دکتر بابک محمودیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

دکتر بابک محمودیان مقالات پزشکی استئوآرتریت ستون فقرات

استئوآرتریت ستون فقرات

آرتروز ستون فقرات چیست؟

استئوآرتریت (OA) یک بیماری تخریبی مفصلی است کهمعمولا افراد سالمند را تحت تاثیر قرار می دهد. اینبیماری در اثر تخریب غضروف ایجاد می شود. غضروف یک بافت صاف و الاستیکی است که از مفاصل محافظتمی کند و لغزندگی لازم برای عملکرد طبیعی مفصل رافراهم می کند.

استئوآرتریت می تواند مفاصل مختلف بدن را تحت تاثیرقرار دهد، مانند مفاصل:

دست ها

زانو

لگن

ستون فقرات

استئوآرتریت ستون فقرات به طور خاص بر مفاصلفاست، غضروف بین استخوان های تشکیل دهنده ستونفقرات و رباط های ستون فقرات تأثیر می گذارد.

با افزایش سن، غضروف پوشاننده مفاصل فاست بهآرامی از بین می رود. دیسک های بین مهره های شما دردرجه اول از آب ساخته شده اند. این دیسک‌ها می‌توانندبا افزایش سن کم آب شوند. این امر می‌تواند باعث باریکشدن دیسک‌های ستون فقرات شما و افزایش فشار برروی مفاصل فاست شود.

علائم استئوآرتریت ستون فقرات چیست؟

آرتروز ستون فقرات علائم مختلفی ایجاد می کند. شایعترین آن کمردرد است. درد اغلب در قسمت پایین کمرشروع می شود. در مراحل اولیه بیماری، ممکن است فقطصبح ها به دلیل ساعت ها عدم تحرک درد داشته باشید. از آنجایی که این یک بیماری پیشرونده است، علائممعمولاً با گذشت زمان بدتر می شوند. سایر علائم آرتروزستون فقرات عبارتند از:

حساسیت مفاصل

سفتی مفصل

محدوده حرکت محدود

ضعف یا بی حسی در پاها یا بازوها، سوزن سوزنشدن در پاها

کمردرد ناشی از استئوآرتریت ستون فقرات اغلب هنگامنشستن یا ایستادن بدتر می شود. معمولاً هنگام درازکشیدن بهبود می یابد. برخی از افرادی که آرتروز ستونفقرات دارند هیچ علامتی ندارند.

علت استئوآرتریت ستون فقرات چیست؟

استئوآرتریت ناشی از تخریب آهسته غضروف اطرافمفاصل در قسمت پایین کمر است. علت دقیق این بیماریناشناخته است، اما برخی از افراد در معرض خطربیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. این شاملافرادی می شود که ضربه به ستون فقرات را تجربه کردهاند.

تجربه آسیب در سنین پایین تر می تواند باعث شود کهغضروف شما خیلی سریعتر از بین برود. چاقی همچنینمی تواند در استئوآرتریت ستون فقرات نقش داشته باشدزیرا وزن اضافی بدن فشار بیشتری را بر مفاصل ستونفقرات وارد می کند. سایر عوامل خطر عبارتند از:

افزایش سن

زن بودن

سابقه خانوادگی آرتروز

کار در شغلی که فشار مکرر دارد

مفاصل یا غضروف معیوب در بدو تولد

نحوه تشخیص استئوآرتریت ستون فقرات

قبل از تشخیص استئوآرتریت ستون فقرات، پزشک ممکناست در مورد سابقه خانوادگی بیماری شما بپرسد و یکمعاینه فیزیکی برای بررسی حساسیت، دامنه حرکتیمحدود و تورم در پشت شما انجام دهد. در مورد علائمدیگری که ممکن است داشته باشید، مانند بی حسی یاضعف، به پزشک خود بگویید.

آزمایشات تصویربرداری معمولاً برای تشخیصاستئوآرتریت ستون فقرات استفاده می شود. اینآزمایش‌ها می‌توانند آسیب‌های استخوانی، خارهایاستخوانی و از بین رفتن غضروف مفاصل را بررسی کنند. پزشک شما ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس یاMRI را تجویز کند که تصویری دقیق از ستون فقراتشما ایجاد می کند.

از آنجایی که آرتروز ستون فقرات علائمی مشابه سایربیماری ها دارد، پزشک ممکن است برای رد سایر بیماریها آزمایش خون انجام دهد.

