دکتر بابک محمودیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

دکتر بابک محمودیان مقالات پزشکی فیزیوتراپی برای سندرم تونل کارپال

فیزیوتراپی برای سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپال (CTS)یک بیماری شایع است کهباعث درد، بی حسی و ضعف در مچ دست و دست میشود CTS. می تواند بر استفاده از کل بازو تأثیر بگذاردودر اثر فشار روی عصب قاعده کف دست (عصب مدیان) ایجاد می شود. به دلیل نیازهای ثابتی که افراد روی دستها و مچ های خود دارند، در صورت شدید بودن علائمممکن است نیاز به جراحی باشد. با این حال، برایبسیاری از افراد مبتلا به CTS، درمان فیزیوتراپی میتواند درد و بی حسی را کاهش دهد و اغلب می تواند بهبازیابی استفاده طبیعی از دست، مچ و بازو بدون نیاز بهجراحی کمک کند.

سندرم تونل کارپال چیست؟

تونل کارپال یک گذرگاه باریک (به اندازه یک سکه) درسمت کف مچ دست شما است. این تونل از عصب مدیان و تاندون هایی که انگشتان شما را خم می کنند محافظتمی کند. هنگامی که تونل به دلیل آسیب یا شرایط دیگرباریک می شود یا تاندون ها و اعصاب داخل تونل متورممی شوند و فضای بیشتری را اشغال می کنند، فشارروی عصب افزایش می یابد. شکستگی مچ دست یاآرتریت می تواند باعث کوچکتر شدن اندازه تونل شود. تاندون ها یا اعصاب می توانند به دلیل التهاب یا تغییراتتاندون با افزایش سن بزرگ شوند. فشار روی عصب میتواند باعث درد و ضعف در مچ دست و دست و بی حسییا سوزن سوزن شدن در برخی انگشتان شود.  انگشتشست، اشاره، وسط و گاهی اوقات انگشت حلقه بیشترینآسیب را دارند. اگر این افزایش فشار در مدت طولانیادامه یابد، می تواند منجر به CTS شود.

کارهای شدید مچ دست و استفاده مکرر از انگشت بانیروی زیاد یا لرزش می تواند به ایجاد CTS کمک کند.

CTS در مشاغلی مانند کار در خط مونتاژ (مثلا بستهبندی گوشت) رایج است. همچنین در بین افرادی کهمشاغلی دارند که نیاز به استفاده از ابزار دستی دارد، بهویژه ابزارهایی که لرزش دارند، رایج است.

اگرچه استفاده بیش از حد از کامپیوتر با صفحه کلید میتواند باعث CTS شود، افرادی که کارهای خط مونتاژ راانجام می دهند بیشتر احتمال دارد دچار آن شوند. استفاده از دستگاه های تلفن همراه ، خیاطی، بازی هایویدئویی، و بازی های راکتی یا سازهای زهی مانند ویولننیز می تواند باعث ایجاد CTS شود.

شرایط زیر نیز ممکن است در برخی افراد منجر به CTS شود:

التهاب و تورم تاندون های مچ دست.

صدمات مچ دست (کشیدگی، رگ به رگ شدن،دررفتگی، شکستگی(

تغییرات هورمونی یا متابولیک (بارداری، یائسگی، عدمتعادل تیروئید(

تجمع مایعات.

دیابت.

داروها (مانند استروئیدها یا شیمی درمانی)

آرتریت دژنراتیو وآرتریت روماتوئید.

علائم و نشانه ها

CTS معمولاً به تدریج شروع می شود. بسیاری از افرادگزارش می دهند که با بی حسی، سوزن سوزن شدن یاسوزش در انگشتان شست، اشاره و میانی خود از خواببیدار می شوند. گاهی اوقات انگشت حلقه تحت تأثیر قرارمی گیرد. بسیاری از مردم احساس می‌کنند که بایددست‌های خود را تکان دهند تا علائم خود را کاهش دهند.

با بدتر شدن وضعیت، علائم در طول روز بیشتر قابل توجهمی شوند. علائم اغلب در موارد زیر بدتر می شوند :

گرفتن اجسام سنگین.

استفاده از کامپیوتر.

در دست گرفتن تلفن همراه.

گرفتن هر چیزی برای مدت طولانی.

اگر فشار روی عصب ادامه یابد، ممکن است ضعف دستو بی‌حسی به طور مداوم تری رخ دهد. ممکن است متوجهشوید که اشیا را به طور غیرمنتظره ای رها می کنید.

چگونه تشخیص داده می شود؟

نوار عصب و عضله دقیق ترین روش تشخیص بیماری است.ولی چندین آزمایش ممکن است برای کمک بهتشخیص یا رد CTS استفاده شود، از جمله:

معاینه گردن، شانه و بازو و ساعد تا انگشتان برای ردسایر شرایط.

تست گرفتن قدرت گرفتن انگشتان و شست شما.

تست های حسی.

تست های دامنه حرکتی مچ دست و دست.

تست فلکشن مچ دست (فالن). پزشک از شما می خواهدکه پشت دستان خود را به مدت یک دقیقه به هم فشاردهید. سوزن سوزن شدن یا بی حسی در انگشتان شماکه در عرض 60 ثانیه رخ می دهد ممکن است نشان دهندهCTS باشد.

