دکتر بابک محمودیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

دکتر بابک محمودیان مقالات پزشکی درای نیدلینگ یا سوزن خشک

درای نیدلینگ یا سوزن خشک

درای نیدلینگ درمانی است که پزشکان و فیزیوتراپیستها  برای مشکلات درد و حرکت مرتبط با نقاط ماشه ایمیوفاشیال استفاده می کنند. با استفاده از این تکنیک،یک درمانگر سوزن های نازکی را داخل یا نزدیک نقاطماشه ای شما وارد می کند. سوزن ها عضلات شما راتحریک می کنند که باعث انقباض آنها می شود. این روش به تسکین درد و بهبود دامنه حرکتی شما کمک می کند.

پزشکان و فیزیوتراپیستها  ممکن است از تکنیک هایسوزن خشک سطحی یا عمیق استفاده کنند.

درای نیدلینگ (سوزن خشک) چیست؟

سوزن خشک تکنیکی است که فیزیوتراپ ها و پزشکان آموزش دیده برای درمان دردهای اسکلتی عضلانی ومشکلات حرکتی استفاده می کنند. تقریباً همیشه بهعنوان بخشی از یک برنامه مدیریت درد کامل تر که میتواند شامل ورزش، کشش، ماساژ و تکنیک های دیگرباشد، استفاده می شود. در طول این درمان، یکدرمانگرسوزن های نازک و تیز را از طریق پوست شماوارد می کند تا نقاط ماشه ای ناحیه زیرین میوفاشیال رادرمان کند.

در لغت «میوفاشیال»، «میو» به معنای «عضله» است. فاسیا بافت همبند نازک و سفید رنگی است که دورعضلات شما پیچیده شده است.

نقاط ماشه ای نواحی گره خورده و حساسی هستند که درعضلات شما ایجاد می شود. این نقاط ماشه ای بسیارحساس هستند و هنگام لمس می توانند دردناک باشند. گاهی اوقات، یک نقطه ماشه ای ممکن است نزدیک محلدرد شما باشد. اما آنها همچنین اغلب علت درد ارجاعیهستند. درد ارجاعی دردی است که قسمت دیگری از بدنشما را تحت تاثیر قرار می دهد.

فیزیوتراپیست ها از سوزن برای کاهش نقاط ماشه ایشما استفاده می کنند. هنگامی که سوزن خشک رویعضلات و بافت های شما اعمال می شود، می تواند باعثکاهش سفتی، افزایش جریان خون و کاهش درد موضعیو ارجاعی شود. فیزیو تراپیستها از سوزن های جامداستفاده می کنند که حاوی هیچ نوع دارویی نیستند. بههمین دلیل است که این تکنیکخشکنامیده می شود. هیچ چیزی به بدن شما تزریق نمی شود. تزریق نقطهماشه ای متفاوت است. آنها حاوی دارو هستند و توسطپزشک انجام می شوند.

سوزن خشک چگونه عمل می کند؟

هنگامی که عضله شما بیش از حد استفاده می شود،دچار بحران انرژی می شود که در آن فیبرهای عضلانیخون کافی دریافت نمی کنند. هنگامی که آنها خونطبیعی را دریافت نمی کنند، اکسیژن و مواد مغذی رادریافت نمی کنند که به ماهیچه شما اجازه می دهد بهحالت استراحت طبیعی خود بازگردد.

وقتی این اتفاق می افتد، بافت نزدیک نقطه ماشه شمااسیدی تر می شود. اعصاب شما حساس می شوند، واین پدیده ، ناحیه را دردناک می کند.

تحریک نقطه ماشه ای با سوزن به بازگرداندن جریانخون طبیعی کمک می کند تا ناحیه را شسته و تنش را ازبین ببرد. سوزن خشک همچنین می‌تواند رشته‌های عصبیرا فعال کند که مغز شما را تحریک می‌کنند تا اندورفین که یک ماده قوی ضد درد  در بدن شما است، آزاد شود.

هنگامی که درمانگر شما نقطه ماشه ای را پیدا می کند،یک سوزن را از طریق پوست شما مستقیماً در آن وارد میکند. آنها ممکن است سوزن را کمی به اطراف حرکتدهند تا سعی کنند آنچه را که پاسخ انقباض موضعینامیده می شوداسپاسم سریع عضله شمادریافتکنند. این واکنش می تواند نشانه خوبی از واکنش عضلهشما باشد.

برخی از افراد تقریباً بلافاصله پس از یک جلسه سوزنخشک احساس بهبودی در درد و تحرک خود می کنند. برای دیگران، بیش از یک جلسه طول می کشد.

آیا سوزن خشک درد دارد؟

نقاط ماشه ای معمولاً هنگام لمس دردناک هستند. بنابراین،قبل از سوزن زدن، ممکن است در زمانی که درمانگرشمانقطه ماشه ای را پیدا می کند، کمی درد را تجربه کنید.

همچنین ممکن است در حین سوزن زدن احساس ناراحتیکنید. گاهی اوقات، بیماران احساس نمی‌کنند که سوزنوارد می‌شود، زیرا سوزن بسیار کوچک است، اما گاهی ،بیماران احساس می‌کنند که سوزن وارد می‌شود. هنگامیکه سوزن در نقطه ماشه ای قرار دارد، می تواند دردناکباشد و باعث پاسخ انقباضی شود. پس از درمان، ممکناست در نزدیکی محل قرار دادن سوزن احساس سفتی یادرد داشته باشید، اما مهم است که به حرکت و کششادامه دهید.