برخی از پزشکان تجزیه و تحلیل مایع مفصلی را تجویزمی کنند. در این روش، پزشک یک سوزن را در مفصلآسیب دیده وارد می کند تا نمونه مایع را جمع آوری کند. این آزمایش می تواند تعیین کند که آیا علائم ناشی ازاستئوآرتریت، نقرس یا عفونت است.

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Related Post

فیزیوتراپی فلج عصب صورت (فلج بل )فیزیوتراپی فلج عصب صورت (فلج بل )

فلج عصب صورت (فلج بل ) شکلی از فلج موقت صورتاست که می تواند بر عملکرد روزانه، ارتباط با دیگران،عزت نفس و کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد. زمانی اتفاقمی افتد که عصب کنترل کننده حرکت در یک طرف صورتملتهب می شود. فلج بل معمولاً با احساس ضعف ناگهانییا فلج در یک طرف صورت شروع می شود.

احتیاط: این علائم همچنین می تواند نشان دهنده یکبیماری شدید مانند سکته باشد. اگر هر نوع ضعف درصورت را تجربه کردید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکیباشید. اگر ضعف با موارد زیر همراه باشد با پزشکتماس بگیرید:

درد در گوش، گونه یا دندان.

از دست دادن حس صورت.

گیجی.

ضعف بازوها یا پاها.

تغییر بینایی.

تب.

سردرد

فلج عصب صورت(فلج بل )چیست؟

فلج بل شکلی از فلج موقت صورت است که می تواند برعملکرد روزانه، ارتباط با دیگران، عزت نفس و کیفیتزندگی فرد تأثیر بگذارد. زمانی اتفاق می‌افتد که عصبکنترل کننده حرکت در یک طرف صورت دچار مشکلمی‌شود

این عارضه اغلب به طور ناگهانی رخ می دهد و باعثدرجات مختلفی از ضعف صورت می شود، اما عموما بهطور طبیعی شروع به بهبود می کند.

در 70٪ موارد، بیماران مبتلا به فلج کامل صورت و 94٪ بیماران مبتلا به فلج نسبی در عرض 6 ماه بهبود مییابند. با این حال، 30 درصد از بیماران مبتلا به فلج کامل صورت، به طور کامل بهبود نمی یابند.

اگرچه علت فلج بل نامشخص است، تصور می شود کهبرخی از موارد ممکن است توسط ویروس هرپس ایجادشود. سایر عوامل خطر عبارتند از: بارداری، چاقی، فشارخون بالا و مزمن، دیابت شیرین، عفونت های دستگاهتنفسی فوقانی و پره اکلامپسی شدید (عارضه بارداری).

ضعف یا فلج صورت ممکن است ناشی از چندین بیماریدیگر از جمله ضربه، یک بیماری مادرزادی (در بدو تولد)،جراحی یا تومور باشد.

چه حسی دارد؟

فلج بل معمولاً با ضعف ناگهانی در یک طرف صورت یااحساس ناگهانی این که نمی توانید یک طرف صورت خودرا حرکت دهید شروع می شود.

فلج بل می تواند به سرعت بدتر شود. علائم دیگر ممکناست شامل موارد زیر باشد:

ناتوانی در بستن چشم در سمت آسیب دیده

افتادگی ابرو در سمت آسیب دیده (در عرض چندساعت تا یک شب)

کاهش اشک یا خشکی در چشم آسیب دیده

درد داخل یا پشت گوش در سمت آسیب دیده

حساسیت به صدا

آبریزش آب دهان

از دست دادن حس چشایی

مشکل در صحبت کردن به دلیل ضعف در اطراف دهان

چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص فلج بل اغلب شامل مشاهده حرکات صورتمانند پلک زدن، بالا بردن ابرو، لبخند زدن و اخم کردن وسایر حرکات است.

پزشک علاوه بر معاینه ممکن است تصویربرداری رزونانسمغناطیسی (MRI) را برای یک فرد مبتلا به ضعف یا فلجصورت توصیه کند تا شرایط جدی‌تری مانند تومور یاسکته مغزی را رد کند. هنگامی که آزمایش ، سایر شرایطاحتمالی را رد کرد، پزشک احتمالاً فلج بل را تشخیصمی‌دهد و درمان را توسط فیزیوتراپ توصیه می‌کند.

