دکتر بابک محمودیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

دکتر بابک محمودیان مقالات پزشکی فیزیوتراپی برای اختلال مفصل گیجگاهی فکی

فیزیوتراپی برای اختلال مفصل گیجگاهی فکی

اختلال مفصل گیجگاهی فکی یا TMD یک بیماری شایعاست. افراد در هر سن و جنس را تحت تاثیر قرار میدهد. زنان در سنین باروری سه برابر بیشتر از مردان بهاین عارضه مبتلا می شوندTMD. اغلب به اشتباه“TMJ” نامیده می شود که نشان دهنده نام مفصلگیجگاهی فکی است.

علائم TMD شامل درد درناحیه فک، ناتوانی در باز کردنکامل دهان، و صداهایترقدر هنگام حرکت فک است. سایر علائم احتمالی شامل گوش درد، صدای زنگ در گوش، سردرد، سرگیجه و مشکل در بلع است.

طیف وسیعی از مشکلات می تواند باعث TMD شود،مانند ضربه ناشی از کار دندانپزشکی، تصادف رانندگییا ضربه به صورت. همچنین می تواند ناشی از فشردن ودندان قروچه مزمن دندان ها در شب، یا تنش در گردن وصورت در اثر استرس و وضعیت نامناسب باشد. فیزیوتراپیست ها می توانند برای تسکین علائم، درد وبهبود عملکرد دهان، TMD را ارزیابی، درمان و به شماکمک کنند.

اختلال مفصل گیجگاهی فکی چیست؟

مفصل گیجگاهی فکی یا TMJ یک مفصل لولایی است. در جلوی گوش شما قرار دارد و فک شما را به جمجمهشما متصل می کند. عملکرد TMJ باز و بسته کردن دهانو حرکت فک از یک طرف به طرف دیگر و جلو به عقباست. این به شما امکان می دهد بجوید، قورت دهید وصحبت کنیدTMD، زمانی اتفاق می‌افتد که عملکردطبیعی TMJ به دلیل اختلال در خود مفصل یا رباط‌ها یاماهیچه‌های ناحیه سر، گردن و صورت، تغییرکند یا محدودشود.

علل TMD عبارتند از:

ضربه: نمونه هایی از تروما عبارتند از:

یک روش دندانپزشکی طولانی مدت
تصادف وسایل نقلیه موتوری
ضربه به صورت و فک.
وضعیت نامناسب سر و گردن.
فشردن و ساییدن دندان ها در شب.
گرفتگی عضلات به دلیل استرس.

دندان قروچه یا ساییدن مزمن (براکسیسم):بسیاری از افراد هنگام خواب فک های خود را به هم فشارمی دهند. این یک رفتار غیر ارادی است (بدون تفکر انجاممی شود). برخی از افراد نیز در طول روز دندان های خودرا به هم فشار می دهند، به خصوص زمانی که استرسدارند. استفاده از اسپلینت شبانه ممکن است به کاهشمیزان فشردن دندان ها کمک کند و از ساییدگی دندان هاجلوگیری کند. ثابت شده است که مدیریت استرس درکنترل این رفتار موثر است.

عادت وضعیت نامناسب: وضعیت سر به جلو درحین فعالیت هایی مانند نشستن، ایستادن، آشپزی واستفاده از رایانه یا تلفن همراه ممکن است منجر بهسفتی در عضلات فک و گردن شود. این می تواند منجر بهTMD شود.

تراز غیر طبیعی دندان ها (مال اکلوژن): اینمشکل ممکن است بر عملکرد طبیعی TMJ به دلیل الگوینامناسب جویدن تأثیر بگذارد.

شکستگی فک: شکستگی فک در اثر تصادف یاجراحی بر عملکرد TMJ تاثیر می گذارد.

عمل جراحی: درد، سفتی و محدودیت باز شدن دهانپس از جراحی فک یا صورت ممکن است منجر به TMD شود. یک فیزیوتراپ ماهر در درمان افراد مبتلا به TMD می تواند به شما کمک کند تا حرکت مناسب فک را پس ازجراحی در صورت، دهان یا فک بازیابی کنید.