سوزن خشک چه می کند؟

سوزن خشک ممکن است به تسکین درد و افزایش دامنهحرکتی شما کمک کند. شرایطی که سوزن خشک ممکناست باعث درمان آن شود عبارتند از:

مشکلات دیسک.

التهابات تاندونی.

سردردهای میگرنی و تنشی.

مشکلات فک و دهان، مانند اختلالات مفصل گیجگاهیفکی (TMJ).

آسیبهای شلاقی گردن.

اختلالات ناشی از استفاده مکرر، مانند سندرم تونلکارپال.

مشکلات ستون فقرات.

درد لگن.

گرفتگی شبانه عضلات

نورالژی (دردهای عصبی) پس از تبخال وزونا.

چه کسانی نباید درمان های سوزن خشک رادریافت کنند؟

گروه های خاصی از افراد هستند که نباید سوزن خشکدریافت کنند. درمانگران این روش را برای کودکان زیر 12 سال توصیه نمی کنند زیرا ممکن است دردناک باشد. شماو فرزندتان هر دو باید رضایت خود را ارائه دهید و ابتداباید گزینه های کمتر تهاجمی دیگر را در نظر بگیرید. سایر گروه هایی که باید قبل از دریافت سوزن خشک باپزشک خود مشورت کنند شامل این افراد هستند:

باردار هستند.

قادر به درک درمان نیستند.

از سوزن بسیار می ترسند.

سیستم ایمنی ضعیف دارند.

به تازگی عمل جراحی انجام داده اند.

از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند.

قبل از درمان با سوزن خشک چه اتفاقی می افتد؟

قبل از هر گونه درمان سوزن خشک، پزشک سابقه پزشکیشما را بررسی می کند و یک معاینه فیزیکی انجام میدهد. آنها باید تعیین کنند که آیا سوزن خشک برای شمامناسب است یا خیر. اگر فکر می کنند شما داوطلبهستید، نحوه عملکرد درمان را توضیح می دهند و به هرسوالی که ممکن است داشته باشید پاسخ خواهند داد.

در روز درمان، باید لباس راحتی بپوشید. چیزی بپوشید کهبه درمانگر شما اجازه دهد به راحتی به منطقه درماندسترسی داشته باشد. در غیر این صورت، ارائه دهندهلباس یا روپوش به شما می دهد.

یک درمانگر شما را به اتاق امتحان معاینه می برد. شمادر صورت لزوم لباس خود را تنظیم خواهید کرد و آنهاشما را در موقعیت مناسب برای درمان قرار می دهند.

در طول درمان درای نیدلینگ چه اتفاقی می افتد؟

ابتدا، ارائه دهنده محل درمان را استریل کرده و سوزن راآماده می کند. سوزن ها همیشه یکبار مصرف و استریلهستند. سپس، آنها از یک دست یا انگشتان خود برایاحساس (لمس) منطقه برای تعیین نقطه ماشه استفاده میکنند. با دست دیگر، سوزن راکه توسط یک لوله راهنمایپلاستیکی احاطه شده استروی آن ناحیه قرار میدهند. لوله راهنما به درمانگر شما کمک می‌کند تا در حینکار با یک دست، سوزن را دقیقاً در جای خود وارد کند.

درمانگرشما به آرامی سوزن را به لایه بالایی پوست شما(اپیدرم) می زند و لوله راهنما را دور می اندازد. تکنیکیکه ارائه دهنده شما استفاده می کند ممکن است متفاوتباشد. تکنیک های رایج درای نیدلینگ عبارتند از:

سطحی: ارائه دهنده شما سوزن را 5 تا 10 میلی متردر لایه زیرین پوست شما (بافت زیر جلدی) روی نقطهماشه وارد می کند.

عمیق: ارائه دهنده شما سوزن را فراتر از بافت زیرجلدی به عمق عضله شما وارد می کند تا به نقطه ماشه ای نفوذ کند.

بسته به تکنیک، ارائه دهنده شما ممکن است سوزن رابرای مدت کوتاهی از دو ثانیه تا 20 ثانیه در جای خودبگذارد. آنها همچنین ممکن است از تکنیک پیستونینگاستفاده کنند. این روش که به آن تکنیک داخل و خارج نیزمی‌گویند، درمانگر شما به سرعت سوزن را از طریق بافتبالا و پایین می‌برد.

درمانگر شما ممکن است تنها از یک تا دو سوزن در طولاولین درمان شما استفاده کند. هنگامی که پاسخ شما رابه روشنی ببینند، ممکن است درمانگر شما شروع بهاستفاده از سوزن های بیشتری کند که بستگی به شرایطشما دارد. به عنوان مثال، آنها ممکن است از 10 تا 15 سوزن در امتداد ستون فقرات شما برای درمان کمردرداستفاده کنند.

در طول درمان، ممکن است احساس درد یا انقباضعضلانی داشته باشید. این احساسات طبیعی هستند ونشانه این است که عضلات شما به درمان پاسخ میدهند.