افراد مبتلا به فلج بل اغلب یک دوره داروی استروئیدیبرای کاهش تورم اطراف عصب کنترل کننده حرکتصورت، دریافت می کنند. در برخی موارد، به افراد یکداروی ضد ویروسی نیز داده می شود. معمولا پزشکبیمار رابرای فیزیوتراپی ارجاع می دهد.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

در چند روز اول تا یک هفته پس از شروع علائم،فیزیوتراپیست وضعیت شما را ارزیابی می کند، از جمله:

تاریخچه پزشکی بیمار را مرور می کند و در مورد هرگونه جراحی یا شرایط سلامت قبلی صحبت می کند.

بررسی می کند که علائم فعلی بیمار چه زمانی شروعشده اند و چه چیزی آنها را بدتر یا بهتر می کند

یک معاینه فیزیکی با تمرکز بر شناسایی الگوهایضعف ناشی از فلج بل انجام می دهد:

. حرکات صورت ابرو

. بسته شدن چشم

. قابلیت استفاده از گونه در لبخند زدن

. قابلیت استفاده از لب ها

. قابلیت مکیدن

. بالا بردن لب بالا

. بالا بردن یا پایین آوردن لب پایین

فیزیوتراپ بلافاصله این کار را انجام خواهد داد

به بیمار در مورد نحوه محافظت از صورت و چشم خودآموزش می دهد

به بیمار نشان می دهد که چگونه عملکردهای زندگیروزمره خود را در زمانی که فلج صورت دارد ،مدیریت کند

مسیر مورد انتظار بهبودی را توضیح می دهد، تا بیمارباعلائم و نشانه های بهبودی آشنا شود.

پیشرفت بیمار را ارزیابی می کند، و تعیین می کند کهآیا در صورت عدم پیشرفت،بیمار نیازبه ارجاع بهمتخصص دارد یا خیر.

اولین اولویت این است که از چشم بیمار محافظت شود. ناتوانی در بستن کامل و سریع چشم، چشم را در برابرآسیب ناشی از خشکی و ذرات، آسیب پذیر می کند. اجسام خارجی  می توانند قرنیه را خراش دهند .( قسمتجلویی شفاف چشم که عنبیه، مردمک و محفظه جلویچشم را می پوشاند) و می تواند برای همیشه به بیناییبیمار آسیب برساند. فیزیوتراپ بلافاصله به بیمار نشانمی دهد که چگونه از چشم خود محافظت کند، مانند:

استفاده از چشم بندهای مخصوص

تنظیم یک برنامه منظم برای استفاده ازاشک مصنوعی چشم

بستن با احتیاط چشم با انگشتان

اگر حرکات جزئی صورت وجود دارد، درمانگر چند تمرینکلی صورت را آموزش می دهد که باید در خانه انجامشود. این تمرینات به بیمار کمک می کند تا حرکت دادنسمت ضعیف صورت خود را یاد بگیرد و به بیمار کمک میکند از هر دو طرف صورت خود با هم استفاده کند. یکیاز تمرین‌ها، دمیدن ملایم لب‌ها است.

در دوران بازتوانی

فیزیوتراپ به بیمار کمک می کند تا الگوی سالم حرکاتیرا که برای حالات و عملکرد صورت به آن نیاز دارد، بهدست آورد. بازتوانی می تواند چالش برانگیز باشد زیرا:

به طور معمول، توانایی ایجاد حالات صورت و بسیاریاز حرکات صورتخودکاراست؛ یعنی شما با اینتوانایی متولد شده اید و هرگز قبلاً مجبور به فکر کردن بهآن نیستید.

برخلاف سایر ماهیچه های بدن، عضلات صورتحسگرهایی ندارند که تمام جزئیات لازم را در مورد نحوهحرکت به مغز بگویند.

فیزیوتراپیست در طول این زمان چالش برانگیز مربیبیمار خواهد بود و بیمار را از طریق تمرینات ویژه ای کهبرای کمک به یادگیری مجدد حرکات صورت ،بر اساسمشکلات حرکتی خاص بیمار طراحی شده اند، راهنماییمی کند. تمرینات ممکن است در طول دوره بهبودی تغییرکند:

تمرینات شروع. در مراحل اولیه، زمانی که ممکن استدر ایجاد هر حرکت صورت مشکل وجودداشته باشد،درمانگر تمریناتی را به بیمار آموزش می دهد که باعثحرکت صورت می شود. درمانگر به بیمار نشان می‌دهد کهچگونه صورت خود را قرار دهد تا حرکت را آسان‌تر کند ( دامنه حرکتی کمکی) یا چگونه ماهیچه‌های صورت را برایانجام کاری که می‌خواهد انجام دهد، تحریک کند.