تریسموس (قفل فک): اسپاسم عضلانی فک پس ازیک عمل طولانی دندانپزشکی، توانایی شما را برای بازکردن دهان محدود می کند.

جابجایی دیسک مفصلی که وسط مفصلTMJ قرار دارد:این وضعیت باعث قفل شدن فک می شود واغلب منجر به درد می شود و توانایی شما برای باز کردندهان را محدود می کند.

آرتروز: استئوآرتریت که با استفاده بیش از حد مفاصلمرتبط است، می تواند بافت های نرم را از بین ببرد و شکلو عملکرد فک را تغییر دهد. التهاب ناشی از آرتریتروماتوئید که باعث حمله سیستم ایمنی به بافت سالم میشود و آرتریت پسوریاتیک می تواند به فک آسیب برساند.

TMD می تواند موقتی باشد یا سال ها ادامه داشتهباشد. افراد مبتلا به TMD ممکن است این موارد را تجربه کنند:

درد فک (شایع ترین علامت).

مشکل در باز کردن کامل دهان.

جابجایی فک پایین به یک طرف در انتهای باز شدندهان. فک همچنین ممکن است در حین باز شدن از یکطرف به سمت دیگر حرکت کند.

درد با جویدن برخی غذاها.

صدا درحرکت فک با جویدن یا صحبت کردن.

سردرد.

درد گردن یا صورت.

سرگیجه.

گوش درد، گرفتگی گوش، یا صدای زنگ در گوش.

خستگی فک.

.قفل شدن فک. فک در وضعیت نیمه باز گیر می کند.

مشکل در بلعیدن.

مشکلات در صحبت کردن.

اضطراب.

احتیاط

درد فک همچنین می تواند از علائم حمله قلبی باشد. اگردرد فک همراه با هر یک از علائم زیر را دارید، فوراً بهدنبال مراقبت های پزشکی باشید:

درد قفسه سینه.

تنگی نفس.

سرگیجه.

درد در بازوی چپ.

بی حسی در بازوی چپ.

حالت تهوع.

تشخیص

پس از گرفتن شرح حال دقیق از وضعیت شما، سر، گردنو TMJ شما را ارزیابی می شود. همچنین موارد زیر راارزیابی خواهد شد:

وضعیت بدنی شما.

الگوی تنفس.

سطح استرس.

سایر عواملی که ممکن است به وضعیت شما کمک کنند.

فیزیوتراپ شما تعیین خواهد کرد که آیا علت بیماری شمامربوط به مفصل یا بافت نرم است یا ترکیبی از آن.

اگر فیزیوتراپ شما مشکوک باشد که همترازی دندان هایشما ممکن است باعث TMD شما شود، شما را برایارزیابی بیشتر به دندانپزشک یا ارتودنتیست ارجاع میدهد. ممکن است از اسپلینت شبانه بهره مند شوید.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

فیزیوتراپ شما می تواند به شما در کاهش درد و بازیابیعملکرد فک کمک کند. آنها یک برنامه درمانی برای شرایطخاص شما طراحی خواهند کرد. برنامه فیزیوتراپی شماممکن است شامل موارد زیر باشد:

آموزش. فیزیوتراپیست شما در مورد علت TMD شماصحبت می کند و به شما در مورد موارد زیر آموزش میدهد:

وضعیت مناسب و مکانیک بدن.

وضعیت استراحت زبان.

خوردن یک رژیم غذایی نرم در صورت لزوم.

ورزش کردن.

هدف آموزش بیمار کاهش ناراحتی و جلوگیری از تشدیدو علائم در آینده است.

روش ها. فیزیوتراپ شما تعیین خواهد کرد که کدامدرمان برای شما بهترین است. این موارد ممکن استشامل استفاده از درمان هایی مانند گرما یا یخ،اولتراسوند، تحریک الکتریکی، نور درمانی، یا سایرابزارها برای آماده سازی بافت نرم شما برای درماندستی باشد.