آزمون علامت تینل. پزشک از چکش رفلکس برای ضربهزدن به مچ دست شما استفاده می کند. سوزن سوزنشدن در انگشت شست و انگشت اشاره و وسط ممکناست نشان دهنده CTS باشد.

اشعه ایکس. اگر ضربه ای را تجربه کرده اید یا اگرمتوجه شوند چیزی مطابق انتظار نیست، ممکن است شمارا برای عکسبرداری با اشعه ایکس بفرستند.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

فیزیوتراپ شما یک برنامه درمانی شخصی بر اساسمورد خاص شما ایجاد خواهد کرد.

مراقبت محافظه کارانه

در مراحل اولیه CTS، مراقبت محافظه کارانه به عنواناولین گام توصیه می شود. درمان فیزیوتراپی می تواندبرای کاهش علائم شما موثر باشد و به شما کمک کند بهفعالیت های روزمره خود بازگردید.

بسته به علل CTS شما، برنامه فیزیوتراپی شما ممکناست شامل موارد زیر باشد:

آموزش بیمار. فیزیوتراپ شما راه هایی را به شما آموزشمی دهد تا وضعیت خود را بهبود بخشید و از بدتر شدنآن جلوگیری کنید. این ممکن است شامل آموزش در مورداهمیت موارد زیر باشد:

تغییروضعیت مچ دست (مانند پرهیز از حالت خم شدنمچ دست برای مدت طولانی)

ضعیت مناسب گردن و قسمت بالایی پشت (جلوگیری ازوضعیت سر به جلو یا خمیدگی)

قدامات احتیاطی ایمنی هنگام استفاده از ظروف تیز،ابزار، یا سایر وسایل. این امر به ویژه در صورتی مهماست که پزشک شما تغییراتی را در سطح احساس شماتشخیص دهد.

تمرینات کششی. فیزیوتراپیست تمرینات کششی ملایمیرا برای بهبود انعطاف پذیری مچ، دست و انگشتان بهشما آموزش می دهد.

مرینات تقویتی. فیزیوتراپیست شما ممکن استتمریناتی را برای تقویت عضلات به شما آموزش دهد تا بهشما در حفظ وضعیت بهتر کمک کند. هنگامی که علائمشما کاهش یافت، ممکن است تمرینات تقویتی برایدست، مچ دست و ساعد تجویز شود.

آتل بندی. ممکن است توصیه شود که از آتل در شب برایکاهش ناراحتی استفاده کنید.

درمان های سرما و گرما. ممکن است از درمان هایسرما یا گرما استفاده شود یا به شما توصیه شود از یخ یاگرما برای تسکین درد استفاده کنید.

همچنین ممکن است گزینه هایی را برای کار، فعالیت درخانه و فعالیت های اوقات فراغت شما به عنوان بخشیاز برنامه درمانی شما توصیه شود. اینها ممکن استشامل موارد زیر باشد:

ارزیابی محل کار. اگر پشت میز می نشینید و با رایانهکار می کنید، مهم است که صفحه کلید خود را به درستیتراز کنید تا در حالت خمیده کار نکنید.

افزایش اندازه دسته ابزار و ظروف با افزودن مواداضافی برای گرفتن راحت تر.

استفاده از دستکش های مخصوص یا بسته بندی ها دراطراف دسته ابزار برای کاهش لرزش اگر عاملی در محلکار شما باشد.

پوشیدن دستکش برای گرم نگه داشتن مچ دست و دست.

کاهش یا توقف فعالیت هایی که علائم شما را افزایشمی دهند.

اهداف فیزیوتراپی عبارتند از:

علائم خود را بدون نیاز به جراحی کاهش دهید.

به شما اجازه می دهد تا حد امکان فعال و کاربردیباشید.

به شما کمک می کند تا کار، فعالیت در خانه و فعالیتهای اوقات فراغت عادی خود را از سر بگیرید.

فیزیوتراپی بعد از جراحی

اگر ارزیابی با نوار عصب و عضله نشان دهد که CTS شما شدید است، یا اگر علائم شما علیرغم فیزیوتراپی و درمان  غیر جراحی باقی بماند،  ممکن است شما را بهمشورت با جراح ارجاع دهند. در صورت نیاز به جراحی،جراح نوار بافتی را که سقف تونل کارپال را تشکیل میدهد، آزاد می کند. این باعث کاهش فشار روی عصبمدیان می شود.

درمان فیزیوتراپی پس از جراحی مهم است تا:

از تشکیل بافت زخم جلوگیری کند.

کمک به بازگرداندن قدرت به مچ دست.

به شما کمک می کند تا عادت هایی را که ممکن است دروهله اول منجر به بروز علائم شده باشد، تغییر دهید.

درمان فیزیوتراپی شما پس از جراحی ممکن است شاملموارد زیر باشد:

مدیریت زخم برای لطافت و انعطاف پذیری پوست.

تمریناتی برای سر خوردن عصب در داخل تونل کارپال.

تمرینات کششی برای بهبود تحرک مچ دست و انگشتانو بهبود عملکرد.

تمرینات تقویتی برای بهبود قدرت عضلات مچ و دست وبهبود عملکرد.

آموزش در مورد وضعیت و موقعیت مناسب مچ دستبرای جلوگیری از فشرده سازی تونل کارپال در فعالیتهای خانه وتفریحی.

آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟

هیچ روش ثابت شده ای برای پیشگیری از CTS وجودندارد، اما راه هایی برای کاهش فشار به دست ها و مچدست ها وجود دارد. از آنجایی که عوامل متعددی میتوانند در ایجاد CTS نقش داشته باشند، یک راه حلواحد ممکن است موثر نباشد.