تمرینات تسهیل.هنگامی که بیمار بتواند حرکتعضلات صورت را شروع کند، درمانگر تمریناتی را برایافزایش فعالیت عضلات، تقویت ماهیچه ها و بهبودتوانایی در استفاده از عضلات برای مدت طولانی (تسهیلفعالیت ماهیچه ای) طراحی خواهد کرد. .

تمرینات کنترل حرکت درمانگر تمریناتی را طراحیخواهد کرد که:

هماهنگی عضلات صورت را بهبود ببخشد

حرکات صورت بیماررا برای عملکردهای خاص، مانندصحبت کردن یا بستن چشم، اصلاح کند

حرکات را برای حالات صورت، مانند لبخند زدن، اصلاحکند

الگوهای غیر طبیعی حرکت صورت را که می تواند درطول بهبودی رخ دهد، اصلاح کند

برای کار بر روی هماهنگ کردن عضلات صورت، ابتداباید سطح کافی از فعال شدن عضلات صورت را وجودداشته باشد. درمانگر تعیین خواهد کرد که چه زمانیبیمار آماده است.

آرامش. در طول بهبودی، ممکن است بیمار دچار اسپاسمیا پرش صورت شود. فیزیوتراپ تمریناتی را برای کاهشاین فعالیت عضلانی ناخواسته طراحی خواهد کرد. درمانگر به بیمار یاد می دهد که چگونه وچه زمانی عضلهصورت را فعال کند و چه زمانی عضله را استراحت بدهد. با یادگیری انقباض عضله صورت و سپس توقف آن، بیمار می تواند عضلات صورت خود را به دلخواه شل کند وانقباض و اسپاسم را کاهش دهد.

بعد از بازتوانی

برخی از افراد ممکن است پس از یک دوره بهبود درحرکات صورت، در حرکت دادن صورت خود با مشکلبیشتری مواجه شوند، که می تواند آنها را نگران کند کهفلج صورت در حال بازگشت است. با این حال، عود فلجصورت از نوع  فلج بل غیر معمول است.

مشکل جدید در حرکت دادن صورت به احتمال زیاد نتیجهافزایش قدرت عضلات صورت بدون بهبود تواناییهماهنگی و کنترل حرکت است. برای اینکه این اتفاقنیفتد، فیزیوتراپ به بیمار نشان می‌دهد که از چه حرکاتیدر طول بهبودی باید اجتناب شود. به عنوان مثال، مواردزیر ممکن است منجر به الگوهای غیر طبیعی استفاده ازعضلات صورت شود:

تلاش برای انجام بیشترین حرکت صورت یا انقباضماهیچه ای که بیمار می تواند، مانند لبخند زدن تا جاییکه می تواند

آدامس جویدن با نیروی زیاد

بادکنک را با تمام تلاش خود برای به کار انداختنعضلات صورت فوت کند.

درمانگر شما را راهنمایی می کند تا از صورت خود تا حدامکان به طور طبیعی استفاده کنید، بدون اینکه سعیکنید حالات صورت را محدود کنید.

فیزیوتراپیفیزیوتراپی

فیزیوتراپی چیست؟

یکی از گرایش های اصلی علم توانبخشی، فیزیوتراپی است که هدف نهایی آن بهبود عملکرد، افزایش دامنه حرکت، افزایش قدرت عضلات، انعطاف عضلات، تحمل عضلات، بهبود زندگی فرد، بهبود وضعیت راه رفتن و در نهایت بهبود عملکرد کلی فرد هست. به طور کلی می‌توان گفت هر چیزی که مربوط به حرکت انسان‌ها می‌شود به فیزیوتراپی مرتبط هست و می‌تواند در آن دخالت داشته باشد. در این مطلب درباره علم فیزیوتراپی و کاربردهای آن صحبت می‌کنیم. اگر به کسب اطلاعاتی پیرامون علم فیزیوتراپی و توانبخشی علاقمند هستید، خواندن این مقاله را از دست ندهید. همچنین اگر در حوزه فیزیوتراپی نیازمند مشاوره هستید، می‌توانید از طریق شماره تلفن 021-77701619 با دکتر بابک محمودیان در تماس باشید.