آزادسازی بافت نرم. فیزیوتراپیست شما ممکن استاز درمان های دستی برای آزاد سازی بافت نرم شمااستفاده کند. این می تواند اسپاسم و گرفتگی عضلات رابرطرف کند. آنها ممکن است روی صورت، فک و داخلدهان شما کار کنند.

تمرینات درمانی. فیزیوتراپیست تمرینات خاصی را بهشما آموزش می دهد که چندین بار در طول روز تکرارکنید. انجام آنها می تواند به شما کمک کند چرخه درد واسپاسم را بشکنید. این تمرینات به رفع عدم تعادل درعضلات درگیر و بهبود تحرک مفاصل برای حمایت و حفظتراز مناسب سر، گردن و فک کمک می کند.

مدیریت استرس. فیزیوتراپیست شما می تواند راههایی را به شما آموزش دهد تا به شما در مدیریت استرسکمک کند و حمایت روانی و تشویق مثبت ارائه دهد. درصورت نیاز، آنها شما را به روانشناس یا پزشک مناسبارجاع می دهند.

نیاز به جراحی

در صورت نیاز به جراحی، فیزیوتراپیست می تواند یکبرنامه قبل از جراحی ارائه دهد. قبل از جراحی،فیزیوتراپیست شما را در مورد این روش و انتظارات پساز آن آموزش می دهد. آنها یک اندازه گیری پایه از تحرکمفصل شما را ثبت می کنند و یک برنامه ورزشی مناسبرا برای شما ارائه می دهند.

پس از جراحی، فیزیوتراپیست شما درمانی را برایتسکین درد، رهاسازی بافت نرم و تحرک مفصل ارائه میدهد. آنها یک برنامه ورزشی درجه بندی شده و تمرینعملکردی طراحی خواهند کرد تا به شما کمک کنند تا فکخود را به حالت اولیه بازگردانید و عملکرد کامل خود رابازیابی کنید.

آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟

شما می توانید با حفظ وضعیت مناسب سر و گردن،یادگیری نحوه مدیریت استرس و رفع گرفتگی عضلات درهنگام بروز آن، از TMD جلوگیری کنید.

فیزیوتراپیست می تواند با آموزش موارد زیر به شما درجلوگیری از عود یا بدتر شدن علائم TMD کمک کند:

نحوه نشستن، ایستادن و کار کردن با وضعیت مناسب.

پرهیز از فشردن فک در طول روز.

راه های رفع گرفتگی عضلات از طریق گرما، ماساژ وکشش.

تمرینات روزانه خاص برای حمایت از سر، گردن وTMJ شما.

تکنیک های مدیریت استرس.

برنامه ورزشی هوازی سالم.

نکات کلی برای افراد مبتلا به TMD عبارتند از:

همیشه وضعیت خوبی داشته باشید. از خم شدن جلویکامپیوتر یا هنگام بررسی پیام های تلفن خودداری کنید.

زبان خود را روی کام خود (سقف دهان) نگه دارید، درحالی که به طور طبیعی نفس می کشید، لب های خود رابسته و دندان های خود را از هم جدا کنید.

زمانی که درد شدید است فقط غذاهای نرم بجوید.

از خوردن غذاهای سفت (مانند گوشت سفت، نانشیرینی)، جویدنی (مانند آدامس، آب نبات)، یا ترد (مانندچیپس) خودداری کنید.

از باز کردن بیش از حد فک در حین فعالیت هایی مانندخمیازه کشیدن، خندیدن یا آواز خواندن خودداری کنید.

از سیگار کشیدن خودداری کنید.

بهداشت دهان و دندان و سلامت دندان را رعایت کنید.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

لیزر درمانیلیزر درمانی

اثرات لیزر

با درمان با لیزر چندین نوع فعالیت سلولی شدیدتر می شود. ترمیم سلولها بعد از تخریب و رشد عصب آسیب دیده با لیزر درمانی دیده می شود. تحریک پاسخهای ایمنی بدن، کاهش درد و تشدید سرعت ترمیم زخم و افزایش سرعت بازسازی عصب ها از جمله اثرات دیگر لیزر می باشد.