بعد از روش سوزن خشک چه اتفاقی می افتد؟

پس از درمان با سوزن خشک، پزشک شما سوزن راخارج می کند و پوست شما را برای هر گونه واکنشبررسی می کند. آنها سوزن را دور می اندازند.

سپس درمانگر از شما می‌خواهد به آرامی از حالت خوابیده بلند شوید. اگر هر گونه سرگیجه را تجربه میکنید، قبل از خروج از مطب از شما می خواهند بنشینید واستراحت کنید.

پس از درمان، مطمئن شوید که مقدار زیادی آب بنوشید تاهیدراته بمانید. ممکن است پس از درمان افزایش دردعضلانی را تجربه کنید، اما مهم است که به حرکت ادامهدهید. این طبیعی است و ممکن است 24 تا 36 ساعتطول بکشد. می توانید مقداری کبودی را در نزدیکی ناحیهتحت درمان مشاهده کنید. این کبودی ممکن است تا یکهفته ادامه داشته باشد.

مزایای سوزن خشک چیست؟

به عنوان بخشی از برنامه کلی درمان شما، سوزن خشکفواید زیادی دارد. این روش ارزان است و به طور کلی بیخطر است. اگر توسط یک درمانگرآموزش دیده انجامشود، خطر عوارض کمی دارد.

بررسیها نشان می دهد که سوزن خشک می تواند نقاطماشه ای شما را آزاد کند، که ممکن است به تسکین درد وسفتی عضلات شما کمک کند. آزاد کردن نقاط ماشه اینیز ممکن است انعطاف پذیری شما را افزایش دهد ودامنه حرکتی شما را بهبود بخشد.

عوارض جانبی بالقوه سوزن خشک چیست؟

شایع ترین عارضه جانبی سوزن خشک درد در حین و بعداز درمان است.

سایر عوارض جانبی معمولاً جزئی هستند. آنها ممکناست شامل موارد زیر باشند:

سفتی عضلانی

کبودی در محل تزریق یا نزدیک آن.

غش کردن.

خستگی.

خطر عفونت نیز وجود دارد. مهم است که درمانگر شماآموزش مناسبی را دریافت کرده باشد.

عوارض جانبی جدی بسیار نادر است. با این حال، اگرخونریزی از محل تزریق را تجربه کردید، فشار محکمیوارد کنید و با پزشک خود تماس بگیرید. اگر تنگی نفسرخ داد، با پزشک خود تماس بگیرید . اگر سوزن در ناحیهقفسه سینه شما انجام شود، می تواند باعث فروپاشی ریه(پنوموتوراکس) شود. این بسیار نادر است اما نیاز بهعکسبرداری با اشعه ایکس و مراقبت بیشتر دارد.

تفاوتهای سوزن خشک و طب سوزنی

روش سوزن خشک مشابه طب سوزنی نیست. هر دو روششامل نفوذ به پوست شما با سوزن است. و ازسوزنهای مشابهی استفاده می کنند، اما این همان جایی است کهشباهت ها به پایان می رسد.

طب سوزنی توسط متخصصان طب سوزنی دارای مجوزو مبتنی بر طب شرقی انجام می شود، در حالی که سوزنخشک در طب غربی وبا ارزیابی الگوهای درد، وضعیتبدن، الگوهای حرکتی معیوب و تست های ارتوپدی است.

طب سوزنی دردهای اسکلتی عضلانی را درمان می کنداما برای درمان بیماریهای دیگر هم استفاده می شود. سوزن خشک بافت عضلانی را با هدف کاهش درد،غیرفعال کردن نقاط ماشه ای و بهبود حرکت درمان میکند و به طور معمول، به عنوان بخشی از یک رویکرددرمانی گسترده تر که شامل سایر درمان های فیزیوتراپینیز  است، استفاده می شود.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

استئوآرتریت ستون فقراتاستئوآرتریت ستون فقرات

آرتروز ستون فقرات چیست؟

استئوآرتریت (OA) یک بیماری تخریبی مفصلی است کهمعمولا افراد سالمند را تحت تاثیر قرار می دهد. اینبیماری در اثر تخریب غضروف ایجاد می شود. غضروف یک بافت صاف و الاستیکی است که از مفاصل محافظتمی کند و لغزندگی لازم برای عملکرد طبیعی مفصل رافراهم می کند.

استئوآرتریت می تواند مفاصل مختلف بدن را تحت تاثیرقرار دهد، مانند مفاصل:

دست ها

زانو

لگن

ستون فقرات

استئوآرتریت ستون فقرات به طور خاص بر مفاصلفاست، غضروف بین استخوان های تشکیل دهنده ستونفقرات و رباط های ستون فقرات تأثیر می گذارد.

با افزایش سن، غضروف پوشاننده مفاصل فاست بهآرامی از بین می رود. دیسک های بین مهره های شما دردرجه اول از آب ساخته شده اند. این دیسک‌ها می‌توانندبا افزایش سن کم آب شوند. این امر می‌تواند باعث باریکشدن دیسک‌های ستون فقرات شما و افزایش فشار برروی مفاصل فاست شود.