روش های زیر برای کاهش فشار دست ها و مچ دست هاموثر است:

وضعیت بدن خود را بهبود بخشید. مطمئن شوید کهوضعیت بدن شما متناسب با کاری است که انجام میدهید. تراز مناسب تنه، گردن و شانه‌ها می‌تواند از فشارزیاد و قرار گرفتن نامناسب مچ‌ها و دست‌ها جلوگیری کند.

استراحت های مکرر داشته باشید. هنگام انجام فعالیتهای مکرر، با انجام حرکات کششی گهگاهی به دستانخود استراحت دهید. در صورت امکان، هنگام انجامبرخی کارها، دستان خود را به طور متناوب تغییر دهید. انگشتان خود را از هم باز کنید تا دائما در حالت گرفتنقرار نگیرید.

کاهش نیرو. بیشتر افراد هنگام کار با دستان خودنیروی بیشتری از آنچه نیاز است استفاده می کنند. نیرویی را که برای تایپ استفاده می کنید کاهش دهید. برای جلوگیری از خستگی و فشار عضلانی، دست خود راشل کنید. وقتی برای مدت طولانی با دست می نویسید، ازیک قلم دسته بزرگتر یا دسته نرم استفاده کنید.

حالت خنثی مچ دست. از خم کردن مچ دست برای مدتطولانی خودداری کنید. هنگام انجام کارهای طولانی مچدست خود را صاف یا خنثی نگه دارید. این بدان معنیاست که مچ دست شما نباید به سمت بالا (کشیده) یاپایین (خمیده) خم شود.

تنظیمات محل کار. از یک فیزیوتراپ بخواهید محل کارشما را بررسی کند تا مطمئن شود که متناسب با قد،وضعیت بدن و وظایف شماست. اطمینان حاصل کنید کهمچ دست خود را روی لبه میز خود قرار ندهید. تنظیماتساده می تواند به جلوگیری از فشار غیر ضروری کمککند.

دستان خود را گرم نگه دارید. اگر در محیط سرد کار میکنید، احتمال بروز درد و سفتی دست بیشتر است. اگرنمی توانید دما را کنترل کنید، دستکش بپوشید تا دست ومچ خود را گرم نگه دارد.

حفظ سلامتی. توجه به سلامت عمومی گام مهمی درپیشگیری از CTS است. فعال ماندن و حفظ وزن مناسبممکن است به کنترل بیماری ها و شرایطی که ممکن استمنجر به CTS شود کمک کند.

به چه نوع فیزیوتراپیست نیاز دارم؟

تمام فیزیوتراپیست ها از طریق آموزش و تجربه برایدرمان انواع شرایط از جمله CTS آماده شده اند. با اینحال، ممکن است بخواهید موارد زیر را در نظر بگیرید:

فیزیوتراپیست با تجربه در درمان افراد مبتلا به اختلالاتبازو و دست و فردی که در ارگونومی و ارزیابی محل کارتجربه دارد. ارگونومی شامل درک تناسب بین فرد،تجهیزات و محیط او است.

یک فیزیوتراپیست که در زمینه بیماریهای دست با تجربه است.

هنگامی که برای قرار ملاقات با یک کلینیک فیزیوتراپیتماس می گیرید، در مورد تجربه فیزیوتراپیست در کمک بهافراد مبتلا به CTS بپرسید.

آماده باشید تا علائم خود را تا حد امکان با جزئیاتشرح دهید و آنچه را که علائم شما را بدتر می کند، شرحدهید.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

فیزیوتراپی فلج عصب صورت (فلج بل )فیزیوتراپی فلج عصب صورت (فلج بل )

فلج عصب صورت (فلج بل ) شکلی از فلج موقت صورتاست که می تواند بر عملکرد روزانه، ارتباط با دیگران،عزت نفس و کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد. زمانی اتفاقمی افتد که عصب کنترل کننده حرکت در یک طرف صورتملتهب می شود. فلج بل معمولاً با احساس ضعف ناگهانییا فلج در یک طرف صورت شروع می شود.

احتیاط: این علائم همچنین می تواند نشان دهنده یکبیماری شدید مانند سکته باشد. اگر هر نوع ضعف درصورت را تجربه کردید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکیباشید. اگر ضعف با موارد زیر همراه باشد با پزشکتماس بگیرید:

درد در گوش، گونه یا دندان.

از دست دادن حس صورت.

گیجی.

ضعف بازوها یا پاها.

تغییر بینایی.

تب.

سردرد

فلج عصب صورت(فلج بل )چیست؟

فلج بل شکلی از فلج موقت صورت است که می تواند برعملکرد روزانه، ارتباط با دیگران، عزت نفس و کیفیتزندگی فرد تأثیر بگذارد. زمانی اتفاق می‌افتد که عصبکنترل کننده حرکت در یک طرف صورت دچار مشکلمی‌شود

این عارضه اغلب به طور ناگهانی رخ می دهد و باعثدرجات مختلفی از ضعف صورت می شود، اما عموما بهطور طبیعی شروع به بهبود می کند.

در 70٪ موارد، بیماران مبتلا به فلج کامل صورت و 94٪ بیماران مبتلا به فلج نسبی در عرض 6 ماه بهبود مییابند. با این حال، 30 درصد از بیماران مبتلا به فلج کامل صورت، به طور کامل بهبود نمی یابند.