فیزیوتراپیست چه توانمندی هایی دارد و چه کاری انجام می‌دهد؟

فیزیوتراپیست کسی است که با اشراف بر علم‌های موجود آناتومی، فیزیولوژی، کینزیولوژی (حرکت شناسی) و شناخت بیماری‌ها و عوارض ناشی از آن‌ها می‌تواند به عنوان یک متخصص در حرکات بدن بتواند بهترین برنامه درمانی را که شامل موارد زیر است:

  1. تمرین درمانی برای بهبود وضعیت حرکتی بیماران
  2. درمان‌های دستی
  3. استفاده از ابزارهای خاص، دستگاه‌های الکتروتراپی
  4. سایر تجهیزات مورد نیاز که به قدرت عضلانی، تحمل عضلانی، انعطاف پذیری و عملکرد بهتر بیماران کمک می‌کند.

فیزیوتراپی برای درمان چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟

علم فیزیوتراپی به عنوان یکی از شاخه های توانبخشی، همانطور که از نامش پیداست، با حرکت افراد مرتبط است. به عبارت دیگر میتواند برای بهبود بیماری هایی با زمینه حرکتی، مؤثر واقع شود. پس بیماری‌هایی که از طریق فیزیوتراپی میتوانند بهبود پیدا کنند عبارتند از:

  1. بیماری‌های ارتوپدی
  2. بیماری‌های نورولوژیک
  3. بیماری‌های تنفسی و قلبی
  4. بیماری‌های روماتیسمی و پوستی
  5. مشکلات مرتبط با کف لگن
  6. بیماران نیازمند بستری (پس از بارداری، جراحی و …)
  7. بیماران سوختگی

فواید فیزیوتراپی

شاید برایتان سوال باشد که فایده فیزیوتراپی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مهمترین فایده فیزیوتراپی این است که کیفیت زندگی بیمار را بهبود دهد. به عبارت دیگر عملکرد بیمار را تا حد ممکن ارتقاء دهد و دامنه حرکت او را گسترش دهد. در نتیجه کیفیت زندگی فرد بهتر شود.

بنابراین از فواید فیزیوتراپی هم افراد سالم می‌توانند بهره ببرند (برای پیشگیری از آسیب و نگه داشتن خودشان در بالاترین سطح عملکری) و هم افرادی که به نحوی آسیب خاصی داشتند. (برای برگشتن به بالاترین سطح عملکرد و فعالیت خودشان). فراموش نکنید که فیزیوتراپی هم در درمان و هم در پیشگیری از آسیب می‌تواند به شدت کمک کننده باشد. همچنین در پیشگیری از آسیب مجدد، برای افرادی که دچار عارضه و مشکلات خاصی شده‌اند مفید است.

روش‌های درمانی در فیزیوتراپی

اشاره کردیم که فیزیوتراپی برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها مفید است. به عبارت دیگر میتواند بیماری های زیادی را بهبود دهد از کمر درد و پا درد و موارد حوزه ارتوپدی گرفته تا بیماران قلبی و تنفسی و حتی سوختگی! لذا فیزیوتراپیست متناسب با مشکل فرد بیمار، برای درمان او یک برنامه اختصاصی طراحی میکند. در این برنامه ممکن است انواع مختلفی از تمرین ها در قالب ورزش درمانی، الکتروتراپی و یا سایر تکنیک های دیگر باشد. در ادامه برخی از این تکنیک‌ها را توضیح می‌دهیم.

تمرین درمانی

اولین و مهمترین این تکنیک‎ها شامل تمرین درمانی است. یعنی فیزیوتراپیست با توجه به شرایط هر فرد تمریناتی را که برای بهبود حرکت، بهبود دامنه حرکتی، بهبود قدرت عضلات، بهبود وضعیت مفاصل و آن قسمت از بدن که مدنظر دارد را طراحی می‌کند و آموزش داده و این تمرینات را به عنوان درمان ارائه می‌دهد.

