • پا به پهلو
  • خم کردن زانو در وضعیت خوابیده روی شکم
  • پرس زانو
  • بالا بردن پاشنه پا

ورزش درمانی برای دیسک کمر

انجام صحیح ورزش درمانی برای درمان کمر درد  می تواند نقش مهمی در بهبود شما داشته باشد. اگر از ورزش درمانی برای پارگی دیسک کمر خود استفاده می کنید بهتر است تمام تمرینات را زیر نظر فیزیوتراپیست خود انجام دهید زیرا که ممکن است تمرینات برای هر فردی با دیگری متفاوت باشد پس حتما برای انجام این نوع درمان به یک کلینیک ورزش درمانی معتبر مراجعه کنید.

رفع دیسک کمر با ورزش درمانی

شاید برایتان سوال باشد که این ورزش ها چه بیماری ها و مشکلاتی را درمان می‌کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم این ورزش ها معمولاً برای درمان دیسک کمر به کار می‌روند، از این رو به آنها ورزش های درمانی دیسک کمر گفته می‌شود، اما علاوه بر دیسک کمر، می‌تواند در بهبود بیماری‌هایی مانند: سیاتیک، رگ‌به‌رگ شدن کمر، خشکی و گرفتگی عضلات کمر، دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، ساییدگی مهره کمر، آرتروز ستون فقرات، گودی کمر و قوز پشت یا کمر نیز کمک کننده باشد.

ورزش درمانی برای رفع مشکلات گردن

حرکات ورزشی گردن برای کلیه دردهای گردنی مفید است. برای درمان آرتروز گردن گرفته تا درمان فتق دیسک‌های بین مهره‌ای گردن، اسپاسم عضلانی گردن و کشیدگی عضلات تجویز می‌شود. رایج ترین تمرینات برای ناحیه گردن تلفیقی از حرکات کششی، تقویتی و هوازی است با در نظر گرفتن نقاط ماشه‌ای است.

توانبخشی شانه با ورزش درمانی

مؤثرترین روش درمانی برای بهبود و درمان مشکلات مربوط به قسمت شانه، توانبخشی عضلات و ایجاد هماهنگی بین آن‌هاست. انجام منظم تمرینات توانبخشی شانه، به طور قطع می‌تواند برای درمان دردهای مرتبط با شانه و کمر مؤثر باشد.

نوع تمریناتی که برای بهبود درد بیمار در نظر گرفته می‌شود، به نوع آسیب‌دیدگی بستگی کامل دارد. شایع‌ترین دردهایی که با ورزش درمانی می‌تواند بهبود پیدا کند، در رفتگی شانه، آرتروز شانه، شانه منجمد، پارگی و التهاب تاندون شانه هستند.

توانبخشی آرنج با ورزش درمانی

دردهایی که در ناحیه آرنج به وجود می‌آیند، معمولاً مربوط به آسیب‌های ورزشی از جمله تنیس و گلف هستند. به همین دلیل به تمرینات ورزشی آرنج تنیس بازان و آرنج گلف بازان مشهور شده‌اند. حرکاتی که برای تقویت توان کششی، انعطاف پذیری عضلات، بهبود استقامت و قدرت مفاصل این ناحیه هستند.

رفع مشکل آرنج با ورزش درمانی

هدف از انجام این تمرینات ورزشی، تقویت آمادگی جسمانی در ناحیه آرنج و رسیدن به وضعیت قبل از آسیب‌دیدگی است. برای این هدف، تنظیم یک برنامه تمرینات منظم توانبخشی برای بهبود مفاصل و جلوگیری از آسیب مجدد بسیار می‌تواند کارآمد باشد.

تقویت مچ پا با تمرینات ورزشی

تمرینات توانبخشی مچ پا با هدف بازیابی توان حرکتی این مفصل بدون احساس درد انجام می‌شود. علاوه بر این، تمرینات مذکور باید بتواند تقویت عضلات اطراف مچ پا را به دنبال داشته باشد. چراکه تعدادی از مراجعه کنندگان برای دریافت برنامه تمرینات ورزشی مچ پا، ورزشکارانی هستند که هدفشان تقویت مچ پا برای شرکت مسابقات است.

ورزش درمانی و بیماری‌های سیستم عصبی

آزمایشاتی که روی بیماران مختلف انجام شده، نشان میدهد که تمرینات ورزشی ایروبیک و مبتنی بر یادگیری، می‌توانند برای درمان بیماری‌های سیستم عصبی مؤثر باشند. به نظر می‌رسد این ورزش‌ها اثرات عمیقی بر سیستم عصبی افرادی که دچار سکته مغزی یا پارکینسون شده‌اند، دارد. برنامه‌های توانبخشی که برای این موارد در نظر گرفته می‌شود، شامل کار کردن با یک تیم درمانی شامل فیزیوتراپ، متخصص کمر و متخصص ستون و فقرات است. تیم درمانی احتمالاً ترکیبی از تمرین‌های مختلف و سایر تکنیک‌ها را برای کمک به بازیابی عضلات شما توصیه می‌کند.

جمع بندی و سخن پایانی

ورزش درمانی یکی از درمان‌هایی است که با تشخیص پزشک برای درمان بیماری‌های مفصلی تجویز می‌شود. به یاد داشته باشید که تجویز ورزش در بیماری‌های مفصلی یا برخی مشکلات عضلانی، درست مثل تجویز دارو در بیماری‌های دیگر است.

نوع و میزان ورزشی که باید انجام شود و همچنین شدت و ملایمت آن توسط پزشک و پس از بررسی دقیق وضعیت بیمار و نوع آسیب دیدگی او مشخص می‌شود. لازم به ذکر است که انجام برخی تمرین‌ها در یک بیماری منجر به بهبود و کاهش درد می‌شود درحالی که همان حرکات برای یک بیماری دیگر ممنوع است.

پس لازم است برای حصول نتیجه مطلوب حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. فراموش نکنید که برنامه درمانی یک بیمار مختص اوست و بر اساس شرایط خود او طراحی شده است. بنابراین دادن یک نسخه کلی به بیماران برای انجام تمرینات ورزشی، صحیح نیست.