اگرچه علت فلج بل نامشخص است، تصور می شود کهبرخی از موارد ممکن است توسط ویروس هرپس ایجادشود. سایر عوامل خطر عبارتند از: بارداری، چاقی، فشارخون بالا و مزمن، دیابت شیرین، عفونت های دستگاهتنفسی فوقانی و پره اکلامپسی شدید (عارضه بارداری).

ضعف یا فلج صورت ممکن است ناشی از چندین بیماریدیگر از جمله ضربه، یک بیماری مادرزادی (در بدو تولد)،جراحی یا تومور باشد.

چه حسی دارد؟

فلج بل معمولاً با ضعف ناگهانی در یک طرف صورت یااحساس ناگهانی این که نمی توانید یک طرف صورت خودرا حرکت دهید شروع می شود.

فلج بل می تواند به سرعت بدتر شود. علائم دیگر ممکناست شامل موارد زیر باشد:

ناتوانی در بستن چشم در سمت آسیب دیده

افتادگی ابرو در سمت آسیب دیده (در عرض چندساعت تا یک شب)

کاهش اشک یا خشکی در چشم آسیب دیده

درد داخل یا پشت گوش در سمت آسیب دیده

حساسیت به صدا

آبریزش آب دهان

از دست دادن حس چشایی

مشکل در صحبت کردن به دلیل ضعف در اطراف دهان

چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص فلج بل اغلب شامل مشاهده حرکات صورتمانند پلک زدن، بالا بردن ابرو، لبخند زدن و اخم کردن وسایر حرکات است.

پزشک علاوه بر معاینه ممکن است تصویربرداری رزونانسمغناطیسی (MRI) را برای یک فرد مبتلا به ضعف یا فلجصورت توصیه کند تا شرایط جدی‌تری مانند تومور یاسکته مغزی را رد کند. هنگامی که آزمایش ، سایر شرایطاحتمالی را رد کرد، پزشک احتمالاً فلج بل را تشخیصمی‌دهد و درمان را توسط فیزیوتراپ توصیه می‌کند.

افراد مبتلا به فلج بل اغلب یک دوره داروی استروئیدیبرای کاهش تورم اطراف عصب کنترل کننده حرکتصورت، دریافت می کنند. در برخی موارد، به افراد یکداروی ضد ویروسی نیز داده می شود. معمولا پزشکبیمار رابرای فیزیوتراپی ارجاع می دهد.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

در چند روز اول تا یک هفته پس از شروع علائم،فیزیوتراپیست وضعیت شما را ارزیابی می کند، از جمله:

تاریخچه پزشکی بیمار را مرور می کند و در مورد هرگونه جراحی یا شرایط سلامت قبلی صحبت می کند.

بررسی می کند که علائم فعلی بیمار چه زمانی شروعشده اند و چه چیزی آنها را بدتر یا بهتر می کند

یک معاینه فیزیکی با تمرکز بر شناسایی الگوهایضعف ناشی از فلج بل انجام می دهد:

. حرکات صورت ابرو

. بسته شدن چشم

. قابلیت استفاده از گونه در لبخند زدن

. قابلیت استفاده از لب ها

. قابلیت مکیدن

. بالا بردن لب بالا

. بالا بردن یا پایین آوردن لب پایین

فیزیوتراپ بلافاصله این کار را انجام خواهد داد

به بیمار در مورد نحوه محافظت از صورت و چشم خودآموزش می دهد

به بیمار نشان می دهد که چگونه عملکردهای زندگیروزمره خود را در زمانی که فلج صورت دارد ،مدیریت کند

مسیر مورد انتظار بهبودی را توضیح می دهد، تا بیمارباعلائم و نشانه های بهبودی آشنا شود.

پیشرفت بیمار را ارزیابی می کند، و تعیین می کند کهآیا در صورت عدم پیشرفت،بیمار نیازبه ارجاع بهمتخصص دارد یا خیر.

اولین اولویت این است که از چشم بیمار محافظت شود. ناتوانی در بستن کامل و سریع چشم، چشم را در برابرآسیب ناشی از خشکی و ذرات، آسیب پذیر می کند. اجسام خارجی  می توانند قرنیه را خراش دهند .( قسمتجلویی شفاف چشم که عنبیه، مردمک و محفظه جلویچشم را می پوشاند) و می تواند برای همیشه به بیناییبیمار آسیب برساند. فیزیوتراپ بلافاصله به بیمار نشانمی دهد که چگونه از چشم خود محافظت کند، مانند:

استفاده از چشم بندهای مخصوص

تنظیم یک برنامه منظم برای استفاده ازاشک مصنوعی چشم

بستن با احتیاط چشم با انگشتان

اگر حرکات جزئی صورت وجود دارد، درمانگر چند تمرینکلی صورت را آموزش می دهد که باید در خانه انجامشود. این تمرینات به بیمار کمک می کند تا حرکت دادنسمت ضعیف صورت خود را یاد بگیرد و به بیمار کمک میکند از هر دو طرف صورت خود با هم استفاده کند. یکیاز تمرین‌ها، دمیدن ملایم لب‌ها است.