علائم استئوآرتریت ستون فقرات چیست؟

آرتروز ستون فقرات علائم مختلفی ایجاد می کند. شایعترین آن کمردرد است. درد اغلب در قسمت پایین کمرشروع می شود. در مراحل اولیه بیماری، ممکن است فقطصبح ها به دلیل ساعت ها عدم تحرک درد داشته باشید. از آنجایی که این یک بیماری پیشرونده است، علائممعمولاً با گذشت زمان بدتر می شوند. سایر علائم آرتروزستون فقرات عبارتند از:

حساسیت مفاصل

سفتی مفصل

محدوده حرکت محدود

ضعف یا بی حسی در پاها یا بازوها، سوزن سوزنشدن در پاها

کمردرد ناشی از استئوآرتریت ستون فقرات اغلب هنگامنشستن یا ایستادن بدتر می شود. معمولاً هنگام درازکشیدن بهبود می یابد. برخی از افرادی که آرتروز ستونفقرات دارند هیچ علامتی ندارند.

علت استئوآرتریت ستون فقرات چیست؟

استئوآرتریت ناشی از تخریب آهسته غضروف اطرافمفاصل در قسمت پایین کمر است. علت دقیق این بیماریناشناخته است، اما برخی از افراد در معرض خطربیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. این شاملافرادی می شود که ضربه به ستون فقرات را تجربه کردهاند.

تجربه آسیب در سنین پایین تر می تواند باعث شود کهغضروف شما خیلی سریعتر از بین برود. چاقی همچنینمی تواند در استئوآرتریت ستون فقرات نقش داشته باشدزیرا وزن اضافی بدن فشار بیشتری را بر مفاصل ستونفقرات وارد می کند. سایر عوامل خطر عبارتند از:

افزایش سن

زن بودن

سابقه خانوادگی آرتروز

کار در شغلی که فشار مکرر دارد

مفاصل یا غضروف معیوب در بدو تولد

نحوه تشخیص استئوآرتریت ستون فقرات

قبل از تشخیص استئوآرتریت ستون فقرات، پزشک ممکناست در مورد سابقه خانوادگی بیماری شما بپرسد و یکمعاینه فیزیکی برای بررسی حساسیت، دامنه حرکتیمحدود و تورم در پشت شما انجام دهد. در مورد علائمدیگری که ممکن است داشته باشید، مانند بی حسی یاضعف، به پزشک خود بگویید.

آزمایشات تصویربرداری معمولاً برای تشخیصاستئوآرتریت ستون فقرات استفاده می شود. اینآزمایش‌ها می‌توانند آسیب‌های استخوانی، خارهایاستخوانی و از بین رفتن غضروف مفاصل را بررسی کنند. پزشک شما ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس یاMRI را تجویز کند که تصویری دقیق از ستون فقراتشما ایجاد می کند.

از آنجایی که آرتروز ستون فقرات علائمی مشابه سایربیماری ها دارد، پزشک ممکن است برای رد سایر بیماریها آزمایش خون انجام دهد.

برخی از پزشکان تجزیه و تحلیل مایع مفصلی را تجویزمی کنند. در این روش، پزشک یک سوزن را در مفصلآسیب دیده وارد می کند تا نمونه مایع را جمع آوری کند. این آزمایش می تواند تعیین کند که آیا علائم ناشی ازاستئوآرتریت، نقرس یا عفونت است.

فیزیوتراپیفیزیوتراپی

فیزیوتراپی چیست؟

یکی از گرایش های اصلی علم توانبخشی، فیزیوتراپی است که هدف نهایی آن بهبود عملکرد، افزایش دامنه حرکت، افزایش قدرت عضلات، انعطاف عضلات، تحمل عضلات، بهبود زندگی فرد، بهبود وضعیت راه رفتن و در نهایت بهبود عملکرد کلی فرد هست. به طور کلی می‌توان گفت هر چیزی که مربوط به حرکت انسان‌ها می‌شود به فیزیوتراپی مرتبط هست و می‌تواند در آن دخالت داشته باشد. در این مطلب درباره علم فیزیوتراپی و کاربردهای آن صحبت می‌کنیم. اگر به کسب اطلاعاتی پیرامون علم فیزیوتراپی و توانبخشی علاقمند هستید، خواندن این مقاله را از دست ندهید. همچنین اگر در حوزه فیزیوتراپی نیازمند مشاوره هستید، می‌توانید از طریق شماره تلفن 021-77701619 با دکتر بابک محمودیان در تماس باشید.

فیزیوتراپیست چه توانمندی هایی دارد و چه کاری انجام می‌دهد؟

فیزیوتراپیست کسی است که با اشراف بر علم‌های موجود آناتومی، فیزیولوژی، کینزیولوژی (حرکت شناسی) و شناخت بیماری‌ها و عوارض ناشی از آن‌ها می‌تواند به عنوان یک متخصص در حرکات بدن بتواند بهترین برنامه درمانی را که شامل موارد زیر است:

  1. تمرین درمانی برای بهبود وضعیت حرکتی بیماران
  2. درمان‌های دستی
  3. استفاده از ابزارهای خاص، دستگاه‌های الکتروتراپی
  4. سایر تجهیزات مورد نیاز که به قدرت عضلانی، تحمل عضلانی، انعطاف پذیری و عملکرد بهتر بیماران کمک می‌کند.