اثرات حرارتی لیزر

دردمای 42-40 درجه اثرات ضد درد و ضد ورم درمان با لیزر ظاهر می شود. انتقال انرژی به بافت بخصوص در لیزر های پر توان می تواند دمای متوسط بافت را افزایش دهد. در دمای 46-42 درجه متابولیسم بافتی به صورت برگشت پذیر کاهش یافته و باعث مهار درد در بافت می شوند.

اثرات استفاده از لیزر تراپی:
1.اثرات ضد التهابی
2.اثرات ضد درد
3.اثرات ضد ورم
4.اثرات تحریک بافتی ناشی از لیزردرمانی

عوارض جانبی و مشکلات لیزر درمانی:

لیزرها در صورتیکه اصولی و با دوز مناسب استفاده شوند درد ایجاد نمی کنند و باعث سوختن بافت نمی شوند. بطورکلی لیزر فاقد عوارض جانبی بوده و خطری برای انسان ندارد.

موارد منع استفاده از لیزر

توصیه می شود که در بیماران زیر از استفاده از لیزر درمانی پرهیز شود.
•در خانمهای حامله لیزر در ناحیه شکم، کمر و لگن نبایستی استفاده شود.
•بیماران سرطانی و در بدخیمی ها در ناحیه تومور استفاده از لیزر ممنوع است.
•بیماران دارای Pacemaker لیزر بر روی قفسه سینه استفاده نشود.
•بیماران حساس به نور
•مناطق نزدیک به چشم به خصوص در لیزرهای پر توان

فرایند لیزر درمانی

پس از معاینه و تعیین برنامه درمانی مناسب و روش درمانی، جلسات لیزر درمانی شروع می گرد. زمان هر جلسه بین 30-5 دقیقه بسته به نوع لیزر و محل و علت مراجعه بیمار می تواند متفاوت باشد. تعداد جلسات از یک جلسه تا جلسات متعدد متفاوت است.

کاربرد لیزر درمانی

هر روز بر تعداد بیماری‌هایی كه از لیزدرمانی در آن استفاده می‌شود، اضافه می‌شود. كارایی لیزر را می‌توان در دو بخش لیزرهای جراحی و ترمیمی طبقه‌بندی كرد.

در جراحی های لیزری، لیزر به عنوان چاقویی بسیار ظریف و حساس استفاده می‌شود. مدت استفاده از نور به جای چاقوی جراحی بیش از چهار دهه است. در این تكنیك میزان خونریزی، آلودگی و عفونت به مراتب كمتر و سرعت بهبودی زخم بسیار زیاد است علاوه بر این، جراحی با دقت و سرعت بالاتری صورت می‌گیرد.

لیزر ترمیمی با اثرات ضد درد، ضد التهاب و سرعت‌بخشی در ترمیم ضایعات و زخم‌ها یك درمان كاملا بدون عارضه است و در زیرشاخه‌های پزشكی به طور عمده در زمینه کاهش درد و ترمیم زخم‌ها استفاده می‌شود. استفاده از لیزرهای ترمیمی در برخی موارد می‌تواند از انجام عمل‌های جراحی جلوگیری كند و زمان بهبودی را به میزان قابل توجهی كاهش ‌دهد.

كاهش مصرف دارو و عوارض دارویی از دیگر مزایای لیزر درمانی است. لازم به ذكر است كه لیزرهای جراحی و لیزرهای ترمیمی هر كدام كاربرد و جایگاه خود را دارند و امروزه تكنیك‌های مكمل و توام این دو لیزر بیشترین پاسخ درمانی را دارند.

استفاده از ليزر در درمان بيماريها تحت عنوان ليزر درماني شناخته مي شود در واقع ليزر استفاده از نور جهت يافته و تقويت شده مي باشد كه خواصي را براي آن بوجود مي آورد.

بسته به ميزان قدرت ليزر مي توان از ليزر بجاي چاقوي جراحي براي برش استفاده كرد و يا براي تسريع ترميم زخمها آنرا بكار گرفت.