در دوران بازتوانی

فیزیوتراپ به بیمار کمک می کند تا الگوی سالم حرکاتیرا که برای حالات و عملکرد صورت به آن نیاز دارد، بهدست آورد. بازتوانی می تواند چالش برانگیز باشد زیرا:

به طور معمول، توانایی ایجاد حالات صورت و بسیاریاز حرکات صورتخودکاراست؛ یعنی شما با اینتوانایی متولد شده اید و هرگز قبلاً مجبور به فکر کردن بهآن نیستید.

برخلاف سایر ماهیچه های بدن، عضلات صورتحسگرهایی ندارند که تمام جزئیات لازم را در مورد نحوهحرکت به مغز بگویند.

فیزیوتراپیست در طول این زمان چالش برانگیز مربیبیمار خواهد بود و بیمار را از طریق تمرینات ویژه ای کهبرای کمک به یادگیری مجدد حرکات صورت ،بر اساسمشکلات حرکتی خاص بیمار طراحی شده اند، راهنماییمی کند. تمرینات ممکن است در طول دوره بهبودی تغییرکند:

تمرینات شروع. در مراحل اولیه، زمانی که ممکن استدر ایجاد هر حرکت صورت مشکل وجودداشته باشد،درمانگر تمریناتی را به بیمار آموزش می دهد که باعثحرکت صورت می شود. درمانگر به بیمار نشان می‌دهد کهچگونه صورت خود را قرار دهد تا حرکت را آسان‌تر کند ( دامنه حرکتی کمکی) یا چگونه ماهیچه‌های صورت را برایانجام کاری که می‌خواهد انجام دهد، تحریک کند.

تمرینات تسهیل.هنگامی که بیمار بتواند حرکتعضلات صورت را شروع کند، درمانگر تمریناتی را برایافزایش فعالیت عضلات، تقویت ماهیچه ها و بهبودتوانایی در استفاده از عضلات برای مدت طولانی (تسهیلفعالیت ماهیچه ای) طراحی خواهد کرد. .

تمرینات کنترل حرکت درمانگر تمریناتی را طراحیخواهد کرد که:

هماهنگی عضلات صورت را بهبود ببخشد

حرکات صورت بیماررا برای عملکردهای خاص، مانندصحبت کردن یا بستن چشم، اصلاح کند

حرکات را برای حالات صورت، مانند لبخند زدن، اصلاحکند

الگوهای غیر طبیعی حرکت صورت را که می تواند درطول بهبودی رخ دهد، اصلاح کند

برای کار بر روی هماهنگ کردن عضلات صورت، ابتداباید سطح کافی از فعال شدن عضلات صورت را وجودداشته باشد. درمانگر تعیین خواهد کرد که چه زمانیبیمار آماده است.

آرامش. در طول بهبودی، ممکن است بیمار دچار اسپاسمیا پرش صورت شود. فیزیوتراپ تمریناتی را برای کاهشاین فعالیت عضلانی ناخواسته طراحی خواهد کرد. درمانگر به بیمار یاد می دهد که چگونه وچه زمانی عضلهصورت را فعال کند و چه زمانی عضله را استراحت بدهد. با یادگیری انقباض عضله صورت و سپس توقف آن، بیمار می تواند عضلات صورت خود را به دلخواه شل کند وانقباض و اسپاسم را کاهش دهد.

بعد از بازتوانی

برخی از افراد ممکن است پس از یک دوره بهبود درحرکات صورت، در حرکت دادن صورت خود با مشکلبیشتری مواجه شوند، که می تواند آنها را نگران کند کهفلج صورت در حال بازگشت است. با این حال، عود فلجصورت از نوع  فلج بل غیر معمول است.

مشکل جدید در حرکت دادن صورت به احتمال زیاد نتیجهافزایش قدرت عضلات صورت بدون بهبود تواناییهماهنگی و کنترل حرکت است. برای اینکه این اتفاقنیفتد، فیزیوتراپ به بیمار نشان می‌دهد که از چه حرکاتیدر طول بهبودی باید اجتناب شود. به عنوان مثال، مواردزیر ممکن است منجر به الگوهای غیر طبیعی استفاده ازعضلات صورت شود:

تلاش برای انجام بیشترین حرکت صورت یا انقباضماهیچه ای که بیمار می تواند، مانند لبخند زدن تا جاییکه می تواند

آدامس جویدن با نیروی زیاد

بادکنک را با تمام تلاش خود برای به کار انداختنعضلات صورت فوت کند.

درمانگر شما را راهنمایی می کند تا از صورت خود تا حدامکان به طور طبیعی استفاده کنید، بدون اینکه سعیکنید حالات صورت را محدود کنید.

گرفتگی عضلانی در دیابتگرفتگی عضلانی در دیابت

گرفتگی عضلانی زمانی اتفاق می افتد که یک عضلهاسکلتی به طور غیرارادی منقبض می شود و شدت آن میتواند از ناراحت کننده تا بسیار دردناک باشد.

گرفتگی های عضلانی بیشتر از کمر به پایین شایعهستند و معمولاً در ساق پا، پاها و هر دو قسمت جلویی وپشتی ران ها ایجاد می شوند. آنها همچنین می توانندبازوها را تحت تأثیر قرار دهند.

در حالی که گرفتگی عضلانی در هر زمانی از روز میتواند مشکل ساز باشد، اغلب در نیمه شب افراد را ازخواب بیدار می کند.

گرفتگی عضلانی در افراد مبتلا به دیابت شیرین نسبتاًشایع است، اگرچه تحقیقات نشان می دهد که اینگرفتگی بیشتر در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شایع است.