فیزیوتراپی برای درمان چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟

علم فیزیوتراپی به عنوان یکی از شاخه های توانبخشی، همانطور که از نامش پیداست، با حرکت افراد مرتبط است. به عبارت دیگر میتواند برای بهبود بیماری هایی با زمینه حرکتی، مؤثر واقع شود. پس بیماری‌هایی که از طریق فیزیوتراپی میتوانند بهبود پیدا کنند عبارتند از:

  1. بیماری‌های ارتوپدی
  2. بیماری‌های نورولوژیک
  3. بیماری‌های تنفسی و قلبی
  4. بیماری‌های روماتیسمی و پوستی
  5. مشکلات مرتبط با کف لگن
  6. بیماران نیازمند بستری (پس از بارداری، جراحی و …)
  7. بیماران سوختگی

فواید فیزیوتراپی

شاید برایتان سوال باشد که فایده فیزیوتراپی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مهمترین فایده فیزیوتراپی این است که کیفیت زندگی بیمار را بهبود دهد. به عبارت دیگر عملکرد بیمار را تا حد ممکن ارتقاء دهد و دامنه حرکت او را گسترش دهد. در نتیجه کیفیت زندگی فرد بهتر شود.

بنابراین از فواید فیزیوتراپی هم افراد سالم می‌توانند بهره ببرند (برای پیشگیری از آسیب و نگه داشتن خودشان در بالاترین سطح عملکری) و هم افرادی که به نحوی آسیب خاصی داشتند. (برای برگشتن به بالاترین سطح عملکرد و فعالیت خودشان). فراموش نکنید که فیزیوتراپی هم در درمان و هم در پیشگیری از آسیب می‌تواند به شدت کمک کننده باشد. همچنین در پیشگیری از آسیب مجدد، برای افرادی که دچار عارضه و مشکلات خاصی شده‌اند مفید است.

روش‌های درمانی در فیزیوتراپی

اشاره کردیم که فیزیوتراپی برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها مفید است. به عبارت دیگر میتواند بیماری های زیادی را بهبود دهد از کمر درد و پا درد و موارد حوزه ارتوپدی گرفته تا بیماران قلبی و تنفسی و حتی سوختگی! لذا فیزیوتراپیست متناسب با مشکل فرد بیمار، برای درمان او یک برنامه اختصاصی طراحی میکند. در این برنامه ممکن است انواع مختلفی از تمرین ها در قالب ورزش درمانی، الکتروتراپی و یا سایر تکنیک های دیگر باشد. در ادامه برخی از این تکنیک‌ها را توضیح می‌دهیم.

تمرین درمانی

اولین و مهمترین این تکنیک‎ها شامل تمرین درمانی است. یعنی فیزیوتراپیست با توجه به شرایط هر فرد تمریناتی را که برای بهبود حرکت، بهبود دامنه حرکتی، بهبود قدرت عضلات، بهبود وضعیت مفاصل و آن قسمت از بدن که مدنظر دارد را طراحی می‌کند و آموزش داده و این تمرینات را به عنوان درمان ارائه می‌دهد.

منوال تراپی

روش بعدی که جزو جعبه ابزار فیزیوتراپی هست، منوال تراپی هست. یعنی یک جاهایی علاوه بر این که ممکن است از سایر ابزارها استفاده شود، فیزیوتراپیست ملزم هست که از دستان خودش و یک سری تکنیک‌های دستی، ماساژ و موبیلیزیشن و … استفاده کند تا بتواند حرکت، قدرت و دامنه حرکتی را کمک کند تا سریعتر برای فرد ایجاد شود. پس این نیز قسمت مهمی از درمان است.

الکتروتراپی

بقیه ابزارها در دسته الکتروتراپی قرار می‌گیرد. الکتروتراپی شامل استفاده از دستگاه‌هایی است که به فرآیند درمان کمک می‌کنند و بهبود را سریعتر می‌کنند. همچنین درد را کم کرده و التهاب را بهبود می‌دهند و ترمیم را بیشتر می‌کنند که شامل یک سری دستگاه هست.

فیزیوتراپی برای شکستگی مچ پافیزیوتراپی برای شکستگی مچ پا

شکستگی مچ پا زمانی اتفاق می افتد که استخوان یک یاهر دو طرف مچ پا به طور جزئی یا کامل شکسته شود. بیشتر شکستگی های مچ پا در اثر زمین خوردن، پرش،ورزش یا ضربه ایجاد می شود. در مردان، بیشترشکستگی‌های مچ پا در سنین 10 تا 19 سالگی اتفاقمی‌افتد. زنان به طور کلی در تمام گروه‌های سنی دیگر،شکستگی مچ پا را بیشتر تجربه می‌کنند. انواع شکستگیممکن است از ساده تا پیچیده متفاوت باشد. آنها ممکناست شامل یک، دو یا سه ناحیه شکستگی باشند. ضروری است که پس از آسیب دیدگی مچ پا ،ارزیابیبعمل آید تا مشخص شود آیا شکستگی دارید یا خیر. فیزیوتراپیست ها نقش مهمی در کمک به بهبودی افراد ازشکستگی مچ پا دارند. آنها می توانند به شما کمک کنندتا به ایمن ترین و سریع ترین راه ممکن به فعالیت هایعادی خود بازگردید.