نقش ليزر در درمان درد

ليزر مي تواند با كاهش التهاب و اثرات ترميمي و نفوذ به بافتهاي ضايعه ديده درد را كاهش دهد .ليزر مي تواند با تحريك نقاط طب سوزنی تاثيرات طب سوزني را ايجاد نمايد

فواید ماساژ درمانیفواید ماساژ درمانی

1.کاهشاسترس

 2.تسکین درد بعد از عمل

3.کاهش اضطراب

4. کاهش کمردرد

5. کاهش درد فیبرومیالژیا

6. کاهش درد عضلانی

7. افزایش عملکرد ورزشی

8. تسکین سردرد تنشی

9. بهبود خواب

10. کاهش علائم افسردگی

11. بهبود سلامت قلب و عروق

12. کاهش درد آرتروز

13. کاهش استرس در بیماران سرطانی

14. بهبود تعادل در افراد مسن

15. کاهش درد افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید

16. بهبود شرایط زوال عقل

17. افزایش آرامش روحی

18. کاهش فشار خون

19. کاهش علائم سندرم تونل کارپال

20. بهبود درد مزمن گردن

21. کاهش درد تعویض مفصل اندامهای تحتانی

22. افزایش دامنه حرکتی مفاصل

23. کاهش دفعات میگرن

24. بهبود کیفیت زندگی در مراقبت از افراد مسن

25. کاهش تهوع ناشی از شیمی درمانی

درمان دارویی پوکی استخواندرمان دارویی پوکی استخوان

درمان پوکی استخوان ممکن است شامل مصرف داروهمراه با تغییر سبک زندگی باشد. اگر تحت درمان پوکیاستخوان هستید، گامی در جهت درست برای سلامتاستخوان خود برداشته اید. اما شاید در مورد درمان خودسؤالاتی داشته باشید. آیا دارویی که مصرف می کنیدبرای شما بهترین است؟ چه مدت باید آن را مصرف کنید؟چرا دکتر شما یک قرص هفتگی را توصیه می کند درحالی که دوست شما فقط یک بار در ماه یک قرص مصرفمی کند؟

کدام داروهای پوکی استخوان معمولا ابتدا امتحان میشوند؟

بیس فسفونات ها معمولا اولین انتخاب برای درمان پوکیاستخوان هستند. این شامل:

آلندرونات (فوسامکس)، یک قرص هفتگی

ریزدرونات (اکتونل)، یک قرص هفتگی یا ماهانه

ایباندرونات (Boniva)، یک قرص ماهانه یا تزریق داخلوریدی سه ماهه

زولدرونیک اسید (Reclast)، تزریق داخل وریدی سالانه

یکی دیگر از داروهای رایج پوکی استخوان دنوزوماب ((Prolia است .دنوزوماب که به بیس فسفونات ها مرتبطنیست، ممکن است در افرادی که نمی توانند بیسفسفونات مصرف کنند، مانند برخی از افرادی که عملکردکلیه آنها کاهش یافته است، استفاده شود.

دنوزوماب با تزریق های کم عمق، درست زیر پوست، هرشش ماه یکبار تزریق می شود. اگر دنوزوماب مصرف میکنید، ممکن است مجبور شوید این کار را به طور نامحدودانجام دهید، مگر اینکه پزشک شما را به داروی دیگریمنتقل کند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که احتمالشکستگی ستون فقرات پس از قطع دارو وجود دارد،بنابراین مهم است که آن را به طور مداوم مصرف کنید.

عوارض جانبی رایج قرص بیس فسفوناتچیست؟

عوارض جانبی اصلی قرص های بیس فسفونات ناراحتیمعده و سوزش سر دل است. به مدت 30 تا 60 دقیقه درازنکشید یا خم نشوید تا دارو در داخل مری باز نشود. اکثرافرادی که از این نکات پیروی می کنند این عوارض جانبیرا ندارند.