منوال تراپی

روش بعدی که جزو جعبه ابزار فیزیوتراپی هست، منوال تراپی هست. یعنی یک جاهایی علاوه بر این که ممکن است از سایر ابزارها استفاده شود، فیزیوتراپیست ملزم هست که از دستان خودش و یک سری تکنیک‌های دستی، ماساژ و موبیلیزیشن و … استفاده کند تا بتواند حرکت، قدرت و دامنه حرکتی را کمک کند تا سریعتر برای فرد ایجاد شود. پس این نیز قسمت مهمی از درمان است.

الکتروتراپی

بقیه ابزارها در دسته الکتروتراپی قرار می‌گیرد. الکتروتراپی شامل استفاده از دستگاه‌هایی است که به فرآیند درمان کمک می‌کنند و بهبود را سریعتر می‌کنند. همچنین درد را کم کرده و التهاب را بهبود می‌دهند و ترمیم را بیشتر می‌کنند که شامل یک سری دستگاه هست.

فیزیوتراپی تعویض کامل مفصل رانفیزیوتراپی تعویض کامل مفصل ران

تعویض کامل لگن (آرتروپلاستی) یک مداخله جراحی رایجاست که برای آرتریت شدید یا شکستگی لگن زمانی کهدرمان‌های محافظه‌کارانه بی‌اثر هستند، انجام می‌شود. هدف از جراحی تعویض کامل مفصل ران، تسکین درد،بهبود تحرک مفصل و بازیابی یا بهبود توانایی فرد برایانجام ایمن فعالیت‌های عملکردی مانند راه رفتن، ایستادن،بالا رفتن از پله یا دویدن است. فیزیوتراپیست ها با افرادیکه تعویض کامل مفصل ران انجام داده اند کار می کنندتا عضلات بیمار را تقویت کرده و حرکت را به بالاترین حدخود بازگردانند

تعویض کامل هیپ (آرتروپلاستی) چیست؟

درجراحی تعویض کامل مفصل ران، استخوان و غضروفآسیب دیده را که ممکن است در ایجاد مفصل دردناک وناکارآمد نقش داشته باشد، برداشته و مفصل ران آسیبدیده را با یک مفصل مصنوعی جایگزین می کنند.

مفصل ران یک مفصل گوی و کاسه ای است. گوی بخشیاز استخوان ران و کاسه بخشی از استخوان لگن است. نوع جراحی تعویض مفصل ران با شرایط فیزیکی هر فردمتفاوت است.

نوع جراحی تعویض مفصل ران عبارتند از

تعویض کامل مفصل ران (آرتروپلاستی)

با تعویض کامل مفصل ران (آرتروپلاستی)، گوی و کاسههر دو با قطعات مصنوعی تعویض می‌شوند. تعویضکامل مفصل ران برای درمان شرایطی از جمله

.آرتروز مفصل ران

.روماتیسم مفصلی

.آرتریت تروماتیک

اسپوندیلیت آنکیلوزان

نکروز آواسکولار (از بین رفتن بافت استخوانی در اثر نرسیدن خون)

.شکستگی های خاص لگن

.تومورهای خوش خیم و بدخیم

تعویض جزئی هیپ (همی آرتروپلاستی)

تعویض جزئی لگن (همی آرتروپلاستی) فقط گوی مفصلران را جایگزین می کند. کاسه مفصل ران محکم می ماندو نیازی به تعویض ندارد. همی‌آرتروپلاستی زمانی انجاممی‌شود که فقط قسمترانمفصل آسیب دیده باشد. این کار بیشتر در بیماران مسن و ضعیف و برایشکستگی های مربوط به گوی یا گردن استخوان رانانجام می شود.

قبل از جراحی، افرادی که تصمیم به تعویض کامل مفصلران گرفته‌اند، ممکن است درد شدید در لگن و کشاله رانرا توصیف کنند که می‌تواند تا پایین ران کشیده شود. دردممکن است به طور قابل توجهی بر توانایی فرد در راهرفتن، بالا رفتن از پله ها، نشستن یا ایستادن، انجامفعالیت های روزانه و خوابیدن به سمت آسیب دیده تأثیربگذارد

بلافاصله پس از جراحی تعویض کامل مفصل ران، سفتیدر لگن و ساق پا و ضعف عضلانی تجربه خواهد شد. درابتدا، درد عمدتاً با دارو کنترل می شود. فیزیوتراپیستهمچنین ممکن است کیسه های یخ را برای کمک به کاهشناراحتی و تورم توصیه کند و تمرینات و حرکات ملایم را بهشما آموزش دهد تا شروع به بهبود حرکت و قدرت خودکنید.