شکستگی مچ پا چیست؟

شکستگی مچ پا زمانی است که استخوان در یک یا هر دوطرف مفصل مچ پا، به طور کامل یا جزئی بشکند. چندیننوع شکستگی مچ پا بر اساس تعداد استخوان هایشکسته شده وجود دارد. آن ها هستند:

شکستگی قوزک خارجی. فقط نازک نی (استخوانبیرونی مچ پا) می شکند.

شکستگی قوزک داخلی. فقط استخوان درشت نی(استخوان داخلی مچ پا) می شکند.

شکستگی دو قوزک. دو استخوان می شکند: نازک نی ودرشت نی.

شکستگی سه قوزک. شکستگی در سه محل رخ میدهد: نازک نی، درشت نی، و قوزک خلفی (واقع در پشتدرشت نی)

شدت شکستگی ها بر اساس موارد زیر اندازه گیری میشود:

جابجا نشده: تکه های استخوان شکسته به صورتردیفی باقی می مانند.

جابجا شده: دو قسمت استخوان شکسته در یک راستاقرار نمی گیرند.

خرد شده: استخوان یا استخوان‌ها خرد می‌شوند یاتکه‌های کوچک استخوان می‌شکنند.

شکستگی پیچیده: آسیب شدیدی به بافت نرم اطرافاستخوانهای شکسته وارد شده است.

شکستگی مرکب: قطعات شکستگی پوست را سوراخمی کند.

هنگامی که یک شکستگی شامل چندین استخوانشکسته، می شود، یا استخوان ها در یک ردیف قرار نمیگیرند، شکستگی ناپایدار است و نیاز به درمان فوریدارد. همچنین خطر ابتلا به عفونت برای افراد دارایشکستگی مرکب بیشتر است.

علائم و نشانه ها

افرادی که مچ پای آنها می‌شکند ممکن است موارد زیر راتجربه کنند:

درد شدید و فوری پس از آسیب پیچشی یا افتادن.

صدایپاپیااسنپدر زمان آسیب ،احساس یاشنیده می شود.

تورم، کبودی، حساسیت، یا درد در مچ پا یا ساق پا.

برآمدگی یا تغییر شکل قابل مشاهده در مچ پا یا ساقپا.

مشکل یا ناتوانی در تحمل وزن روی مچ پا.

دردی که با فعالیت افزایش می یابد و با استراحت بهبودمی یابد.

ناتوانی در پوشیدن کفش به دلیل تورم و درد.

چگونه تشخیص داده می شود؟

شکستگی مچ پا با استفاده از اشعه ایکس و معاینهفیزیکی تشخیص داده می شود.

اگر ابتدا به فیزیوتراپیست مراجعه کنید، ارزیابی کامل راانجام خواهد داد. این شامل سوالاتی در مورد سابقهپزشکی شما، نحوه وقوع آسیب و معاینه فیزیکی خواهدبود. فیزیوتراپ شما توانایی شما در راه رفتن و تحمل وزنروی مچ پا آسیب دیده را مشاهده می کند و ناحیه را ازنظر تورم، تغییر شکل و حساسیت بررسی می کند. آنهاهمچنین پا و ساق پای شما را ارزیابی می کنند تا متوجهشوند که آیا سایر نواحی ممکن است آسیب ببینند یا خیر.

اگر به شکستگی مچ پا مشکوک باشید، فیزیوتراپیستشما را به پزشک ، برای عکسبرداری با اشعه ایکسارجاع می دهد. اگر اشعه ایکس شکستگی را نشان داد،برای درمان بیشتر به پزشک ارتوپد، متخصص پا یااورژانس ارجاع داده می‌شوید. بسیار مهم است که آسیبمچ پا توسط فیزیوتراپ یا پزشک شما بلافاصله پس ازآسیب ارزیابی شود تا مشخص شود که آیا شما دچار پیچخوردگی شدید مچ پا هستید یا شکستگی استخوان.

اگر استخوان پوست را سوراخ کرد، بلافاصله به اورژانسبیمارستان مراجعه کنید.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

هنگامی که شکستگی مچ پا نیاز به بی‌حرکتی با استفادهاز گچ گیری یا آتل دارد، مفاصل شما ممکن است دچارسفتی شوند. همچنین گاهی اوقات برای ترمیم شکستگینیاز به جراحی است. چه جراحی داشته باشید یا نه، یکفیزیوتراپ می تواند به بازیابی حرکت مناسب و انعطافپذیری مفصل پس از باز کردن گچ کمک کند. فیزیوتراپیهمچنین می تواند به شما کمک کند تا با خیال راحت قدرتعضلات را در مچ پایی که در طول گچ گیری از آناستفاده نکرده اید بازیابی کنید.

قبل از جراحی

اگر شکستگی مچ پا دارید، درمان به تعداد استخوان هایشکسته و اینکه آیا شما یک شکستگی ساده، پیچیده یامرکب دارید بستگی دارد. درمان اولیه شامل تنظیم مجددو تثبیت استخوان ها توسط پزشک، اغلب با گچ است. ایندرمان در اورژانس بیمارستان یا در صورت نیاز باجراحی انجام می شود.

اگر به جراحی نیاز دارید، ممکن است قبل از جراحی بهفیزیوتراپیست مراجعه کنید که:

مراقبت از آسیب حاد را به شما آموزش دهد.