قرص های بیس فسفونات به خوبی توسط معده جذب نمیشوند. ممکن است مصرف دارو با یک لیوان بزرگ آبومعده خالی کمک کند. هیچ چیز دیگری را به مدت 30 تا60 دقیقه نخورید، پس از آن می توانید غذا بخورید،مایعات دیگر بنوشید و داروهای دیگر مصرف کنید.

آیا بیس فسفونات های داخل وریدی مزیت هایینسبت به شکل قرص دارند؟

اشکال داخل وریدی بیس فسفونات ها مانند ایباندرونات وزولدرونیک اسید باعث ناراحتی معده نمی شود. و ممکناست برای برخی افراد برنامه ریزی یک تزریق وریدی سهماهه یا سالانه آسان تر از یادآوری مصرف یک قرصهفتگی یا ماهانه باشد.

بیس فسفونات های داخل وریدی در برخی افراد علائمخفیف شبیه آنفولانزا ایجاد می کند، اما معمولاً فقط پساز اولین تزریق. می توانید با مصرف استامینوفن قبل وبعد از تزریق، اثر آن را کاهش دهید.

آیا داروهای پوکی استخوان می توانند بهاستخوان های شما آسیب برسانند؟

یک عارضه بسیار نادر بیس فسفونات ها و دنوزومابشکستگی یا ترک در وسط استخوان ران است. این آسیبکه به نام شکستگی آتیپیک فمور شناخته می‌شود،می‌تواند باعث ایجاد درد در ران یا کشاله ران شود که بهطور نامحسوس شروع می‌شود و ممکن است به تدریجبدتر شود.

بیس فسفونات ها و دنوزوماب همچنین می توانند باعثاستئونکروز فک شوند، یک بیماری نادر که در آن بخشیاز استخوان فک دچار تخریب می شود و به کندی بهبودمی یابد یا بهبود نمی یابد، معمولاً این اتفاق پس ازکشیدن دندان یا سایر کارهای دندانپزشکی تهاجمی رخ می دهد. این امر در افراد مبتلا به سرطان که استخوان رادرگیر می کند بیشتر اتفاق می افتد چون دوزهای بسیاربیشتری از بیس فسفونات نسبت به مواردی که معمولاًبرای پوکی استخوان استفاده می شود، مصرف می کنند.

آیا باید از بیس فسفونات ها تعطیلات داروییبگیریم؟

خطر ابتلا به شکستگی آتیپیک فمور یا استئونکروز فک با مصرف طولانی تربیس فسفونات‌ها افزایش می‌یابد. بنابراین ممکن است پزشک به شما توصیه کند که مصرفاین نوع دارو را به طور موقت قطع کنید. این عمل به عنوانتعطیلات دارویی شناخته می شود.

با این حال، حتی اگر مصرف دارو را متوقف کنید، اثراتمثبت آن ممکن است باقی بماند. به این دلیل که پس ازچندین سال مصرف بیس فسفونات، دارو در استخوانشما باقی می ماند.

به دلیل این اثر ماندگار، اکثر متخصصان بر این باورندکه برای افرادی که در طول درمان وضعیت خوبی دارندکسانی که هیچ استخوانی نشکسته است و تراکماستخوان را حفظ می کنندمنطقی است که پس ازمصرف پنج ساله دارو، بیس فسفونات خود را تا مدتی تعطیل کنند.

آیا از هورمون ها برای درمان پوکی استخواناستفاده می شود؟

استروژن که گاهی اوقات با پروژستین همراه با هم تجویز می شد، زمانی برای درمان پوکی استخوان استفاده میشد. این درمان می تواند خطر لخته شدن خون، سرطانرحم، سرطان سینه و احتمالاً بیماری قلبی را افزایش دهد. در حال حاضر معمولاً برای زنان در معرض خطر بالایشکستگی که نمی توانند سایر داروهای پوکی استخوان رامصرف کنند، استفاده می شود.

زنانی که برای کاهش علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی،درمان جایگزینی هورمونی را دریافت می کنند، این موضوع باعث افزایش سلامت استخوان می شود. توصیه‌های فعلی می‌گوید که از کمترین دوز هورمون برایکوتاه‌ترین مدت استفاده کنید.