ارتباط با دیابت

افراد مبتلا به دیابت ممکن است گرفتگی عضلانی خفیفتا شدید را تجربه کنند که می تواند به دلایل مختلفیباشد.

سطح گلوکز خون بالا یا پایین

گلوکز برای انقباض و شل شدن مناسب ماهیچه ها وتبادل متعادل الکترولیت ها مانند کلسیم، منیزیم و پتاسیملازم است.

هنگامی که عدم تعادل الکترولیتها اتفاق می افتد، از طریققند خون بالا یا پایین، ممکن است گرفتگی عضلات ایجادشود. در طول سطوح پایین گلوکز، این موضوع منجر بهگرسنگی عضلات برای گلوکز می شود.

با این حال، زمانی که سطح قند خون بالا باشد، گلوکزاضافی همراه با آب و سایر نمک ها دفع می شود کهمنجر به کاهش میزان الکترولیت ها می شود.

آسیب عصبی

افراد مبتلا به بیماری عروق محیطی یا نوروپاتی دیابتیممکن است از گرفتگی عضلانی رنج ببرند، گردش خونضعیف و آسیب عصبی که احتمالاً باعث ایجاد اسپاسممی شود.

دارو

عوارض جانبی برخی از داروهای مورد استفاده برایدرمان دیابت می تواند منجر به گرفتگی عضلات شود.

اینها شامل انسولین، عوامل کاهش دهنده چربی(کلسترول)، داروهای ضد فشار خون (داروهای فشارخون)، داروهای ضد بارداری خوراکی یا بتا آگونیست هاهستند.

درمان گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلانی اغلب در افراد مبتلا به دیابت یا بدوندیابت ناشایع است و ماساژ دادن عضله آسیب دیده درحین کشش آن ،می تواند درد را تسکین دهد.

با این حال، اگر به طور منظم گرفتگی عضلانی را تجربهمی کنید، باید با پزشک دیابت خود مشورت کنید، که میتوانند علت گرفتگی عضلات و نیاز به درمان را مشخصکنند.

نوروپاتی دیابتی

اگر نوروپاتی دیابتی برای شما تشخیص داده شده است،کنترل قند خون برای کاهش خطر بیشتر آسیب عصبیبسیار مهم است. همچنین ممکن است پزشک برای شماداروی ضد درد تجویز کند.

مکمل های غذایی

رژیم غذایی سالم برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مهماست، اما برخی از افرادی که گرفتگی عضلات را تجربهمی کنند ممکن است به دلیل کمبود ویتامین ها و موادمغذی این کار را انجام دهند. مکمل های غذایی ممکناست توسط پزشک شما توصیه شود، اما فقط مطابق باداروهای فعلی که مصرف می کنید.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی می‌تواند تمرین‌هایی را آموزش دهد کهناراحتی را کاهش می‌دهد، در حالی که  نجام فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی منظم و گرم کردن ملایم پاهادر حمام گرم می‌تواند درد عضلانی را کاهش دهد.

جلوگیری از گرفتگی عضلات

راه های مختلفی وجود دارد که افراد مبتلا به دیابت میتوانند از بروز گرفتگی عضلات جلوگیری کنند، از جمله:

1. سطح گلوکز خون را به دقت کنترل کنید

2.غذاهای غنی از پتاسیم، کلسیم و منیزیم بخورید

3.کفشی بپوشید که حمایت کننده و راحت باشد

برای درمان پیشگیرانه ، می‌توانید از موارد زیر نیز اجتنابکنید تا خطر گرفتگی عضلات را کاهش دهید:

1.کم آبی بدن

2. استفاده بیش از حد از عضله

3. ماندن در یک وضعیت برای مدت طولانی

فیزیوتراپی برای تعویض کامل مفصل زانوفیزیوتراپی برای تعویض کامل مفصل زانو

تعویض کامل مفصل زانو یا آرتروپلاستی، شامل جایگزینی قسمت‌های آسیب دیده از استخوان‌های مفصل زانو است. زانوی انسان شایعترین مفصل بدن است که تحت تعویض قرار می گیرد. برای تصمیم‌گیری در مورد تعویض کامل مفصل زانو، بهتر است با پزشک جراح و فیزیوتراپیست خود مشورت کنید. تصمیم شما باید بر این اساس باشد که درد یا از دست دادن عملکرد چقدر زندگی شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به طور معمول، مردم بعد از امتحان گزینه‌های درمانی محافظه‌کارانه، جراحی تعویض کامل زانو را به علت زوال مفصل در اثر آرتروز، التهابهای مفصلی دیگر، بیماری استخوان و یا شکستگی انجام می‌دهند. تعویض کامل زانو ،آرتروز را از بین می‌برد و آرتروز در مفصل جایگزین بازنمی‌گردد. همچنین، تعویض کامل زانو می‌تواند برای درد یا مشکلات انحنای غیر طبیعی در زانو که با کارهای روزانه مانند راهرفتن تداخل می کنند، انجام شود.

فیزیوتراپیست‌ها به افراد کمک می‌کنند تا برای جراحی تعویض کامل زانو آماده شوند و پس از جراحی جهت بازگرداندن عملکرد زانو به حالت اولیه به آن‌ها کمک می‌کنند. فیزیوتراپیست‌ها به عنوان کارشناسان حرکت، با ارائه مراقبت‌های دستی، آموزش به بیمار و تجویز حرکات، کیفیت زندگی را ارتقا می‌دهند.