مچ پای خود را با پیچاندن آن با باند کشی یا استفادهاز رکاب برای محدود کردن حرکت و کنترل تورم، بیحرکت کنید.

برای کاهش درد و تورم از یخ استفاده کنید.

به شما آموزش دهد که مچ پا آسیب دیده را بالا نگهدارید تا تورم کنترل شود.

به شما آموزش دهد که بدون وارد کردن وزن بر روی مچپای آسیب دیده، با استفاده از عصا یا واکر راه بروید.

توصیه به مراقبت بیشتر توسط پزشک ارتوپد یا بخشاورژانس.

بعد از جراحی

اگر شکستگی مچ پای شما نیاز به جراحی داشته باشد،پزشک آن را قالب گیری می کند یا یک چکمه شکستگیبرای تثبیت آن پس از جراحی در اختیار شما قرار میدهد. یک فیزیوتراپیست به محض اینکه از نظر پزشکی بهثبات رسیدید پیش شما مراجعه می کند. آنها به شما کمکمی کنند روی تخت بنشینید، بلند شوید وازرختخوابخارج شوید و سپس تعادل خود را حفظ کنید تا روی پایآسیب ندیده خود بایستید. جراح دستورالعمل‌هایی را ارائهمی‌دهد که ممکن است به شما اجازه داده شود که به مدتشش تا ۱۰ هفته هیچ وزنی روی مچ پای درگیر وارد نکنید. فیزیوتراپیست به شما یاد می دهد که چگونه با استفاده ازعصا یا واکر راه بروید و پله ها و محدودیت ها را مدیریتکنید.

هنگامی که اشعه ایکس تایید کرد که شکستگی بهبودیافته است، پزشک گچ یا آتل شما را برمی دارد. فیزیوتراپیست با شما همکاری خواهد کرد تا با خیالراحت به افزایش وزن روی مچ پای آسیب دیده بپردازید. آنها درمان را آغاز می کنند تا به شما کمک کنند تا قدرت،دامنه حرکتی، تعادل و مهارت های ورزشی خود را بهدست آورید تا بتوانید به فعالیت های عادی خود بازگردید.

اگر نیازی به جراحی ندارید

فیزیوتراپیست می تواند به درمان شکستگی مچ پا پس ازترمیم توسط پزشک کمک کند، که از گچ گیری برای تنظیممجدد استخوان یا چکمه استفاده می کند. هنگامی کهاستخوان بهبود یافت، یک فیزیوتراپ می تواند به شماکمک کند تا قدرت، دامنه حرکتی، تعادل و مهارت هایورزشی خود را به دست آورید.

در حالی که مچ پای شما در گچ است و نمی توانید وزنآن را تحمل کنید، فیزیوتراپ شما می تواند به شما یاددهد که چگونه با عصا یا واکر راه بروید. آنها به شما یادمی دهند که چگونه از رختخواب و ماشین خود داخل وخارج شوید و از پله ها استفاده کنید. فیزیوتراپ شماتجهیزاتی را در اختیار شما قرار می دهد که به بهترینوجه با نیازهای شما مطابقت دارد.

وقتی اشعه ایکس نشان داد که استخوان شما به اندازهکافی بهبود یافته است، پزشک گچ یا آتل شما را برمیدارد. سپس شروع به تحمل وزن روی پای آسیب دیده میکنید و درمان فیزیوتراپی خود را ادامه می دهید یا شروعمی کنید.

برنامه درمانی شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آموزش بیمار. فیزیوتراپیست شما را در موردشکستگی مچ پا آموزش می دهد تا به شما در تصمیمگیری کمک کند. آنها تغییراتی در نوع و مقدار تمریناتیکه انجام می دهید، فعالیت های ورزشی و عملکردهایروزمره شما را پیشنهاد می کنند. آنها همچنین به شماآموزش می دهند که چگونه یک برنامه ورزشی شخصی راانجام دهید تا از بازگشت بدون درد به فعالیت های موردنظر خود اطمینان حاصل کنید.

مدیریت درد. فیزیوتراپیست شما برنامه ای برای درماندرد شما طراحی می کند که می تواند شامل گذاشتن یخدر ناحیه آسیب دیده باشد. آنها همچنین ممکن استاصلاح برخی از فعالیت هایی که باعث درد می شوند راتوصیه کنند.

آموزش راه رفتن. فیزیوتراپ شما به شما کمک می کندتا مقداری از وزن خود را بر اساس سطح بهبودی خودروی پای آسیب دیده قرار دهید. طبق زمان بندی که پزشکشما توصیه می کند، آنها به شما کمک می کنند تا باخیال راحت و به تدریج پیشرفت کنید تا وزن کامل را رویمچ پای آسیب دیده خود تحمل کنید.فیزیوتراپ شمادستورالعمل ها و تمرینات خاصی را برای بازیابی الگویراه رفتن طبیعی ارائه می دهد. آنها بر نحوه حرکت پا و مچپا و زمان گام های شما تمرکز خواهند کرد. ممکن استاز شما بخواهند روی تردمیل با سرعت کم، روی زمینهموار و روی پله تمرین کنید.