رالوکسیفن (Evista) اثرات مفید استروژن بر تراکماستخوان در زنان یائسه را تقلید می کند، بدون اینکهبرخی از خطرات مرتبط با استروژن را تهدید کند. مصرفاین دارو می تواند خطر ابتلا به برخی از انواع سرطانسینه را کاهش دهد. گرگرفتگی یک عارضه جانبی رایجاست. رالوکسیفن همچنین ممکن است خطر لخته شدنخون را افزایش دهد.

داروهای پوکی استخوان چگونه کار می کنند؟

در طول زندگی، استخوان های سالم به طور مداوم تجزیه و بازسازی می شوند. با افزایش سنبه ویژه پس ازیائسگیاستخوان ها سریع تر تجزیه می شوند. ازآنجایی که بازسازی استخوان نمی تواند سرعت خود راحفظ کند، استخوان ها تحلیل رفته و ضعیف تر می شوند.

اکثر داروهای پوکی استخوان با کاهش سرعت تجزیه استخوان‌ها کار می‌کنند. برخی از آنها با تسریع رونداستخوان سازی کار می کنند. هر دو مکانیسم استخوانرا تقویت می کنند و خطر شکستگی را کاهش می دهند.

کدام داروها به تسریع روند استخوان سازی کمکمی کنند؟

داروهای استخوان ساز عبارتند از:

تری پاراتید (فورتئو)

آبالوپاراتید (تیملوس)

روموسوزوماب (Evenity)

این نوع داروها معمولاً برای افرادی که تراکم استخوانبسیار پایینی دارند، شکستگی‌های قبلی داشته‌اند یاپوکی استخوان آن‌ها ناشی از مصرف داروهایاستروئیدی است، استفاده می‌شود.

تری پاراتید و آبالوپاراتید نیاز به تزریق روزانه دارند. مطالعات روی موش‌های آزمایشگاهی افزایش خطرسرطان استخوان را نشان داده است، بنابراین این داروهادر افرادی که در معرض خطر بالای سرطان استخوانهستند استفاده نمی‌شوند. تاکنون افزایش سرطاناستخوان در افرادی که این داروها را مصرف کرده اندمشاهده نشده است.

روموسوزوماب به صورت تزریق ماهانه در مطب پزشکشما تجویز می شود. این یک داروی جدید است و عوارضجانبی طولانی مدت آن کمترشناخته شده است، اما بهافرادی که اخیراً سکته مغزی یا حمله قلبی داشته اند دادهنمی شود. درمان پس از 12 دوز ماهانه متوقف می شود.

این داروهای استخوان ساز را می توان تنها برای یک یادو سال مصرف کرد و فواید آن پس از قطع مصرف بهسرعت از بین می رود. برای محافظت از استخوانی کهساخته شده است، باید داروی تثبیت کننده استخوانمانند بیس فسفونات را شروع کنید.

آیا دارو به تنهایی می تواند پوکی استخوان را باموفقیت درمان کند؟

به طور کامل به دارو به عنوان تنها درمان پوکی استخوانخود اعتماد نکنید. این شیوه ها نیز مهم هستند:

ورزش. فعالیت بدنی با تحمل وزن و ورزش هایی کهتعادل و وضعیت بدن را بهبود می بخشد می توانداستخوان ها را تقویت کرده و احتمال شکستگی را کاهشدهد. هر چه با افزایش سن فعال تر و تناسب اندام باشید،احتمال افتادن و شکستن استخوان کمتر می شود.

تغذیه ی خوب. یک رژیم غذایی سالم داشته باشید ومطمئن شوید که کلسیم و ویتامین D کافی دریافت میکنید.

ترک سیگار. کشیدن سیگار باعث افزایش سرعت تحلیلاستخوان می شود.

الکل را محدود کنید. اگر مصرف الکل را انتخاب میکنید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید. برای زنانسالم، این به معنای حداکثر یک لیوان نوشیدنی در روزاست. برای مردان سالم، حداکثر دو لیوان نوشیدنی درروز است.