چگونه تشخیص داده می شود؟

برای در نظر گرفتن جایگزینی کامل لگن، افراد قبلاً توسطیک پزشک متخصص ویزیت شده اند. پزشک برایارزیابی اینکه آیا تغییراتی در استخوان‌ها و غضروف لگنشما وجود دارد یا خیر، عکس‌برداری با اشعه ایکس راتجویز می‌کند. اگر زمین خورده اید، اشعه ایکس همچنینپزشکان را در تعیین اینکه آیا شکستگی وجود دارد و اینکهآیا برای بازیابی عملکرد نیاز به جراحی وجود دارد،راهنمایی می کند. یک فیزیوتراپیست دامنه حرکتی، قدرتو میزان تأثیر درد لگن بر تحرک عملکردی شما را ارزیابیخواهد کرد. این عوامل می تواند شامل نحوه نشستن وبرخاستن از رختخواب، نشستن و ایستادن، چمباتمه زدن،راه رفتن و حرکت از پله ها و حاشیه ها باشد. نتایج اینارزیابی‌ها به تعیین اینکه آیا ممکن است از جراحیتعویض کامل لگن بهره مند شوید، کمک می‌کند.

تعویض مفصل ران اغلب در بزرگسالان 60 تا 80 سالهانجام می شود. تیم پزشکی شما به شما کمک می کند تابر اساس عکس برداری اشعه ایکس و ارزیابی فیزیکیخود، تعیین کنید که آیا کاندید مناسبی برای جراحیهستید یا خیر. عوامل خطری که ممکن است در بهبودیشما اختلال ایجاد کنند، مانند سن بالا، چاقی، یا سابقهاستعمال دخانیات یا مصرف بیش از حد الکل در نظرگرفته خواهند شد.

چگونه یک فیزیوتراپیست می تواند کمک کند؟

قبل از جراحی

فیزیوتراپ شما می تواند به شما کمک کند تا در موردانتظارات از عمل جراحی آموزش ببینید و تمریناتی را بهشما بدهد تا بدن خود را قبل از جراحی آماده کنید

در آماده شدن برای جراحی، فیزیوتراپیست شما ممکناست این موارد را  به شما آموزش دهد:

تمرینات انعطاف پذیری و تقویتی اندام تحتانی

نحوه استفاده از واکر یا عصا برای راه رفتن و برایپیمایش مراحل

هرگونه اقدام احتیاطی پس از جراحی

فیزیوتراپ شما همچنین ممکن است به شما توصیه کند کهبرای بهبود ایمنی و کمک به بهبودی خود تغییراتی را درخانه خود ایجاد کنید، از جمله استفاده از صندلی توالتبلند، نرده های دستی روی پله ها، نرده تخت، و صندلیوان یا میله های چنگ زدن در حمام. این تغییرات در حالتایده آل باید قبل از عمل جراحی انجام شوند، بنابراینخانه شما برای بازگشت شما آماده است.

بعد از جراحی

در روز اول یا دوم پس از جراحی شما، فیزیوتراپیست بهبالین شما می آید تا درمان بعد از عمل شما را آغاز کند. فیزیوتراپ شما هرگونه اقدامات احتیاطی پس از جراحیرا برای جلوگیری از آسیب مجدد و کمک به بازگرداندنعملکرد کامل شما بررسی خواهد کرد.

بسته به مورد خاص و روش جراحی شما، ممکن است ازشما خواسته شود که مقدار وزنی را که روی پای جراحیشده وارد می‌کنید، محدود کنید. ممکن است به اندازه یکلمس انگشت پا، یا به اندازه تحمل وزن شما باشد. فیزیوتراپیست به شما یاد می دهد که چگونه به درستیوزن خود را بر روی پای جراحی شده قرار دهید.

برای پای جراحی شده، یک وسیله کمکی مانند واکر یاعصا را برای به حداقل رساندن ناراحتی در حین کار برایبازیابی عملکرد فیزیکی خود توصیه می کنند.

در طول بهبودی مراقبت‌های حاد (3 تا 5 روز اول پس ازجراحی)، فیزیوتراپ با شما همکاری می‌کند وبه شما کمککند تا :

در رختخواب بچرخید و به حالت نشسته بلند شوید.