کاهش تورم. تورم بعد از شکستگی مچ پا شایع است. درمان برای کاهش تورم ممکن است شامل ماساژ ملایمباشد. فیزیوتراپیست شما همچنین ممکن است روشصحیح استفاده از بانداژ فشاری، اعمال یخ یا حرارت وبالا بردن مچ پای آسیب دیده را در هنگام استراحتتوصیه و به شما آموزش دهد.

تمرین دامنه حرکتی. پس از شکستگی مچ پا، تحرکمچ پا و پا محدود می شود و باعث افزایش فشار در ناحیهشکسته و سایر نواحی می شود. فیزیوتراپیست شماممکن است تکنیک‌های خودکششی را برای کاهش فشار وکمک به بازگرداندن حرکت طبیعی مفاصل اندام تحتانی،از ناحیه لگن تا پای شما راآموزش دهد.

درمان دستی. فیزیوتراپیست شما ممکن است بااستفاده از درمان‌های عملی برای حرکت دادن عضلات ومفاصل (درمان دستی) وضعیت شما را درمان کند. اینتکنیک ها به بهبود حرکت کمک می کند. فیزیوتراپ شماهمچنین ممکن است از درمان دستی برای هدایت منطقهآسیب دیده به سمت الگوی حرکتی کمتر استرس زااستفاده کند. فیزیوتراپ شما همچنین می تواند در برابرحرکات خاص مقاومت اعمال کند تا قدرتی که ممکن استمحدود باشد را بهبود بخشد.

تقویت عضلات. ضعف یا عدم تعادل عضلانی میتواند پس از بی حرکتی و عدم اعمال وزن روی پا ایجادشود. اینها می توانند به از دست دادن عملکرد و ادامهعلائم کمک کنند. بر اساس شدت علائم شما،فیزیوتراپیست شما یک برنامه مقاومتی ایمن، شخصی وپیشرونده را برای شما طراحی خواهد کرد. می توانید باانجام تمرینات تقویتی در حال دراز کشیده ،درمان را درخانه روی تخت یا زمین شروع کنید. سپس می توانیدتمرینات را در حالت ایستاده انجام دهید. فیزیوتراپ شمابر اساس سن و شرایط بدنی شما ورزش های مناسب رابرای شما انتخاب می کند.

آموزش عملکردی. هنگامی که درد، قدرت و حرکتشما بهبود یافت، باید با خیال راحت به فعالیت های سختتر برگردید. یادگیری حرکات ایمن و کنترل شده برای بهحداقل رساندن استرس بر روی مچ پا و پای شما بسیارمهم است. بر اساس ارزیابی حرکتی و اهداف شما،فیزیوتراپ شما مجموعه ای از فعالیت ها را ایجاد می کندتا به شما کمک کند ،یاد بگیرید چگونه بدن خود را بهدرستی و ایمن حرکت دهید.

دستگاه های کمکی. فیزیوتراپیست شما ممکن استاستفاده از وسایل کمکی را برای کمک به بهبودی خودتوصیه کنند، مانند:

. استفاده از عصا یا واکر برای کاهش درد و بهبودتوانایی راه رفتن برای یک دوره خاص، بسته به شدتشکستگی مچ پا.

. قوزک پای خود را برای تثبیت آن در طول ریکاوری اولیهمحکم کنید. فیزیوتراپ شما به شما کمک می کند که یکبریس را ببندید و نحوه استفاده از آن را به شما آموزشدهد.

. بستن مچ پا و پا برای کمک به کاهش تورم. فیزیوتراپیستشما ممکن است تکنیک های بانداژ خاص یا استفاده ازجوراب های فشاری را توصیه کند.

بازگشت به مشارکت کامل در فعالیت های ورزشی و کاریمعمولاً 12 تا 16 هفته پس از شکستگی مچ پا رخ میدهد.

توجه: درمان فیزیوتراپی و زمان بهبودی برای هر فردمتفاوت است. این بستگی به نوع آسیب شما، میزانبهبودی شما و اینکه آیا جراحی کرده اید یا خیر. سن وسلامت جسمانی شما نیز فاکتورهای موثر خواهد بود.

آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟

همه شکستگی های مچ پا قابل پیشگیری نیستند. با اینحال، می توانید اقدامات احتیاطی زیر را برای کاهشخطر آسیب دیدگی مچ پا انجام دهید:

هنگام شرکت در ورزش از وسایل حفاظتی مناسباستفاده کنید.

برای رسیدن به سطح قدرت و آمادگی جسمانی خودتمرین کنید.

کفش های مناسب بپوشید و کفش های ورزشی را بهطور مرتب تعویض کنید.

سطح کافی ویتامین D و کلسیم را حفظ کنید.

عضلات مچ پا را تقویت کنید. فیزیوتراپ شما می تواندیک برنامه تقویتی متناسب با نیازها و اهداف شماطراحی کند.

همچنین می توانید کارهای عملی زیر را برای کاهش خطرافتادن انجام دهید:

موانع و به هم ریختگی را از راهروها و اتاق های خانهخود بردارید.

در مناطقی با نور مناسب کار و بازی کنید.

از چراغ های شبانه در خانه استفاده کنید.

میله های دستگیره را در قسمت های وان و دوش نصبکنید.

به دو طرف راه پله نرده اضافه کنید.

قدرت و تناسب اندام را در طول زندگی خود حفظ کنید.