تعویض کاملزانو چیست؟
تعویض کامل زانو شامل برداشتن و جایگزینی قسمت‌های آسیب دیده از استخوان‌های مفصل زانو است. این استخوان‌ها شامل:
تیبیا که گاهی به عنوان استخوان ساق پا نامیده می‌شود.
فمور یا استخوان ران.
پاتلا یا کشکک.

قطعات جایگزین شامل:
یک کاپ فلزی در انتهای فمور.
یک سینی و ساقه فلزی که در تیبیا قرار می‌گیرد و با یک لاینر پلاستیکی تکمیل می‌شود. این اجازه می‌دهد که سطوح به خوبی حرکت کنند.
یک سطح پلاستیکی صاف برای پوشش پشت کشکک.

تعویض ناکامل زانو ، جراحی برای رفع آرتروز در یک طرف یا یک ناحیه از مفصل زانو است. وقتی آرتروز فقط در پشت کشکک وجود دارد، آن را جایگزینی “پاتلوفمورال” می‌نامند.

فیزیوتراپیست چگونه می‌تواند کمک کند؟
اگر شما جراحی تعویض کامل زانو داشته باشید، فیزیوتراپیست شما بخش حیاتی از تیم مراقبت‌های بهداشتی شما خواهد بود. فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند به شما در آماده شدن قبل از جراحی کمک کنند و در فرآیند بهبودی پس از آن به شما کمک کنند. آن‌ها با شما همکاری می‌کنند تا به شما در بازگرداندن حرکت و عملکرد کمک کنند تا بتوانید به فعالیت‌های روزانه خود بازگردید. فیزیوتراپیست شما یک برنامه درمانی شخصی‌سازی شده را تدوین می‌کند. آن‌ها با شما همراهی می‌کنند تا به شما بهترین روش برای بازگشت به حرکت امن را آموزش دهند.

قبل از جراحی

مطالعات نشان داده است که انجام برنامه ورزشی ششهفته‌ای قبل از جایگزینی زانو، منجر به بهبود بسیار بهترنمرات درد و عملکرد (بلافاصله و شش ماه پس ازجراحی) نسبت به عدم انجام آن می‌شود.

توانبخشی اولیهآمادگی فیزیکی و آموزش ساختاریقبل از جراحی است که برای کاهش تحلیل عضلانی از این روش استفاده می‌شود. به عنوان کارشناسان حرکت،فیزیوتراپیست‌ها کمک می کنند تا:

نقاط ضعف فیزیکی قبل از جراحی را ارزیابی کنند.

اثرات فیزیکی مرتبط با جراحی را شناسایی کنند.

راهکارهای پیشگیری را ارائه دهند.

قبل از جراحی، فیزیوتراپیست شما ممکن است:

تمریناتی را به شما آموزش دهد تا قدرت و انعطافزانو، بالاتنه و عضلات اطراف را بهبود بخشید.

شما را برای استفاده از تجهیزات کمکی مانند واکرآماده کند.

تغییراتی را که باید قبل از جراحی در خانه ایجاد کنیدرا توصیه کند. این ممکن است شامل:

. اطمینان از اینکه فضاهای اطراف خانه شما بدون خطربرای آسیب دیدن و سقوط است.

. قرار دادن صندلی برای اینکه بتوانید برای دریافت چیزیاز کابینت پایین، ننشینید و خم نشوید.

سلامتی فیزیکی قبل از جراحی، احتمال بهترین نتایج را(به ویژه در مدت کوتاه) افزایش می‌دهد. همچنین، خطرمشکلات پس از جراحی را کاهش می‌دهد. قبل ازجراحی، مفید است که:

وزن اضافی خود را کاهش دهید. این می‌تواند به شماکمک کند تا سریع‌تر بهبود یابید و بهبود عملکرد و نتایجکلی پس از جراحی را کمک می کند.

مصرف دخانیات را متوقف کنید. عدم مصرف تنباکو،فرایند بهبودی پس از جراحی را بهبود می بخشد. در موردترک سیگار، به پزشک خود مراجعه کنید و در زمانبرنامه‌ریزی برای جراحی خود، مشورت کنید.

پس از جراحی

بسیاری از افراد بعد از جراحی تعویض کامل زانو، درروز جراحی به خانه باز می‌گردند، بسته به شرایط و عواملدیگر. افرادی با بیماری های مزمن یا ناتوانی هایفیزیکی ممکن است پس از جراحی چند روزی دربیمارستان بمانند یا قبل از بازگشت به خانه، در یک مرکزتوانبخشی بستری شوند.

به زودی پس از جراحی، فیزیوتراپیست ممکن است:

با شما همکاری کند تا به شما نشان دهد چگونه به طورایمن حرکت کنید تا در خانه توانایی کار کردن داشتهباشید.

نشان دهد که چگونه به طور ایمن وارد و خارج تخت وصندلی شوید.

نشان دهد که چگونه از واکر یا‌ عصا استفاده کنید و بهطور ایمن از ماشین وارد و خارج شوید.

به شما آموزش دهد که چگونه از کیسه یخ استفاده کنید،پاهای خود را بالا ببرید و از باند فشاری یا جوراباستفاده کنید. این فعالیت ها التهاب و تورم در منطقه زانورا کنترل می کنند و به شما کمک می کنند که زخم جراحیبهبود پیدا کند.