برای ایستادن از تخت بلند شوید و به سمت صندلیحرکت کنید.

برای مسافت های کوتاه با وسیله کمکی (واکر یا عصا) راه بروید.

تمرینات دامنه حرکتی و تقویتی ملایم را در رختخوابانجام دهید.

پس از جراحی، فیزیوتراپیست ممکن است به شما توصیهکند.

مفصل جدید خود را بیش از 90 درجه خم نکنید.

بیش از 90 درجه به جلو خم نشوید (مثلاً برای مدتینمی توانید برای پوشیدن جوراب و کفش خود خم شوید)

پای خود را نباید با مفصل جدید روی پای دیگرضربدری کنید.

پا را با مفصل جدید به سمت داخل نچرخانید.

فیزیوتراپی تا چند هفته پس از جراحی شما ادامه خواهدداشت. بسته به وضعیت کلی شما، ممکن است نیاز بهبهبودی در یک مرکز توانبخشی کوتاه مدت داشته باشید. برخی از بیماران بسته به کمک های موجود در خانه وتوانایی آنها برای ایمن ماندن، بدون مراقبت در مرکز توانبخشی به خانه خود می روند.

همانطور که در بهبودی خود پیشرفت می کنید، به کار رویموارد زیر ادامه خواهید داد

پیاده روی و بالا رفتن از پله

تعادلپس از جراحی ممکن است تعادل شما مختل شودکه می تواند شما را در معرض خطر سقوط قرار دهد

انتقال به تخت، صندلی و ماشین

حرکت کامل ساق پا و مفصل جدید (مانند پوشیدن جورابو کفش)

تمرینات مخصوص تقویت عضلات برای بهبود تواناییشما در ایستادن و راه رفتن ایمن و مستقل

هنگامی که بتوانید این فعالیت ها را بدون کمک یاراهنمایی انجام دهید، آماده خواهید بود که به طور کاملدر خانه کار کنید. با این حال، ممکن است همچنان نیاز بهادامه فیزیوتراپی در یک کلینیک سرپایی داشته باشید.

جلسات فیزیوتراپی سرپایی کار شما را بر روی دامنهحرکت و تمرینات کششی و فعالیت های تحمل وزن ادامهمی دهد تا عملکرد شما را به بالاترین سطح ممکنبازگرداند. در این مرحله، فیزیوتراپی شما بر توانبخشیویژه فعالیت برای اهداف خاص شما، مانند بازگشت بهکار یا ورزش تمرکز می کند. فیزیوتراپیست شما تمریناتیرا که آن فعالیت ها را شبیه سازی می کند، ترکیب میکند. برنامه ورزشی شما ممکن است شامل تکنیک هایبلند کردن، هل دادن، کشیدن چرخ دستی، بالا رفتن ازنردبان، تمرینات چابکی یا دویدن سبک باشد که بستگیبه اهداف خاص، پیشرفت بهبودی و سطح فعالیت شمادارد.

آیا می توان از این آسیب یا وضعیت پیشگیریکرد؟

ممکن است با انتخاب یک سبک زندگی سالم مانند شرکتدر ورزش منظم و خوردن یک رژیم غذایی سالم، از شروعاستئوآرتریت، وضعیتی که می‌تواند به جراحی تعویضکامل مفصل ران نیاز داشته باشد، پیشگیری کرد یا آن را کند کرد. فیزیوتراپیست شما می تواند تمرینات تقویتی وانعطاف پذیری را به شما آموزش دهد تا به شما در حفظتناسب اندام در طول عمرتان کمک کند.

بیش از 95 درصد از شکستگی های لگن به دلیل زمینخوردن ایجاد می شود. بهترین راه برای جلوگیری از نیازبه جراحی ناخواسته تعویض کامل مفصل ران، جلوگیریاز افتادن است. فیزیوتراپیست شما می تواند با ارزیابیخطر سقوط و تجویز فعالیت های تعادلی و تمرینات منظمتحمل وزن به شما کمک کند تا شانس سقوط خود راکاهش دهید. فیزیوتراپ شما همچنین می‌تواند تغییراتی رادر محیط خانه‌تان برای بهبود ایمنی شما توصیه کند،مانند حذف خطراتی مانند فرش‌های ناپایدار، یا اضافهکردن میله‌های دستگیره در حمام.