به شما تمرینات تنفسی را آموزش دهد تا به شما کمککند آرامش بیشتری داشته باشید.

به شما کمک کند تا تمریناتی که ممکن است قبل ازجراحی یاد گرفته باشید را ادامه دهید.

با شروع به بهبودی

در دو هفته اول بهبودی، اغلب تمرکز خود را بر روی مواردزیر می‌گذارید:

خم کردن زانوی خود.

بالا بردن زانوی خود به صورت راست.

مدیریت درد و کاهش درد در طی بهبودی خود.

کاهش التهاب.

بازگرداندن مسیر راه رفتن طبیعی.

انجام تمرینات برای کمک به شما در حرکت درمراحل مختلف بهبودی.

پس از دو هفته، فیزیوتراپیست شما برنامه تمرینی خود رابرای رفع نیازهای خاص شما تنظیم می‌کند. برنامه شماممکن است شامل موارد زیر باشد:

تمرینات دامنه حرکت با شدت بالاتر.

تمرینات تقویت عضلات پیشرفته.

آموزش آگاهی از بدن و تعادل.

آموزش تمرینات کاربردی.

آموزش تمرینات مرتبط با فعالیت. این آموزش برروی هدف خاص شما تمرکز دارد.

طرح درمان خاص شما ممکن است شامل مواردزیر باشد:

تمرینات دامنه حرکت. خم شدن و راست کردن زانویفعال به بهبود درد و التهاب کمک می‌کند. فیزیوتراپیستشما به شما تمریناتی را به صورت ایمن آموزش می‌دهدکه به بازگرداندن دامنه حرکت زانوی شما کمک می‌کند. انعطاف پذیری حرکتی، کلید شروع برنامه تقویتی است.

تمرینات تقویتی. فیزیوتراپیست شما به شما تمریناتمناسب را به روش صحیح آموزش می‌دهد تا به شما کمککند تا قدرت عضلات لازم برای راه رفتن و استفاده ازپله‌ها را بدست آورید. اگر عضلات ران و ساق پای شما بهاندازه کافی قوی نباشد، ممکن است در ابتدا نیاز به یکواکر داشته باشید و سپس به استفاده از یک عصایکمکی، تا زمانی که به اندازه کافی قوی شوید و بتوانید بهتنهایی راه رفتن و استفاده از پله‌ها را انجام دهید.

آموزش تعادل. تمرینات آموزشی ویژه تعادل به عضلاتشما کمک می‌کنند تا به تغییرات اطراف خود، مانندپیاده‌روی در زمین ناهموار یا حفظ تعادل خود در زمینسنگلاخی، پاسخ مناسب بدهند. کار برای حمایت از وزنکامل بدن روی پا، تعادل شما را بهبود می‌بخشد و احتمالسقوط را کاهش می‌دهد. آموزش تعادل شما را برایمواجهه با وضعیت‌های واقعی آماده می‌کند. فیزیوتراپیستشما ممکن است شما را در فعالیت‌هایی که تعادل و کنترلزانوی شما را بهبود می‌بخشد، آموزش دهد. برنامه شمابر اساس نیازها، اهداف، سطح فعالیت و سلامتی عمومیشما طراحی می‌شود.

آموزش تمرینات کاربردی. وقتی بدون درد می‌توانیدراه بروید، فیزیوتراپیست شما فعالیت‌های دیگری را بهبرنامه شما اضافه می‌کند. او به شما کمک خواهد کرد تابه کارهایی که بدلیل درد زانو ، قادر به انجام آنها نبودید،بازگردید. آموزش شما ممکن است شامل عبور از یکخیابان پرتردد یا ورود و خروج از یک پل‌برقی باشد. فعالیت‌های خاص شما بر اساس نیازها و اهداف شماتعیین می‌شود.

آموزش تمرینات مرتبط با فعالیت. زمان بازگشت بهکار، فعالیت‌های روزانه، تفریحی و ورزشی برای هر فردمتفاوت است. فیزیوتراپیست شما می‌تواند زمانبندیمنحصر به فرد شما را بر اساس وضعیت خاص شماتخمین بزند. بسته به شغل یا ورزش شما، ممکن است نیازبه ویزیت‌های اضافی با توجه به فعالیت‌های خاص شما(مانند صعود از پله یا فعالیتهای تفریحی ) داشته باشید. فیزیوتراپیست شما می‌تواند یک برنامه تمرینی شخصی راطراحی کند که تمام این نیازها را در نظر می‌گیرد.

آیا از این آسیب می‌توان جلوگیری کرد؟

اگر درد زانو دارید، با همکاری با فیزیوتراپیست ممکناست بتوانید نیاز به جراحی را به تعویق بیندازید. آن‌هامی‌توانند به شما کمک کنند تا انعطاف پذیری و قدرتعضلاتی که زانوی شما را حمایت و حرکت می‌دهند رابهبود بخشید. در برخی موارد، این نوع تمرینات می‌تواندبه شما کمک کند تا به طور کلی از جراحی زانو خود دوریکنید.

طراحی یک برنامه تمرینی توسط فیزیوتراپیست می‌توانددر برابر آسیب زانویی محافظت کند. انجام فعالیت‌هایفیزیکی با شدت متوسط و کنترل وزن از طریق رژیمغذایی ممکن است خطر بدتر شدن آرتروز زانو را کاهشدهد.